Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 23. 10. 2024.

| Politika

Inicijativa Miodraga Stankovića: "Dopuniti spisak radnika, precizirati model isplate"

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
IMG-b482a54baa2d5f7a2662120329950398-V
“Ujedinjeni - Nada za Niš” podnose inicijativu; foto: Sonja Vidojković

Odbornik Miodrag Stanković podneće inicijativu Skupštini Grada sa zahtevom da se spisak radnika koji potražuju zaostale zarade sjedini sa spiskom Privrednog suda, da se uđe u proces medijacije sa advokatima i da se da garancija radnicima da će biti isplaćeni.

IMG-6e181679c664b0a7e39e96fc14420a61-V Odbornici usvojili odluku 10. oktobra; foto: Sonja Vidojković Na poslednjoj sednici Skupštine Grada Niša odbornici su izglasali Predlog programa pružanja finansijske podrške radnicima preduzeća koja su u državnoj i društvenoj svojini, a koja su u stečaju ili se nalaze u postupku stečaja, čime bi radnicima propalih niških firmi u naredne 4 godine trebalo da bude isplaćeno preko 2 milijarde dinara zaostalih zarada koje čekaju decenijama.

konferencija Traže da se uzme i spisak Privrednog suda; foto: Sonja Vidojković Ni posle skupštinske rasprave nisu jasni uslovi za isplatu zaostalih dugovanja pa odbornik “Ujedinjeni - Nada za Niš” Miodrag Stanković, koji je na sednici glasao “za” usvajanje odluke, podnosi inicijativu kojom bi trebalo da se bliže definiše odluka koju su usvojili.

Tražićemo da se dopuni spisak sa svim radnicima koji potražuju zaostale zarade. Spisak koji je Grad dobio je spisak iz Privredne komore radnike, prva stvar koja treba da se uradi je da se on dopuni tačnim informacijama iz Privrednog suda. Grad treba da uđe u medijaciju sa advokatskim kancelarijama, problem je veliki, neki radnici biće u minusu kada isplate advokate, to Grad mora da reši. Mora da se definiše model isplate tako da odgovara radnicima - navodi Stanković.

IMG-889ecde6e790cd8fa6bc55e45ed9f9e3-V Radnicima nisu jasni uslovi; foto: Sonja Vidojković Radnici strahuju da bi mogli da ostanu bez novca ako pristanu na isplatu u više rata. Odustajanjem od ustavne žalbe, kako kažu, ne bi ponovo mogli da traže isplatu dugovanja, a sporazum koji bi potpisali sa Gradom ne daje garanciju da rate neće stati ako dođe do, na primer, promene vlasti.

Miodrag Stanković predlaže da u sporazum uđe izvršna naplata potraživanja, dok predsednik Udruženje radnika, boraca i penzionera “Pobeda” Radosav Spajić traži celokupnu isplatu odmah.

Pre par dana bio sam na sastanku sa gradonačelnikom. Zapelo je oko kamata, rekao nam je da će kamate biti priznate na dan stečaja. Savetujem da se radnici konsultuju sa advokatima pre potpisivanja sporazuma. Insistiramo na tome da se sve isplati odjednom, ne želimo da stane posle prve, druge rate. Ja sam rekao Pavloviću - ako ne ispuni naše zahteve, sakupljaćemo potpise za raspisivanje vanrednih izbora - kaže Spajić.

Korekcijom spiskova, Stanković i Spajić procenjuju da će umesto 6.000 radnika, taj broj otići na oko 7.000 što znači da će Grad morati da izdvoji više novca.


Podržavaju zahtev za smenu Novakovića

Odbornička grupa “Ujedinjeni - Nada za Niš” podržava zahtev dela opozicije za smenu predsednika Skupštine Grada Igora Novakovića, saopštili su.

Odbornici koalicije “Biramo Niš” i Grupe građana “Dr Dragan Milić” pozivaju predsednika Skupštine Grada Igora Novakovića da podnese ostavku. Smatraju da on “nije dostojan” te funkcije i zbog, kako kažu, sukoba interesa i neprimerenog vođenja sednice. Ako ne podnese ostavku za 5 dana, tražiće vanrednu sednicu Skupštine.

Podržavamo inicijativu dela opozicije za smenu Novakovića zato što mi baštinimo sistem gde mora da postoji pravna država i odgovornost za svaku izgovorenu reč, pogotovo kada je u pitanju predsednik Skupštine - kaže Marko Miletić Novog DSS.

Podsetimo, nakon kampanju pritiska i nipodaštavanja novinara i aktivista koju je i NUNS osudio, niška opozicija zatražila je smenu Igora Novakovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    22:14 // 23. 10. 2024.

    Bitna je želja i volja da se pomogne ovom narodu.BRAVO

  • Rade

    21:51 // 23. 10. 2024.

    Sto znaci da kad je glasao za predlig nije ni razmisljao jer mu je SNS tako nalozio. Leainari nad radnicima pokusava neki poen da zaradi. Mnogo lose.

    • Ivana Mitic

      10:10 // 24. 10. 2024.

      Greska Rade, naložili su mu radnici i narod, a to što drugi opozicionari moraju da prate mig iz beograda ili da slušaju ambasade šta kažu to je njihov problem. Svi oni bi trebalo da rade u interesu naroda!

  • Lenka

    19:46 // 23. 10. 2024.

    Sramota koliko para je SNS uzeo od ovog jadnog naroda pa sad ne nece da im isplati njihove zarade, ne traže oni nikakav poklon već ono sto su zaradili i sto je njihovo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I mi smo propali te neće tender.

Radnik SC Čair Čitalac

Tekst: Nakon propalog tendera, Sportski centar "Čair" ponovo traži izvođača za skejt-park

Pronađite nas na: