Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:27, 25. 10. 2024.

| Politika

Iz NPS tvrde da SNS pokušava da bespravno imenuje sastav RIK-a

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
skupština srbije
Tvrde da SNS unazađuje izborni proces; ilustracija; foto: Printscreen

Rok za imenovanje novih članova stalnog sastava Republičke izborne komisije je prošao, ali će se rasprava o toj odluci uskoro naći na dnevnom redu Narodne skupštine. Predlog za imenovanje predsednika RIK, njegovog zamenika, sekretara i njegovog zamenika dala je Srpska napredna stranka, tvrde iz Narodnog pokreta Srbije i ističu da SNS na to nije imao pravo.

skupstina Uskoro na dnevnom redu; foto: JV arhiva Rok za imenovanje sastava RIK-a bio je 6. avgust 2024. godine, šest meseci od dana konstituisanja Narodne skupštine, a u skupštinsku proceduru je Odluka o imenovanja stalnog sastava Republičke izborne komisije ušla je nedavno i trebalo bi da se nađe na dnevnom redu neke od narednih sednica Narodne skupštine, ističu iz NPS-a.

Navode da Srpska napredna stranka pokušava da bespravno imenuje sastav RIK-a.

Ono što je sporno kada je u pitanju ova Odluka je to što je predlog za imenovanje predsednika RIK, njegovog zamenika, zatim sekretara i njegovog zamenika došao od strane poslaničke grupe Srpske napredne stranke, iako na to po Zakonu ta grupa nije imala pravo da predloži, a različitim pravnim i adminsitrativnim marifetlucima pokušano je da se ovakav predlog upakuje, kako se javnost ne bi dosetila šta se zapravo krije iza njega - kažu iz NPS.

Ana Eraković Poslanica iz Niša; foto: JV U saopštenju koje su potpisale članice Radne grupe za unapređenje izbornog procesa u skladu sa ODHIR preporukama Ana Jakovljević i Ana Eraković, narodna poslanica iz Niša, navode da je prva nepravilnost to što nije ispoštovan deo Zakona o izboru narodnih poslanika koji podrazumeva da se članovi RIK-a imenuju na predlog poslaničkih grupa srazmerno njihovoj zastupljenosti u ukupnom broju narodnih poslanika koji pripadaju poslaničkim grupama.

Nijedna poslanička grupa ne može da predloži više od polovine članova RIK u stalnom sastavu. Poslanička grupa koja ima više od polovine od ukupnog broja narodnih poslanika predlaže predsednika, zamenika predsednika, sedam članova i sedam zamenika članova RIK u stalnom sastavu, dok preostale članove i zamenike članova u RIK u stalnom sastavu predlažu ostale poslaničke grupe srazmerno njihovoj zastupljenosti u ukupnom broju narodnih poslanika koji pripadaju poslaničkim grupama - ističu.

SNS u Skupštini ima 111 članova, tako da nema pravo da predlaže čelne ljude u RIK-u. To pravo bi imala da samostalno ima 126 poslanika, a ne u koaliciji.

Iako se ne može proveriti ko je kog člana predložio, NPS sumnja da su svi predlozi došli iz SNS-a.

Za predsednika RIK predložen je Vladimir Dimitrijević, za njegovog zamenika Marko Janković, aa sekretara je predložen Srđan Smiljanić, sekretar Narodne skupštine koga je predložila predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, a za njegovu zamenicu je predložena Dragana Odalović, koja mu je zamenica i u Skupštini, i koja je izabrana uz saglasnost predsednice Narodne skupštine. Sva ova predložena imena jasno govore u prilog sumnji da je predlog za ove 4 funkcije došao od strane SNS - tvrde iz NPS.

Smatraju da tako vlast ne želi da se izborni proces u Srbiji unapredi i pokušaće na sve načine da izbegne primenu ODHIR preporuka, koje bi trebalo da obezbede poštovanje Ustavom zagarantovanih prava građana Srbije i podsećaju na nepravilnosti koje su obeležile prethodna dva izborna procesa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • stevan

    18:06 // 25. 10. 2024.

    Pa naravno. Kriminalna sns banda sve nastoji da podredi sebi, počevši od zakona, pa sveg ostalog. I sve na silu. Pa šef im prvi krši Ustav. Svaki dan.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I mi smo propali te neće tender.

Radnik SC Čair Čitalac

Tekst: Nakon propalog tendera, Sportski centar "Čair" ponovo traži izvođača za skejt-park

Pronađite nas na: