Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 10. 9. 2024.

| Politika

Gradska izborna komisija potrošila skoro 270.000 evra građana Niša

Autor:Sonja Vidojković, Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Danijela Milićević
Za GIK 31,5 miliona dinara; foto: Nikola Đukić

Izborni proces u Nišu trajao je skoro 3 meseca, građani i građanke su dobili novog gradonačelnika, a za to su potrošili desetine miliona dinara. Za finansiranje kampanje političkim strankama iz budžeta Grada bilo je određeno 7 miliona dinara, a rad Gradske izborne komisije plaćen je parama građana oko 31,5 miliona dinara što je oko 270.000 evra. Za taj novac 108 dana nakon glasanja, Nišlije su dobile stara obećanja uz poneku novinu.

gik Presek troškova; foto: JV Od 26. aprila, kada su raspisani lokalni izbori, do 31. jula Gradska izborna komisija u Nišu potrošila je ukupno 31.543.388 dinara. Najviše para otišlo je na naknade za rad članova GIK-a, radnog tela, za otvaranje biračkih mesta i rad biračkih odbora - 27.420.794,81 dinar.

Štampanje izbornog materijala koštalo je 2.674.495 dinara, kancelarijski materijal i aplikacija za obradu rezlutata izbora oko pola miliona dinara.

Među troškovima GIK-a su i ugostiteljske usluge, za šta je otišlo 185.870 dinara, ali su plaćeni i "materijali za ugostiteljstvo" vredni 54.405 dinara.

Jedno su usluge restorana, a materijal su kafa, sok, voda. Samo to je i kupljeno - rekla je Ivana Jovanović, članica Radnog tela zadužena za finansije.

Jedina stavka iz budžeta na koju novac nije potrošen su troškovi putovanja, odnosno naknada za gorivo predsedniku GIK-a i njegovom zameniku za preuzimanje i dostavu izbornog materijala. S druge strane, potrošeno je 216.954 dinara za "materijal za saobraćaj".

Materijal za saobraćaj su benzin i dizel za automobile koji su korišćeni za ceo izborni proces- pojasnila je Ivana Jovanović.

Inače, budžet GIK-a za 2024. godinu iznosi 40.002.000 dinara i 31. jula bilo je raspoloživo još 8.458.612 dinara. To je poslednji presek koji je GIK uradio i, kako kažu, isplate svih vrsta naknada su i dalje u toku.


Koliko zarađuju članovi GIK-a?

danijela milićević gik Predsednici sve 30% više; foto: JV / Tamara Radovanović Prema Zakonu o lokalnim izborima, sredstva za sprovođenje lokalnih izbora obezbeđuje lokalna samouprava, a izborna komisija utvrđuje iznos naknada za rad i drugih troškova.

Tako je u maju niški GIK doneo odluku da predsednik, sekretar, članovi i njihovi zamenici primaju mesečni paušal od 25.000 dinara. Predsedniku, sekretaru i njihovim zamenicima se taj paušal uvećava za 30%.

Za prisustvovanje sednici održanoj radnog dana, svakome od njih sleduje 5.000 dinara, dok za vikende, državne ili verske praznike taj iznos raste na 6.200.

GIK je od početka izbornog procesa održao 58 sednica, što bi značilo da je jedan član, ako je prisustvovao svakoj zaradio najmanje 290.000 dinara.

Plus, prilikom prijema kandidature podnosioca izbornih lista, za prisustvo su članovi GIK-a dobijali po 5.000 dinara. I u ovim slučajevima, predsedniku, sekretaru i njihovim zamenicima, naknade se uvećavaju za 30%.

Naplaćivala se i naknada za dežurstvo - radnim danima 2.500, a neradnim 3.000 dinara.

gik budžet Troškovi GIK-a; foto: JV Članovima GIK-a sleduje novac i za rad između sednica - pakovanje izbornog materijala za glasanje i primopredaja izbornog materijala biračkim odborima pre glasanja plaća se 10.000 dinara, prijem izbornog materijala od biračkih odbora posle glasanja 20.000 i preuzimanje i distribucija izbornog materijala iz štamparije 15.000 dinara.

Gradska izborna komisija u stalnom sastavu ima ukupno 24 člana - predsednika, sekretara, njihove zamenike, 10 članova i njihove zamenike. Njima se mesečna naknada obračunava od dana raspisivanja do okončanja izbornog procesa.

U proširenom sastavu ih ima još 22 - iz svake stranke koja je učestvovala na izborima po dvoje, a njima se naknada obračunava srazmerno vremenu od kada su angažovani.


Građani plaćaju i kampanju

Iz budžeta Grada Niša 7.000.000 dinara opredeljeno za finansiranje izborne kampanje. Taj novac deli se partijama koje to zatraže, 40% novca daje se uoči kampanje, dok se 60% isplaćuje tek po dobijanju mandata. Stranke koje nisu prešle cenzus, a uzele su pare iz budžeta, moraju i da ih vrate.

Za sada se ne zna koje su stranke u Nišu uzele novac za finansiranje izborne kampanje iz budžeta i koliko.


Šta su građani dobili?

Lokalni izbori raspisani su 26. aprila, a Nišlijke i Nišlije su novu gradsku vlast dobili tek nakon 108 dana.

SNS, Ruska stranka, slavlje, Niš Slavlje SNS-a; foto: Milan Zirojević Građani su 2. juna mogli da biraju između 11 listi i, prema prvim rezultatima, izabrali su da grad u naredne četiri godine vodi opozicija koja se ujedinila u izbornoj noći. Već ujutru, GIK je saopštio da opozicija u Nišu ima više glasova, ali da SNS i Ruska stranka imaju većinu od 31 odbornika.

Opozicija je odmah krenula u "pravnu bitku" i to je trajalo skoro dva meseca. Taj postizborni period obeležila je borba opozicije da “obori” rezultate GIK-a, ali i prebacivanje odgovornosti GIK-a i Višeg suda oko prihvatanja ili odbijanja žalbi.

Novi odbornici seli su u skupštinske klupe tek 12. avgusta, a ta konstitutivna sednica trajala je kao i izborni proces - dugo. Vika, dreka i rasprava obeležile su početak sednice, a kada su već svi smirili, ili umorili, kandidat za gradonačelnika Dragoslav Pavlović čitao je svoj ekspoze, jedan sat posle ponoći.

dragoslav pavlović Obećanje dato na Čairu; foto: Ljubica Jocić Građani koji nisu spavali mogli su da čuju stara obećanja i poneko novo - železničku obilaznicu i izmeštanje pruge iz srca Niša, vodu, kanalizaciju, internet, novo porodilište, završetak izgradnje stadiona "Čair", ali i nacionalni muzej i teatar južne Srbije, zgrade tri fakulteta i otvaranje tri instituta.

To je bilo dovoljno da ga odbornici izglasaju za gradonačelnika u cik zore.

Podsetimo, građani Niša su govorili da posle izbora očekuku "bolji život i promene" i od novog gradonačelnika tražili da "vrati mlade i ulepša grad".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    16:40 // 10. 9. 2024.

    Zahvaljujuci tzv adv.Dragani Milutinovic i Ani Erakovic i njihovim strucnim zalbama koje su pale na sudu sve do jedne.

    • Demagog

      17:05 // 10. 9. 2024.

      Tebi kolko vidim milo, gospođo Гаго!

    • Vrmdžanac

      18:30 // 10. 9. 2024.

      A čiji sud je odbacio te žalbe? Oćeš ja da ti kažem, vaš gospođo, vaš!

    • Sneki

      22:01 // 10. 9. 2024.

      Da je bilo poštenih izbora nebi bilo tužbi.

  • Гага

    15:43 // 10. 9. 2024.

    Да су изборни резултати прихваћени одмах после избора,тог непотребног трошка неби ни било!Сви,што губе,се љуте...а то кошта...

  • Realno

    13:47 // 10. 9. 2024.

    Dok je opozija pisala žalbe oni su posle Junskih izbora namestili sve moguće Tendere u Gradskoj upravi da dobije jedni te isti ljudi isto i konkurs raspisali i primili leteće a Niška deca dobila šut kartu da bi upale nečije tamo tako nam je zahvalio Doktor tako što im je dao vremena da pozavrše poslove i dodatno napune svoje bisage.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima

Hepek Čitalac

Tekst: Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Pronađite nas na: