Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 26. 6. 2024.

| Politika

Izbori u Nišu: Opozicija čeka novu odluku Višeg suda, građani izlazak iz "pat pozicije"

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
opozicija
Čeka se nova odluka Višeg suda; foto: JV / Tamara Radovanović

Pravna borba četiri opozicione liste da dokažu, kako kažu, pobedu na lokalnim izborima u Nišu još traje. Na potezu je ponovo Viši sud koji će usvojiti ili odbiti nove žalbe opozicije. Ako ih usvoji, opet će ih razmatrati GIK. Predstavnici opozicije očekuju ponavljanje izbora na dva biračka mesta u Medijani i pozivaju SNS da ne utiče na pravosuđe.

Iz opozicije i dalje ističu tablu sa brojkom 3.332, koja pokazuje koliko su glasova više na nivou grada osvojili u odnosu na SNS i njihove koalicione partnere.

Rok da Viši sud donese odluku o usvajanju ili odbijanju žalbi koje je opozicija podnela početkom nedelje uskoro ističe, navodi Đorđe Stanković iz koalicije “Biramo Niš”.

Viši sud će ili odbiti naše žalbe ili će ih usvojiti i vratiti Gradskoj izbornoj komisiji na odlučivanje. GIK onda ponovo ima deset dana da odluči o tome, jer je prvo zaključila da su žalbe nerazumne, pa ih je odbila. Odluka će biti doneta tek pri sledećem koraku - kaže Stanković.

opozicija pres 4 foto: JV / Tamara RadovanovićSmatra da naprednjaci pokušavaju da “kupe” vreme i što više odlože potencijalno glasanje na biračkim mestima 10 i 18 u Medijani, kako bi ponovno glasanje bilo održano usred leta.

Dobio je, tvrdi dalje, informacije da SNS već deli određene funkcije na nivou grada, kao i da će funkciju dobiti i Tihomir Perić iz Ruske stranke, ali poručuje da neće moći to da sprovedu jer nemaju većinu.

Ja razumem da je juče bila taktika, očigledno, da Dancima ogadimo fudbal, ali nemojte da dozvolite da nam GIK ogadi ovu pobedu u Nišu. Borimo se i borićemo se uprkos svim opstrukcijama, koje ne znače da će oni na kraju uspeti u tome što su namerili - navodi Stanković.

Niška opozicija sumnja i u verodostojnost aplikacije koja je korišćena za brojanje glasova. Stanković ističe da ona postoji još od 1999, ali da je firma koju je Grad izabrao da to radi osnovana tek februara ove godine.

Konstatovali smo da aplikacija ima nepravilnosti i da brojevi mogu da se menjaju ručno, što se i dokazalo u samom danu izbora - kaže on.

opozicija pres 5 foto: JV / Tamara RadovanovićDušan Anđelković iz “Kreni - promeni” poručuje da je pravosudni sistem Srbije na testu i da su pred njim velika i važna pitanja, dok Slađana Miletić sa liste “Ujedinjeni - Nada za Niš” poziva vlast da ne utiče na sud i da “prevaziđe sujetu”.

Dragan Milić kaže da je važno da se što pre obavi ponovljeno glasanje na mestima 10 i 18.

Pozivam vladajuću koaliciju da budu vitezovi, da budu hrabri i da se ponove izbori na biračkim mestima 10 i 18 u Medijani, da Niš konačno izađe iz ove pat pozicije, pa ko god pobedio - zaključuje on.

Očekuje da SNS čestita opoziciji ako dobije više mandata nakon ponovljenih izbora na ta dva mesta, a ako naprednjaci pobede, kaže, čestitaće on njima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • D. maksimovic

    15:25 // 27. 6. 2024.

    Poslednjih 10 godina glasaci sa ishodom izbora nemaju veze. Izbore redovno dobijaju oni sto broje.

  • ђура

    09:05 // 27. 6. 2024.

    Мени не делују убедљиво !
    А вама ? Можда грешим ?!. Срећа те је општина по својим надлежностима као Месна канцеларија

  • Бата Рака из Ниш

    08:21 // 27. 6. 2024.

    Овде може да пресуди једино Хрвоје Мацановић из "Јадранских сусрета".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: