Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:09, 2. 6. 2024.

| Politika

Izbori u Nišu: Zatvorena biračka mesta, do 19 sati izlaznost 44,4% (live blog)

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Izbori 2024, Jelena Mišić (25)
Do 16 sati glasalo 34,21% upisanih birača; foto: Jelena Mišić

Nišlije su danas imale priliku da glasaju za odbornike za Skupštinu Grada, svih 197 biračkih mesta, kako saopštavaju iz Gradske izborne komisije, zatvoreno je na vreme, odnosno u 20 sati. Prema podacima CESID-a u Nišu je do 19 sati glasalo 44,4% upisanih birača. "Kreni-promeni" procenio je da je izlaznost bila 51% i veruju da opozicija u Nišu može da formira vlast.

21:05 - Prema procenama izbornog štaba “Kreni-promeni” izlaznost u Nišu bila je oko 51%. To je, kažu, bolje nego u Beogradu što daje nadu opoziciji. Smatraju da ukoliko ne bude “preletanja” mogu da formiraju vlast.

20:22 - Sva biračka mesta u Nišu su zatvorena na vreme, navode iz Gradske izborne komisije. Kolika je izlaznost bila do 20 sati, nisu saopštili.

19:50 - Prema podacima CESID-a do 19 sati u Nišu je izlaznost bila 44,4%, to je 10% manja izlaznost u odnosu na decembarske izbore.

Izbori 2024, Jelena Mišić (22) foto: Jelena Mišić19:10 - Jedan od članova izborne liste “Kreni-promeni” napadnut je danas preko puta hale Osnovne škole “Mika Antić” u Nišu na Bulevaru Medijana. Incident se dogodio nakon što je primetio dve žene koje su imale paralelne biračke spiskove, koje su se udaljile kada ga je napao nepoznati muškarac i počeo da ga davi.

19:07 - Predstavnici niške opozicije organizovali su hitnu konferenciju kako bi saopštili da su tokom izbornog dana primetili i prijavili više desetina nepravilnosti. Napominju da osim "bugarskih vozova", zloupotrebe biračkih lista, pretnji članovima opozicionih biračkih odbora, tvrde i da su sva javna preduzeća i institucije zloupotrebljavaju spiskove i rade u službi SNS-a. Oni su istakli da ukoliko te nepravilnosti budu uticale na izbornu volju građana, tvrde da neće biti mirni, ali navode da će pre toga ispoštovati sve zakonske procedure.

18:47 - Kako je saopštio CESID od 14 do 17 sati njihovi posmatrači su primetili na dva biračka mesta u Nišu onemogućavanje birača da glasaju greškom biračkog odbora.

Izbori 2024, Jelena Mišić (24) foto: Jelena Mišić18:12 - Do 18 sati u Nišu je glasalo 41.57% upisanih birača, podaci su Gradske izborne komisije. Najveća izlaznost je i dalje u Niškoj Banji (43,61%), a slede Medijana (41,96%), Pantelej (41.29%), Crveni Krst (40.95%) i Palilula (40,47%).

Na parlamentarnim izborima prošle godine, do 18 sati izlaznost u Nišu bila je 52,09%. Najveća tada je bila u Opštini Medijana 53,47%, a najmanja u Opštini Crveni Krst 48,95.

17:32 - Prema nezvaničnim informacijama do kojih su novinari Južnih vesti došli, prostorije Doma Zdravlja i Predškolske ustanove "Pčelice" koriste se kao kol centri SNS-a. U Viber prepisci direktorka “Pčelice” Svetlana Mitić upozorava kolege “da su predstavnici opozicije na vratima, da ugase svetlo i da ostanu ispod stolova”, ali za Južne vesti negira da je u grupi i da je išta slala.

16:09 - U Nišu je do 16 sati, prema podacima Gradske izborne komisije u Nišu, glasalo 34,21% upisanih birača. Što se opština tiće, najveća izlaznost je, prema podacima GIK-a, u Niškoj Banji - 35,49%, a slede Medijana (34,91%), Pantelej (34,04%), Crveni Krst (33,36%) i Palilula (33,28%).

Kako kažu iz GIK-a, nemaju prijavljenih nepravilnosti.

Prošle godine na parlamentarnim izborima, izlaznost do 16 sati bila je u Nišu 42,76%.

15:43 - Nišlija na glasanje doneo "fantomske listiće"

Jedan Nišlija doneo ja na biračko mesto broj 19 u Osnovnoj školi "Sveti Sava", osim svojih, listiće osobe za koju tvrdi da ne živi na njegovoj adresi.

Kako kaže, na njegovoj adresi iz izbornog ciklusa u ciklus, stižu pozivi za glasanje osobama čija se imena smenjuju, dok prezime ostaje isto.

On je tražio od članova biračkog odbora da mu objasne zašto mu na adresu stižu pozivi za glasanje osobama koje tu ne žive, ali su mu odgovorili da je to trebalo ranije da prijavi Gradskoj izbornoj komisiji ili policiji jer su oni “odgovorni samo za dešavanja na samom biračkom mestu”.

14:10 - Do 14 sati u Nišu je, prema podacima Gradske izborne komisije, glasalo 26,96% birača. Najveća izlaznost je u opštinama Niška Banja (27,95 %) i Medijana (27,66%), a najmanja na Panteleju - 26,28%. Izbori 2024, Jelena Mišić (2) Do 10 sati glasalo skoro 8 odsto Nišlija; foto: Jelena Mišić

U odnosu na prošle izbore u decembru, izlaznost je u 14 sati manja, pošto je tada iznosila 33%, ali je veća u odnosu na izlaznost na lokalnim izborima 2020. godine kada je bila oko 24%.

12:33 - U Nišu je do 12 sati glasalo 17.76 % birača, podaci su Gradske izborne komisije. To je manja izlaznost u odnosu na izbore decembra prošle godine, kada je do podneva glasalo više od 20% birača, a veća u odnosu na izbore 2020. godine kada je bila oko 15%.

10:35 - Do 10 sati svoje biračko pravo u Nišu iskoristilo je 7,95% građana, navodi predsednica Gradske izborne komisije Danijela Milićević. Kaže da, prema informacijama koje ona trenutno ima, nema prijavljenih nepravilnosti.

Inače, na parlamentarnih izborima u decembru prošle godine, u Nišu je do 10 sati bila za nijansu veća izlaznost - 8,96%, dok je na prethodnim lokalnim izborima 2020. godine bila 7,7%.

Izbori 2024, Jelena Mišić (26) foto: Jelena Mišić

9:56 - Na biračkim mestima u osnovnim školama “Sveti Sava” i “Ćele kula”, koje se nalaze u niškoj opštini Medijana, glasača je bilo od otvaranja u 7 sati, i to uglavnom penzionera.

Građani, koje su novinari Južnih vesti zatekli od 7 sati na biračkim mestima, uglavnom su bili starije Nišlije i Nišlijke koji kažu da godinama praktikuju da glasaju čim se birališta otvore. Ističu da to ne rade zbog sujeverja, već zbog toga što ih u toku dana očekuju obaveze, a svoje pravo glasa kažu da koriste za svake izbore.

9:30 - Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, zaključno sa 9 sati, CeSID je uočio više od 20 različitih nepravilnosti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Glasanje u ime drugog lica na jednom biračkom mestu u Nišu. Konačno, na više biračkih mesta su uočene situacije porodičnog glasanja - kažu.

Kako kažu iz CESID-a, učestalo je nepoštovanje procedura od strane članova biračkog odbora na većem broju biračkih mesta.

    8:55 - Iako je na biračkom mestu i na 50 metara od biračkom mesta zabranjeno isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, flajeri Ruske stranke i njihov redni broj na glasačkom listiću postavljeni su na automobile kod Osnovne škole "Ćele kula" u Nišu gde ima više biračkih mesta.

    Slučaj će iz izborne liste "Biramo Niš", kako kažu, prijaviti GIK-u.

    8:30 - Ukoliko vam birački odbor na biračkom mestu ne dozvoli da glasate zato što niste poneli poziv za glasanje ili date pasoš, a ne ličnu kartu, reč je o izbornoj nepravilnosti koju možete prijaviti.

    Koje izborne nepravilnosti postoje i kako ih prijaviti - čitajte u posebnom tekstu.

    7:34 - Predsednica Gradske izborne komisije Danijela Milićević je potvrdila da su sva biračka mesta, kojih u NIšu ima 197, otvorena na vreme.


    Osim gradonačelnika i odbornika gradske Skupštine, na izborima 2. juna Nišlije će birati i odbornike i predsednike gradskih opština.

    Ukupno 11 opcija je na glasačkom listiću za Grad, po osam u Crvenom Krstu i Paliluli, na Panteleju šest, Medijani pet, a za Nišku Banju postoje četiri liste.

    Prema rečima predsednice niške Gradske izborne komisije, u biračkim odborima ima 3.877 osoba, dok će izbore posmatrati preko 100 stranih i domaćih posmatrača.

    Podeli sa prijateljima
    Komentari
    Poslednji komentari
    • "Bilo je to...

      21:38 // 2. 6. 2024.

      u selskom gradu Nišu , nepismenih
      ćiftinskih seljaka , potkupljivih , neasVatiranih i needukovanih , zadovoljnih svojom bedom i nemanjem...".
      Na zdravlje vam bilo!

    • Marko Andrejic

      21:29 // 2. 6. 2024.

      A za koga da glasam .Za opoziciju koja sama ne moze da se dogovori .I da za koga jos jednom.Milion stranaka na listama .Strasno

    • Milja

      21:00 // 2. 6. 2024.

      Izlaznost govori ko dobija! Sedite kuci i kukajte i dalje. Sramna izlaznost u gradu koji su uništili!!! Tuga!

    Pošalji komentar:

    Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

    Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

    Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

    Došlo je do greške pri dodavanju komentara
    Preostalo ti je 400 karaktera

    Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

    Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

    Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

    Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

    KOMENTAR DANA

    Aleksinčanin čitao "Vodič kroz galaksiju za autostopere" pa je zato povezao 42 migranta.

    Qgo čitalac

    Tekst: Aleksinčanin prevozio 42 migranta u kamionu

    Pronađite nas na: