Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 13. 8. 2024.

| Politika

Ekspoze Dragoslava Pavlovića - stara obećanja Nišlijama i poneka novina

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Dragoslav Pavlović (1)
Ekspoze čitan u 1 sat posle ponoći; foto: Nikola Đukić

U ekspozeu novi gradonačelnik Dragoslav Pavlović više se bavio pohvalama i podsetnikom urađenog od 2012. godine do danas nego konkretnih planova, a novina jesu izgradnja nacionalnih muzeja i teatra južne Srbije, zgrade tri fakulteta i otvaranje tri instituta, buđenje Rukometnog kluba Železničar, Bulevar na mestu pruge koja prolazi kroz grad, super brzi internet za škole na selima i instituti u Univerzitetskom kliničkom centru Niš. Bili su tu i neizostavni završetak stadiona "Čair", izmeštanje pruge, izgradnja vrtića i turističko jačanje Niške Banje.

Dragoslav Pavlović foto: Nikola Đukić Nakon predloga da bude gradonačelnik Niša, nešto posle ponoći Dragoslav Pavlović pročitao je skraćenu verziju svog ekspozea u kome se mnogo toga čulo ranije.

Nakon tvrdnje da je Niš 2012. godine bio dolina gladnih i priča o ekonomskom boljitku Niša gde je ubrajao otvaranje 10 fabrika, Naučno-tehnološkog parka, auto-puteva u okolini, terminalne zgrade Aerodroma "Konstantin Veliki" i brojnih letova sa niške vazdušne luke, povećanje prosečne zarade i smanjenju nezaposlenih, pomenuo je planove koji su više puta najavljeni.

Izgradnja železničke obilaznice i izmeštanje pruge iz srca Niša biće stvarnost do kraja četvorogodišnjeg mandata. Kako bismo to ostvarili, počećemo pripremu planske dokumentacije, a na trasi pruge izgradićemo Bulevar ili lajt metro koji će rasteretiti saobraćaj u gradu i naselja oko pruge dobiće drugačiji izgled. Promeniće se kvalitet života Nišlija i dosanjaće se višedecenijski san Nišlija - kaže Pavlović.

faks nova zgrda 4 Kako bi nova zgrada FSFV-a trebalo da izgleda; foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Najavio je i izgadnju zgrada tri fakulteta (Prirodno-matematičkog, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Fakulteta umetnosti), kao i otvaranje tri instituta - za veštačku inteligenciju, biotehnologiju i bioinženjering i za obnovljivu energiju. Ipak, ima nečeg i čime nije zadovoljan.

Nisam zadovoljan trenutnim budžetom iako je najveći u modernoj istoriji. Realni budžet, ne ono planirano, iznosio je 2012. godine 7 milijardi, a 2023. 14 milijardi. Time nismo zadovoljni i nećemo biti, na nama je da stvaramo uslove da se vrate prihodi u budžet - dodao je novi gradonačelnik.

I obrazovanje je našlo svoje mesto jer su u planovima završetak započetih vrtića, izgradnja novih, bez informacije gde, kao i smanjenje liste čekanja. Super brzi internet za škole u ruralnom području je takođe u planovima, kao i otvaranje novih smerova u srednjim školama.


Kultura i sport - nacionalni muzej i teatar i oživljavanje Železničara

stadion cair, nis, avgust 2024, foto Ljubica Jocic 17 Novo obećanje; foto: Ljubica Jocić Ono što se više puta čulo - institucije kulture dobiće prostor jer jer planirana izgradnja Narodnog muzeja, Galerije i muzičke dvorane. Ali, ima i novina.

Planiramo da, nakon izgradnje nove zgrade muzeja, transforimešno u Nacionalni muzej južne Srbije. Niš zaslužuje nacionalni muzej, ne regionalni što će mu otvoriti nove mogućnosti. U planu je i rekonstrukcija velike scene Narodnog pozorišta, a radićemo i na transformaciji Narodnog pozorišta u Nacionalni teatar južne Srbije čime bi raširio ponudu na balet i operu - rekao je Pavlović.

Za 150. godišnjicu oslobođenja od Turaka planirana je izgradnja spomenika kralju Milanu Obrenoviću, što je takođe već ranije najavljeno.

vojni kompleks muzej galerija Lokacija na kojoj će biti nova zgrada Muzeja; foto: JV / T. T. Sport je neizostavna tema za nekadašnjeg predsednika Ženskog rukometnog kluba Naisa koji se upisao na dug spisak onih koji su obećali završetak izgradnje stadiona "Čair" koji će imati do 20.000 mesta.

On će zadovoljiti UEFA standarde i to će koštati 80 miliona evra. Time ćemo dosanjati još jedan neostvaren san Nišlija. Neće biti zanemareni sportski klubovi u košarci, odbojci, džudou, karateu, ali je plan da klubove poput Rukometnog kluba Železničar da vratimo u kolosek i udahnemo novu budućnost - rekao je Pavlović.

U planu je završetak modernizacije bazena i ugradnja led osvetljenja u hali i klimatizacije u hali "Čair" koja će, prema planu, biti rasterećena od koncerata i događaja koji nisu sportski.

Pojačanje turističke ponude u Niškoj Banji, mladi i osobe sa invaliditetom imali su svoje mesto u ekspozeu, ali svi planovi su i ranije bili izrečeni.


Zdrava pijaća voda za sve građane

Komunalni problem Kontejneri u ekspozeu; foto: čitalac U ekspozeu je naveo i da je Nišu potrebna bolja komunalna infrastruktura i zdrava pijaća voda za sve građane, a pomenuo je i dodatno ozelenjavanje grada i nove plastične i podzemne kontejnere i đubrijere.

I parking mesta blizu stambenih zgrada, višespratne garaže u centru i urbanom delu grada, kao i zamena kotlarnica su u planovima Dragoslava Pavlovića i njegovog tima.

U delu zdravstva Pavlović je pričao o tome šta je urađeno, a planovi se odnose na Univerzitetski klinički centar Niš.

U toku je izrada dokumentacije i priprema za izgradnju novog porodilišta i novog objekta za ginekologiju i akušerstvo. U planu su razgovori sa Ministartsvom da se formiraju instituti, organizacione jedinice usko specijalizovane. Takođe, u planu je i Banka krvi - rekao je Pavlović.

Neizostavna u planovima su socijalna davanja, a najavljeno je i uvođenje usluge prihvatne stanice za 40 građana koje zasede razne nepogode, kao i Klub za stara i odrasla lica pri Gerontološkom centru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • alex hofman

    00:13 // 19. 8. 2024.

    Neka uradi pola od onoga kao g.Sotirovska,bice nislijama dobro.

  • Ognjen P

    09:38 // 16. 8. 2024.

    Kad već ovoliko obećava, mogao je da se postara sa niška deca dobiju udžbenike kao što dobijaju beogradska. To je konkretno, a makete otom potom.

  • Staracki domovi umesto fakulteta

    23:29 // 14. 8. 2024.

    A sto ce fakulteti kad nema studenti.Ljudi urazumite se omladina pobegla.Drugo izvodjenje radova drzava pogadja,nema procenti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mala deca, veliki ljudi! Bravo dečaci, bravo šampioni!

Dimitrije Đurđević čitalac

Tekst: Dečaci fudbaleri iz Niša postali šampioni, pa povređenom drugu odneli medalju

Pronađite nas na: