Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:17, 19. 9. 2024.

| Politika

Jedna žalba niške opozicije odbačena jer je nije napisao SNS, druga predata Upravnom sudu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Sednica SKupštine
Žalbu su mogli da podnesu samo odbornici liste sa koje zamena dolazi; foto: Nikola Đukić

Žalbu izborne liste “Biramo Niš” nakon konstitutivne sednice na nepravilnosti i nepostojanje kvoruma da se izglasa Bratislav Ćirković kao zamena Slavici Aleksić, Sud je odbacio i obrazložio da su tu žalbu mogli da podnesu samo odbornici liste sa koje dolaze - konkretno sa liste “Aleksandar Vučić - Niš sutra”. O žalbi “Kreni-promeni” odlučivaće Upravni sud.

Zakon o lokalnim izborima i lokalnoj samoupravi, prema rečima pravnice i odbornice liste “Biramo Niš” Ane Eraković napisan je tako da može da se tumači po potrebi, a za odbačenu žalbu kaže da im je Viši sud poručio da se ne mogu žaliti ukoliko primete nepravilnosti.

Žalba je odbačena zato što je Sud protumačio da je podneta od neovlašćenog lica, jer nije podnelo lice sa čije liste je taj odbornik izabran. Po njima, to su mogli samo odbornici liste “Aleksandar Vučić - Niš sutra” - ističe Eraković.

O žalbi koja je podneta 14. avgusta, dva dana nakon konstitutivne sednice Skupštine Grada Niša, a koju je Viši Sud je odbacio 3. septembra uz obrazloženje da “podnosilac žalbe ne spada u krug lica ovlašćenih za podnošenje žalbe”.

Kako je protiv odluke Skupštine Grada Niša o potvrđivanju mandata odbornika Skupštine Grada Niša Bratislava Ćirkovića od 12. avgusta 2024. godine žalbu podnela Odbornička grupa “Biramo Niš”, koju zastupa Đorđe Stanković iz Niša, sud nalazi da podnosilac žalbe ne spada u krug lica ovlašćenih za podnošenje žalbe. Ovo stoga, jer su žalbu saglasno odredbama člana 66 stav 5 i člana 72 stav 5 Zakona o lokalnim izborima, ovlašćeni da podnesu samo podnosilac liste koja je osvojila mandate, odbornik i kandidat za odbornika na izbornoj listi sa koje je izabran novi odbornik, što u konkretnom nije slučaj - navode iz Višeg suda.

Žalbu o nepravilnostima oko izbora Igora Novakovića za novog predsednika Skupštine podneli su i odbornici grupe Dr Savo Manojlović - I ja sam Niš - Kreni-Promeni", a Viši sud doneo rešenje kojim je saopštio da nije nadležan, te će o toj žalbi odlučivati Upravni sud u Nišu.

Dušan Anđelković iz "Kreni-promeni" rekao je da je odluka doneta zbog toga što nije mogla biti odbijena, te da će zbog roka od dve godine koliko Upravni sud ima na raspolaganju završtiti u “ nečijoj fioci”.

Odluka je doneta zbog toga što nisu znali kako da nam odgovore na žalbu. Na osnovu svih dokaza oni nisu mogli žalbu da odbiju, ali zato mogu da je pošalju Upravnom sudu. Rok za odlučivanje o žalbi je dve godine, što u prevodu znači da će žalba završiti u nečijoj fioci - rekao je Anđelković.

Podsetimo, na konstitutivnoj sednici koja je počela u ponedeljak, 12. avgusta u 10 sati, a koju su obeležile vika, dreka i rasprava i koja je trajala do 4:30 ujutru, kada je Dragoslav Pavlović izabran za novog gradonačelnika Niša.

Kako je tekla konstitutivna sednica Skupštine Niša možete videti u našem posebnom tesktu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Laki

    20:54 // 19. 9. 2024.

    Milić i opozicija hoće pravnim putem u Drzavi gde se jedna reč tumači na 101 način i sva tumačenja tačna.Šta sad ispade SNS sam sebe treba tužiti. Brr

  • Jelena

    19:44 // 19. 9. 2024.

    Sendica je počela bez Slavice Aleksić. To znači da nije bilo kvoruma. Slavica nije mogla biti zamenjena dok joj se mandat prethodno ne verifikuje, a nije mogao biti verifikovan jer žena nije prisustvovala.
    Skupština se nikako nije mogla oformiti bez kvoruma.

  • Jablanovic

    19:34 // 19. 9. 2024.

    Jedino u Srbiju ne postoji sud,vucko je sve to unistio i stavio u privatnu svojinu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li mu je oduzeta bicikla!?

Duda Čitalac

Tekst: Pijan vozio bicikl kod Aleksinca, pa dobio prekršajnu prijavu

Pronađite nas na: