Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:04, 8. 7. 2024.

| Politika

GIK u Nišu odbio nove prigovore, opozicija opet najavljuje žalbe Višem sudu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
opozicija pres 1
Primedbe odbijene "po automatizmu", kaže Stanković; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Gradska izborna komisija u Nišu odbila je i nove prigovore niške opozicije, koji se odnose na ukupni izveštaj o rezultatima lokalnih izbora. Đorđe Stanković iz koalicije “Biramo Niš” kaže da GIK prigovore sada već odbija “po automatizmu” i da će se opozicija opet žaliti Višem sudu u Nišu.

Screenshot 2024-07-08 at 12.46.44 foto: PrintscreenNove žalbe opozicije sudu odlažu proglašenje konačnih rezultata izbora, a samim tim i konstituisanje Skupštine Niša, navodi Stanković.

Oni su nam sada već po automatizmu odbili žalbe. Znamo ko to donosi i na koji način. Mi ćemo opet pisati Sudu, a oni će opet imati 72 sata, pa će to dostaviti GIK-u itd. Idemo u nastavak tog procesa. Suštinski, konačni rezultati nisu proglašeni čim se mi žalimo i idemo dalje s tim procesom. Nastavljamo našu borbu - kaže on.

Inače, iz koalicije “Biramo Niš” naveli su u primedbi da je izveštaj o ukupnim rezultatima nejasan i kontradiktoran sa ranijim odlukama GIK-a, kao i da ne postoji nikakav formalni ugovor sa firmom Big data technology, koja je radila obradu podataka sa sistemskim greškama.

Screenshot 2024-07-08 at 12.46.59 foto: PrintscreenIz GIK-a odgovaraju da je prigovor neosnovan i da sporni izveštaj sadrži sve zakonske elemente. Tvrdnje opozicije ocenjuju kao “netačne i paušalne”.

Ističu da podaci iz odluke o preliminarnim rezultatima i podaci iz ukupnog izveštaja “nisu povezani” i da ne moraju da se podudaraju.

Znači, ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Niša je utvrđen na osnovu činjeničnog stanja, odnosno pravosnažnih i konačnih utvrđenih rezultata glasanja na svim biračkim mestima, koji više ne mogu pravno da se napadaju i osporavaju i kao takvi su konačni - piše u odluci GIK-a.

Navode i da se ukupan izveštaj ne može osporavati zbog pitanja u vezi sa programom za obradu podataka, “jer to nije propisano odredbama Zakona o lokalnim izborima”, ali ne odgovaraju na to da li sa firmom Big data technology imaju formalni ugovor.

Prigovor je prošle nedelje podnela i Grupa građana “Dr Dragan Milić”, a on se odnosi na zapisnik na biračkom mestu broj 10 u opštini Medijana, za koji je i Viši sud u Nišu konstatovao da postoji u dva različita primerka - u jednom je navedeni broj glasačkih listića u kutiji 841, a u drugom 854 i u jednom je istaknuti broj glasova za Rusku stranku 5, a u drugom 6.

danijela milićević gik Milićević prošle nedelje pročitala ukupan izveštaj; foto: JV / Tamara RadovanovićI prigovor Milićeve grupe građana GIK ocenjuje kao neosnovan. Opet ističu da ukupan izveštaj ima sve zakonske elemente.

Navodi izneti u prigovoru su proizvoljni, zasnovani na ličnim stavovima podnosioca i njegovom ličnom tumačenju prava, suprotni predmetu prigovora - piše u obrazloženju.

Iz Gradske izborne komisije poručuju i da prigovori i navodi u njima “nisu od uticaja za pravilnost i zakonitost pobijanog izveštaja”.

Podsetimo, i GIK i Viši sud su do sada odbacili sve žalbe opozicije, a predsednica niške Gradske izborne komisije Danijela Milićević saopštila je rezultate u ukupnom izveštaju prošlog ponedeljka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ANA

    17:04 // 9. 7. 2024.

    Originalni zapisnik sa glasackog mesta Medijana 10 je 854 listica u glasackoj kutiji i 6 listica za rusku stranku.Samo jegan je original sve ostalo su kopije i on ide GIK u.Kako je 6 glasova na brojanju u GIK u preslo u 5 i 4 nevazeca presla u 5 a broj listica ostao isti 854 .Nekom odgovara ovaj cirkus a to nije koalicija oko SNS a.

  • Borko

    15:17 // 9. 7. 2024.

    @Udbaski sin ili unuk
    Englezi i Amerikanci su se stavili na stranu Josipa Broza Tita i bili su protiv Draže Mihajlovića i monarhije u Jugoslaviji. Komunizam je od Zapada bio planiran za Rusiju, Jugoslaviju i ostale slovenske zemlje, kako bi se uništile iznutra. Globalizam=Komunizam.

  • Nasli necera ali ne znaju da su izgubili

    14:24 // 9. 7. 2024.

    Ova pljacka glasova iizborne volje direktno pogadja preko 200.000 stanovnika ovog grada. Opozicija da prestane da zamajava narod nekakvim pravnim lekovima. Od lopova trazi da mu vrati opljackano. Ali necer je bitan za 20.000 evra. Kakvi su to spinovi i mazanja ociju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Južne vesti juče objavile članak a od jutros je počelo sa čišćenjem i sređivanjem ispred stanice kod lokomotive. Posao završili za tri sata, eto koliko je bilo potrebno da se bar nešto dovede u red

Vremeplov Čitalac

Tekst: Glavna železnička stanica u Nišu - nekada puna života, sada pusta i zaboravljena

Pronađite nas na: