Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:13, 4. 9. 2024.

| Politika

Kakva gradska uprava treba Nišu - podeljena, jedinstvena ili korporacijska

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
gradska uprava
Nova niška vlast i dalje "luta" u dilemi oko organizacije uprave; ilustracija; foto: V. M.

Dok nova lokalna vlast još ne može da odluči da li će Niš i dalje imati šest uprava ili će Gradska uprava biti jedinstvena, analitičari predlažu model sa više uprava, ali upozoravaju na zanemarivanje institucije konkursa. Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije smatra da bi upravu trebalo organizovati kao jedno veliko preduzeće “Niš holding”, koje bi funkcionisalo korporacijski, gde bi sva javna preduzeća bila u istoj firmi i gde bi bilo manje direktora.

Niš trenutno ima šest gradskih uprava, a gradonačelnik Dragoslav Pavlović je rekao da će buduća organizacija Uprave zavisiti od analize izveštaja o reviziji koji je gradskoj vlasti stigao prošle nedelje.

Rodoljub Mihajlović Rodoljub Mihajlović; foto: Media i reform centarDok novo rukovodstvo grada “luta” u dilemi o tome da li će i dalje biti više uprava ili će ona biti jedinstvena, Rodoljub Mihajlović, nekadašnji načelnik niške Uprave za planiranje i izgradnju koja je u to vreme bila najefikasnija u gradu, smatra da je jedinstvena uprava bila najlošiji oblik organizacije u novijoj istoriji Srbije.

Mislim da to ne može da funkcioniše, makar ne u tom obliku, sa jedinstvenom upravom i sa više sekretarijata. Ima uskih grla i zastoja u donošenju odluka, u procedurama, pristupima, u različitim oblastima delovanja i to nije moguće objediniti na takav način - navodi on.

Veruje da samo decentralizovane uprave u kojima načelnici imaju slobodu i mogućnost za odlučivanje mogu da budu efikasne.

Efikasnost može da se postigne samo grupisanjem određenih delatnosti i postupajućih obrađivača u tom predmetu. Drugačije nije moguće. Nisu moguće improvizacije. Moraju da se naprave algoritmi postupanja. Mi smo ih imali u postupcima izdavanja dozvola. Nedostatke koje smo uočavali ispravljali smo koliko smo mogli, naravno, zajedno sa ministarstvom, koje je imalo određene grupe i sektore koji su bili bar animatori, da se svi pripremimo kad najave dolazak - kaže Mihajlović.

Ističe i da načelnik bilo koje uprave treba da ima dosta znanja, ali da o određenim oblastima njegovi saradnici treba da znaju mnogo više. Nepotizam i zapošljavanje na osnovu odanosti i poslušnosti su, smatra, pogubni, pa upozorava na to da je u Nišu zanemarena institucija konkursa.

Konkurs je prvi filter koji treba da postoji. Mnogo se radi paušalno i mnogo je zapošljavanja mimo konkursa. Ima tu zlatne dece, a ima i onih koji ni po stručnosti, ni po karakteru ne treba da budu tu su. Imamo jedan usporeni sistem i sistem ad hoc. Struka mora da bude dominantna u odlučivanjima o stručnim pitanjima, a politika neka kanališe pravce društvenog uređenja - navodi Mihajlović.

Zabranu zapošljavanja u javnom sektoru vidi kao zabranu zapošljavanja preko javnih konkursa i omogućavanje zapošljavanja preko internih konkursa.

Mislim da treba napraviti analizu. Nemoguće je spajati uprave sličnih naziva. Treba najpre naći rešenja za poslove i sagledati obaveze, a onda se baviti kadrovskim rešenjima umesto što se prvo donose kadrovska rešenja, pa im se nalaze poslovi - zaključuje bivši načelnik.


Jovanović: Izabraće model po kome će lakše kontrolisati ljude

mladen jovanovic Mladen Jovanović; foto: JVStručnjak za decentralizaciju Mladen Jovanović kaže da lokalna samouprava u Nišu postoji samo formalno jer zapravo predstavlja “produženu ruku državne vlasti” i da je u takvoj situaciji pitanje jedne ili više uprava - sekundarno.

Treba biti svestan da se najvažnije odluke za Niš, posebno one koje zahtevaju značajniji budžetski iznos, ne donose ni u upravama koje su po zakonu za njih zadužene, ni u Gradskom veću ili Skupstini Grada, već potpuno suprotno Ustavu, u ministarstvima i centrali partije - navodi on.

Model jedne uprave vidi kao model koji daje preveliku kontrolu gradonačelniku i načelniku uprave, pa ističe da je bolje kada postoji više uprava, ali kada postoji dobra funkcionalna podela na različite oblasti i kada postoji kvalitetan kadar.

Ipak, uveren je da će odluka za Niš biti doneta isključivo po kriterijumu lakše kontrole ljudi, što ocenjuje kao - “žalosno”.


Stanković: Potrebno više odgovornosti, a manje čelnika

Đorđe Stanković Đorđe Stanković; foto: privatna arhivaAprila ove godine, Gradski odbor Narodnog pokreta Srbije u Nišu predstavio je model “Niš holdinga”, gde bi Gradska uprava funkcionisala kao jedinstveni sistem, u koji bi bile uključene i uprave i javna preduzeća.

Bila bi to još “jedinstvenija” uprava od one kakvu je Niš ranije imao, kaže predsednik Gradskog odbora NPS Đorđe Stanković i dodaje da bi odgovornost polazila sa vrha, kao i da se čelnici ne bi menjali na šest meseci ili manje.

Načelnici uprava u Nišu menjaju se na šest meseci, što je jako loše jer ne postoji kontinuitet, a što je još lošije, ne postoji odgovornost. To se radi da bi se ti ljudi držali, da nemaju uticaj na odluke, da znaju da su smenjivi. S druge strane, onaj ko vodi grad ne može da kontroliše da li je nešto unapređeno ili ne - ističe Stanković.

niš holding foto: Narodni pokret SrbijeU “Niš holdingu”, dodaje dalje, postojao bi menadžment i ne bi bilo mnogo direktora, već bi postojao dogovor o tome ko će koji sektor da vodi.

Tako se smanuje budžet za javnu upravu, povećavaju se efikasnost i odgovornost i kada se nešto dogovori, sve ide iz jednog centra i svi moraju tako da rade. Video sam da to funkcioniše u Zagrebu, Istanbulu i drugim gradovima u kojima sam bio. Oni imaju razvijenu takvu organizaciju lokalne samouprave. Ako se to pokazalo efikasnim, ne treba da filozofiramo. Na ovaj način, gde imamo tako mnogo javnih preduzeća, imamo zadovoljenje različitih partijskih kadrova, gde na kraju niko ne vodi računa o tome ko je za šta odgovoran - zaključuje poslanik Stanković.

Kako su ranije predstavili iz NPS, “Niš holding” bi imao upravu sa službom unutrašnje revizije i kontrole i sa kancelarijom uprave, kao i sa različitim sektorima, u sklopu kojih bi funkcionisala javna preduzeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Klavirko

    11:42 // 5. 9. 2024.

    Dotični da se stidi ovakvih izjava i predloga dirate u Gradsku Radničku sirotinju dok sa funkcionerima iz vlasti ste verovatno u drugarskim koleracijama, sramota to će da nam kaže neko kome je jedini posao da obuče Bossovi odelo i da podigne kredit za privatni vrtic!!!

  • Н. Јовановић

    10:49 // 5. 9. 2024.

    Рођа (с. Драинац), Сотировска (с. Добрујевац), Ћирковић (с. Спанце), Косовари и остали дођоши организују функције Града стварајући паланку.

    • Trljanica

      12:42 // 5. 9. 2024.

      Jedino tvoj Bane bese pametan.Namlati pare ode u penziju i sad nek uzivajte u Grcke baklave.

    • RiM kao РИМ

      16:28 // 5. 9. 2024.

      Ако је за Тебе место рођења једини параметар успешности онда си Ти врло срећан. За ове не знам али за Рођу знам да је на афирмацији Ниша дао много више нег Ти и Они из твог окружења. Посредно или непосредно руководио је изградеом пословних и индустријских објеката, школа, болница и на стотине изграђених станова. А Ти? Који је твој допринос. Управу је представио као најефикаснију у Србији.

  • tutifruti

    09:40 // 5. 9. 2024.

    Da bi bila korporacijska treba da imamo ljude koji su radili u korporacijama. Sa političarima gde je većina polupismena i bez dana radnog staža ne vidim kako moze korporacijska. Moze keramičarska, pečenjarska, korupcijska...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: