Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:03, 25. 7. 2024.

| Politika

Još jedna žalba Milićeve grupe Višem sudu na rešenje GIK-a

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
IMG_8760
I dalje pokušavaju da pravno "obore" rezultate izbora; foto: Aleksandar Kostić

Nakon što je Gradska izborna komisija odbila prigovor Grupe građana “Dr Dragan Milić” na rešenje o dodeli mandata za odbornike Skupštine Grada Niša, predstavnici ove grupe podneli su žalbu Višem sudu na ovu odluku.

Skoro dva meseca od izbora u Nišu predstavnici opozicije i dalje pokušavaju da pravnim putem "obore" rezultate koje je objavila Gradska izborna komisija, a prema kojima lista oko SNS-a ima 30 mandata.

Nakon brojnih prigovora koje je GIK odbijao, a potom žalbi Višem sudu, koji su takođe odbijene, Milićeva opet se žali sudu - ovog puta na to što nije prihvaćen prigovor na rešenje o dodeli mandata. Žalba je podneta juče, a sud ima rok od 72 sata da donese odluku.

Viši sud Niš Još jedna žalba Višem sudu; foto: Nikola ĐukićIstiču da Gradska izborna komisija nije pravilno razmatrala navode iz prigovora, već je a priori odbila prigovor kao neosnovan i donela nezakonito rešenje.

U žalbi opet navode da je trebalo da izbori na biračkom mestu broj 10 u Medijani budu poništeni zbog falsifikovanog zapisnika, pa da su i ukupni rezultati izbora u Nišu time nezakoniti, a samim tim i rešenje o dodeli mandata.

Žalililac je sve napred navedeno isticao tokom izbornog prostupka, iz razloga što nepravilnostt koja nije na zakonski način otklonjena uticala je, odnosno utiče na ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike jer bi uticao i na broj glasova koje je dobila svaka izborna lista, što utiče na broj mandata koji bi dobila izborna lista, te je iz toga ovde osporavan ukupan izveštaj nezakonit - stoji u žalbi.

Iz Milićeve grupe predlažu Sudu usvoji žalbu i da poništi rešenje GIK-a, kao i da, ukoliko su ispunjeni uslovi, meritorno odluči o njihovom prigovoru na rešenje o dodeli mandata.

Prema rešenju GIK-a, 30 mandata dodeljeno je listi oko SNS-a, 16 mandata pripalo je listi Grupa građana “Dr Dragan Milić”, 10 listi “Biramo Niš”, po dva su dodeljena listama “Kreni-promeni - I ja sam Niš” i “Ujedinjeni - Nada za Niš”, dok je jedan mandat pripao Ruskoj stranci.

Podsetimo, u izbornoj noći pobedu su proglasili i SNS i opozicija, da bi ujutru 3. juna podatke da većinu imaju 4 opozicione liste saopštio i Cesid, kao i neki opozicionari. Potom u 14 sati GIK saopštava da ipak lista oko naprednjaka ima 30 mandata, kao i opozicija, a da Ruska stranka ima 1.

Nakon toga kreće pravna borba opozicije da ove rezultate "obori", ali sve njihove prigovore odbili su i GIK i Viši sud, tako da su nedavno objavljeni konačni rezultati, a potom i rešenje o dodeli mandata.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Žalba (preuzmi) - 1,932.99 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    15:26 // 25. 7. 2024.

    @Nale: kao da ce nesto da se promeni. Uopste ne mislim da se znoje i da im je frka. Isto gledamo 30 godina, nikad niko nije odgovarao, platio... I uvek kao "doci ce do premene pa ce posle da odgovaraju..." evo vidim sto se za kriminal odgovara u zadnjih 35 godina.

  • Nale

    11:31 // 25. 7. 2024.

    Ako. Do u beskraj ako treba. Prvo, ostace dokumentovano do u slovo kako i koliko su krsili zakone. Drugo, nek za promenu osete na svojoj kozi kako je to kad ti neko zasedne na vrat i zivot i pije ti krv svaki dan, sto oni sami uporno i stalno rade narodu. Nek se znoje, do sad nikad nisu! Dosta su oni razvlacili sve nas, ne resavaju, smaraju, ne odgovaraju.. godinama. Razvlacite ih, nek se znoje!!

  • Bajagaa

    11:20 // 25. 7. 2024.

    Posle svega doktor ce preuzeti grad,pratite situaciju i videcete sve

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: