Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 5. 7. 2024.

| Politika

"GIK Niš nema ugovor sa firmom koja je radila obradu podataka na izborima" - opozicija podnela nove prigovore

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
opozicija2
Ističu i da falsifikovani zapisnik ne sme da se legalizuje; ilustracija; foto: B. F.

Predstavnici opozicionih lista “Dr Dragan Milić” i “Biramo Niš” podneli su Gradskoj izbornoj komisiji prigovore protiv ukupnog izveštaja o rezultatima lokalnih izbora. Ponovo ukazuju na falsifikovanje zapisnika i navode da je izveštaj nejasan i kontradiktoran sa ranijim odlukama GIK-a. Ističu i da GIK nema nikakav formalni ugovor sa firmom Big data technology, koja je radila obradu podataka, kao i da je tu bilo sistemskih grešaka.

Nakon što je Viši sud odbacio poslednje žalbe opozicije, predsednica niške Gradske izborne komisije Danijela Milićević saopštila je rezultate u ukupnom izveštaju.

Prema tim rezultatima, četiri opozicione liste imaju ukupno 3.350 glasova više od SNS-a i njenih koalicionih partnera. Ipak, Srpska napredna stranka ima 31 mandat sa Ruskom strankom, a opozicija 30.

Pravna borba opozicije se nastavlja pošto su i na taj izveštaj podneli prigovore GIK-u.

Iz Grupe građana “Dr Dragan Milić” pozivaju se na to što je i Viši sud u Nišu utvrdio da postoje dva različita primerka zapisnika sa biračkog mesta broj 10 u opštini Medijana - u jednom je navedeni broj glasačkih listića u kutiji 841, a u drugom 854 i u jednom je istaknuti broj glasova za Rusku stranku 5, a u drugom 6.

Podsećaju da je za prepravljanje zapisnika propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Smatram da se taj falsifikat ne može legalizovati niti ispravljati bilo kakvom odlukom, odnosno rešenjem Gradske izborne komisije Niš, već je jedino moguće rešenje bilo poništavanje izbora na tom izbornom mestu - piše u primedbi koju potpisuje Mladen Đurić.

Smatraju i da nije pravilna ocena Višeg suda da takva nepravilnost ne utiče na rezultate izbora jer, kako ističe, tako prihvaćeni rezultati predstavljaju krivično delo.

U prigovoru liste “Biramo Niš - Đorđe Stanković”, koji potpisuje Miloš Nešić, navedeno je da se rezultati prikazani u ukupnom izveštaju ne poklapaju sa podacima iz rešenja Ministarstva i iz Zapisnika o radu biračkih odbora, niti sa podacima iz drugih izveštaja i rešenja.

Sam izveštaj je nejasan i kontradiktoran sa ranije donetim odlukama GIK-a, a obrazloženje nejasno, što sam ukupni izveštaj čini nerazumljivim, zbog čega isti mora biti ukinut - piše u primedbi.

Primedbe te opozicione liste odnose se i na to što se broj birača u ukupnom izveštaju razlikuje od broja birača koji je usvojen nakon promena u biračkom spisku, rešenjima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Napominju i da GIK nema nikakav formalni ugovor sa firmom Big data technology, koja je radila obradu podataka, kao i da nema ugovora sa onima koji su fizički unosili podatke u aplikaciju tokom izborne noći.

Na taj način GIK je prekršio odredbu čl.123 Zakona o izboru narodnih poslanika jer republički organ nadležan za poslove statistike nije odredio lica koja u sedištu GIK-a vrše poslove statističke obrade podataka, već je ta lica odredio preduzetnik koji se registrovao u APR 7. februara 2024 - piše u primedbi.

Istaknuto je i da nedostatak ugovora obradu podataka “kompromituje” i čini nepouzdanom, kao i da nije poznato da li taj program ima sertifikate za bezbednost i zaštitu od izmena podataka nakon unosa.

GIK bi trebalo da u narednim danima donese odluku o usvajanju ili odbijanju ta dva prigovora, a Milićević je ranije istakla da će rešenje o dodeli mandata biti doneto za sedam dana od usvajanja izveštaja, nakon čega je moguće konstituisati Skupštinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    11:22 // 8. 7. 2024.

    Slavisa Dinić da bi bio neki faktor prvo mora u svom selu da dobije. Totalni promašaj njegove pozicije na listi Biramo Niš.

  • Sasa

    10:16 // 8. 7. 2024.

    Podrska Opoziciji, samo...sklonite ove "stare demokrate" jer gradjani Nisa ih ne pamte po dobru i isti prave negativnu reklamu opoziciji i jos jednom...Podrska Opoziciji!

  • KC

    14:51 // 6. 7. 2024.

    Mikice, imaš zakazano kod dr Milića. Ako se ne javiš izgubićeš red. Pregled je bio zakazan 2. juna 2024. Želim Ti brz oporavàk.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Uzeće mu prednji točkić?

Vladica Petrović čitalac

Tekst: Prijava protiv Nišlije - vozio električni trotinet sa preko 2 promila alkohola

Pronađite nas na: