Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:38, 19. 7. 2024.

| Politika

GIK dodelio mandate za odbornike u Nišu, 30 pripalo listi oko SNS

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Skupština digitalizovana (1)
Sledi zakazivanje i održavanje konstitutivne sednice; foto: JV / N. Đ.

Skoro dva meseca nakon što su održani lokalni izbori u Nišu, a nakon brojnih pokušaja opozicije da ospori rezultate i dokaže izbornu krađu prigovorima žalbama, koje su Gradska izborna komisija i Viši sud odbili, GIK je dodelio mandate budućim odbornicima. Tom raspodelom, 30 mandata dobila je lista oko SNS-a. Naredni korak za formiranje vlasti u Nišu je konstitutivna sednica.

Na današnjoj sednici niška Gradska izborna komisija je donela Rešenje o dodeli mandata kandidatima za odbornike u Skupštini Grada Niša.

30 mandata dodeljeno je listi oko SNS-a, 16 mandata pripalo je listi Grupa građana “Dr Dragan Milić”, 10 listi “Biramo Niš”, po dva su dodeljena listama “Kreni-promeni - I ja sam Niš” i “Ujedinjeni - Nada za Niš”, dok je jedan mandat pripao Ruskoj stranci.

To praktično znači da će naprednjaci, zajedno sa Ruskom strankom, imati tesnu većinu u niškom parlamentu, odnosno imaće 31 odbornika od ukupno 61.

opozicija Opozicija nije uspela da ospori rezultate; foto: Aleksandar KostićSa druge strane, ako opozicija bude ujedinjena, zajedno će imati 30 odbornika, što može otežati rad skupštine kroz, recimo, onemogućavanje kvoruma koji je potreban za odlučivanje.

Naredni korak u formiranju vlasti svakako je konstitutivna sednica koju dosadašnji predsednik Skupštine mora da, prema Zakonu o lokalnim izborima, sazove najkasnije 10 dana nakon dodele mandata, a sednica može da se održi najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata.

Inače, ovo je ista raspodela mandata koja je bila i prema prvim preliminarnim rezultatima koje je GIK objavio 3. juna, dan nakon izbora i nekoliko sati nakon što je udruženja opozicija proglasila pobedu.

Podsetimo, u izbornoj noći pobedu su proglasili i SNS i opozicija, da bi ujutru 3. juna podatke da većinu imaju 4 opozicione liste saopštio i Cesid, kao i neki opozicionari. Potom u 14 sati GIK saopštava da ipak lista oko naprednjaka ima 30 mandata, kao i opozicija, a da Ruska stranka ima 1.

Nakon toga kreće pravna borba opozicije da ove rezultate "obori", ali sve njihove prigovore odbili su i GIK i Viši sud, tako da su nedavno objavljeni konačni rezultati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boban hladnjača

    09:47 // 22. 7. 2024.

    Meni sumnjiva Vakićeva snajka.

  • Cvijan

    21:54 // 21. 7. 2024.

    Nišlije , živote baš kako zalužujete!
    plaćate privatne bolnice, ovo je sad najludji vic "borite se pravnim sredstvima",ali će zato opozicioni odbornici koji zastupaju vaš glas da budu uzdržani !Deca čekaju red za vratiće, šaljite ih u škole gde su kladionice sponzori, udišite smrad,štroku, gazite po izlučevine iz kontejnera, vrane nek vas jure po gradu kao lešine , jer "neće niške glave da krvare"

  • Cudo od suda

    11:44 // 21. 7. 2024.

    Ma sta je cudno kad tuzioci u sudu menjanju tuzbu pod pritiskom gradonacelnice za pojedine ljude u nisu koji su je zaduzili to moze da se proveri 10 sudjena pa se promeni tuzba jer se vidi da ce da se izgubi sta je onda ovo cudno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: