Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:29, 15. 2. 2016.

| Politika

Gradski bilten u službi građana ili promocija SNS-a?

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
3
I pored svih upozorenja lokalna vlast najavljuje drugi broj biltena; foto: D.M.

Grad Leskovac je pre mesec dana pokrenuo bilten “Leskovački glasnik“ za čije štampanje se iz gradske kase izdvaja 600.000 dinara na godišnjem nivou. Ovo glasilo uređuje ekipa za informisanje pri kabinetu gradonačelnika, a leskovačka opozicija tvrdi da se preko tog biltena vrši stranačka promocija prvog čoveka naprednjaka u Leskovcu Gorana Cvetanovića.

volonteri-KZM-delelili-bilten-1.jpg Sa osmehom na licu - volonteri Kancelarije za mlade delili bilten; foto: D.M.Pobunu zbog formiranja ovog “mesečnika” podigli su i pojedini lokalni mediji, a i u tekstu objavljenom na sajtu Udruženja novinara Srbije upozoreno je da Zakon o javnom informisanju ne dozvoljava da lokalne vlasti osnivaju svoja glasila.

Gradonačelnik Goran Cvetanović (SNS) se na sve optužbe branio nabrajanjem primera gradova i opština u Srbiji gde su demokrate na vlasti, a gde se izdaju bileteni za interno informisanje.

“Leskovački glasnik“ je pokrenut kako bi građani bili upoznati sa svim aktivnostima lokalne vlasti, sa time kako se troši novac iz gradske kase, a sve sa ciljem da bi se postigla transparentnost u radu - rekao je Cvetanović.

Gradonačelnik je dodao i da je “bitno ostaviti pisani trag o radu lokalne vlasti”.


Bilten dele aktivisti SNS-a

U Leskovcu su povodom izlaska ovog glasila “gorele” i društvene mreže, a pojedini građani tvrde  da bilten dele od vrata do vrata aktivisti SNS-a.

Aktivisti SNS danas na praznik u Radničkom naselju u Leskovcu dele Leskovacki glasnik i kalendare gradjanima. Kod mene zamislite nisu bili...cccccc

Posted by Ivan Krcko Krstic on Sunday, February 14, 2016

Povodom štampanja “Leskovačkog glasnika” reagovala je i organizacija “Transparentnost Srbija“ koja je Leskovac svrstala u 4 najtransparentnija grada u Srbiji.

Oni su oštro osudili pokušaj lokalnih vlasti da „Leskovački glasnik“ predstave kao indikator na osnovu koga su rangirani na ovoj listi, nakon što je Ana Jovanović iz kabineta prvog čoveka Leskovca izjavila da je ovaj bilten “još jedan način da se pokaže transparentnost i otvorenost lokalne samouprave prema građanima”. 2 Promocija biltena održana je u kabinetu gradonačelnika Leskovca; foto: D.M.

Ne smatramo da je tako nešto od značajnog uticaja na transparentnost lokalne samouprave, već, naprotiv, može poslužiti za političku promociju, posebno ako se bilten pokreće neposredno pred lokalne izbore. Stoga ne odobravamo dovođenja indeksa LTI i našeg istraživanja u vezi sa biltenom koji je pokrenuo kabinet gradonačelnika Leskovca, posebno u situaciji kada se u javnosti postavlja pitanje da li je izdavanjem ovog glasila lokalna samouprava prekršila Zakon o infromisanju po kome jedinice lokalne uprave nemaju pravo da budu osnivači javnih glasila - obrazlaže se u saopštenju “Transparentnosti Srbije”.

Ipak, u lokalnoj samoupravi se ne obaziru na prozivke i najavljuju štampanje drugog broja “Leskovačkog glasnika” koji će se, takođe, deliti potpuno besplatno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Katarina Vukašinović

    08:28 // 24. 2. 2016.

    Jasno je da su našli legalan način da se samoreklamiraju o trošku gradjana opštine Leskovac. A moral?

  • NenadMi82

    23:21 // 16. 2. 2016.

    Zašto bi nekome smetalo što se gradski bilten štampa parama iz gradskog budžeta? Gradska vlast nas informiše šta je sve urađeno u prethodnom periodu. Po meni je to OK i ne vidim u čemu je tu problem. Građani i treba da znaju šta se radi u gradu i kako se troši njihov novac. Ovde je klasična zamena teza u pitanju. Jednostavno opozicija u gradu nije spremna za izbore i sada pokušava da se vadi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: