Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 10. 10. 2024.

| Politika

Koalicija naprednjaka i socijalista u Blacu sve izvesnija, pregovori u finišu

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
zgrada opštine Blace
Na pomolu koalicioni dogovor SNS-SPS u Blacu; Foto: Lj. M.

Nakon višemesečnih pregovora koji su dobili na intenzitetu kada je ministar Novica Tončev, visoki funkcioner SPS-a, dao instrukcije socijalistima za postizanje koalicionog sporazuma i da budu deo blačke vlasti, na sednici lokalne Skupštine u petak mogla bi da se ozvaniči saradnja naprednjaka i socijalista. Za sada niko iz SPS i SNS ne želi da potvrdi da je saradnja dogovorena, ali su saglasni da su velike šanse da dodje do toga.

Tokom dana, prema saznanjima Južnih vesti, pregovori bi trebalo da budu u završnoj fazi. sps blace Stranačke prostorije SPS u Blacu; Foto: Lj. M.

Danas u toku dana ćemo nešto znati, za sada se još ništa ne zna. Pregovori traju još od januara, ali će se danas do kraja dana znati hoćemo li biti deo vlasti ili ne - prokomentarisao je Hadži Dragan Ilić, predsednik OO SPS Blace.

O tome šta će socijalisti dobiti i šta traže za ulazak u vlast sa naprednjacima u Blacu nisu hteli da kažu ni predstavnici naprednjaka, ali su i iz te stranke potvrdili da pregovori nisu završeni i da će se oni nastaviti i danas, kada će se znati hoće li doći do dogovora.

Na dnevnom redu Skupštine u petak 11. oktobra nema tačke dnevnog reda o saradnji socijalista i naprednjaka.


Tončev ubrzao pregovore

Socijalisti u Blacu su pred decembarske izbore prošle godine kampanju fokusirali na kritiku naprednjačke vlasti u tom mestu, optuživali ih za zloupotrebe, nenamensko trošenje, korupciju i uništavanje grada, ali se priča promenila nakon formiranja republičke vlasti naprednjaka i socijalsta, a u Blacu posebno nakon posete Tončeva koji je dao socijalistima zeleno svetlo da pristupe pregovorima i uđu u vlast, ali uz jasne smernice o uslovima koje bi trebalo da postave. novica tončev Tončev ubrzao pregovore u Blacu; foto: Vanja Keser

Razgovarao sam sa Darkom Glišićem iz SNS i dogovor je da se na celoj teritoriji Srbije SPS napravi koaliciju sa SNS, a Blace je jedna od poslednjih opština u Srbiji u kojoj takva koalicija nije napravljena. Ako su organi obe partije doneli odluku da budemo koalicija, moramo da prihvatimo. Ko prihvata naš program mora to da poštuje, ako ne - biće samostalni odbornik jer je mandat vlasništvo odbornika i on može da raspolaže njime - rekao je ranije Novica Tončev.

Socijalisti su kako saznajemo postavili zahteve koji se tiču njihovog koalicionog sporazuma sa naprednjacima, uključujući pozicije u lokalnim preduzećima, ali i u samoj lokalnoj samoupravi, a sasvim je izvesno, ako se dogovore da će za početak dobiti mesto zamenika predsednika Skupštine.


Socijalisti nisu jedinstveni oko koalicije sa naprednjacima

Dejan Dimitrijević, jedan od 4 odbornika SPS u lokalnom parlamentu Blaca na sutrašnjoj sednici najavio je istupanje iz odborničke grupe i u narednom periodu nastupaće kao samostalni odbornik. dimitrijević Dejan Dimitrijević, odbornik SPS u Blacu, od sutra samostalni odbornik; Foto: Lj. M.

Najverovatnije će SPS u Blacu da uđe u vlast i ako je to protiv volje članstva koje je glasalo tu stranku na poslednjim izborima. U toj stranci se pojavila interesna grupa koja mešetari u raznim strankama duže godina, a sada su u SPS-u i oni, zarad svojih ličnih interesa, žele koaliciju sa naprednajcima. Ja sam jedan od dvojice koji je sastavljao lokalnu odborničku listu SPS i neću da izdam svoje članstvo i ljude koji su me glasali- rekao je Dimitrijević, još uvek odbornik SPS blačke Skupštine.

Inače, na poslednjim izborima socijalisti u Blacu su ostvarili jedan od najboljih rezultata na lokalnim izborima u čitavoj Srbiji i dobili više do 15% glasova birača.

Blace je jedina opština u Topličkom okrugu u kojoj socijalisti ne samo da nisu deo lokalne vlasti sa naprednacima, već su do sada bili i najveći neprijatelji i optuživali jedni druge za kriminal i razne zloupotrebe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bayazit

    15:38 // 10. 10. 2024.

    Заслужујете да останете НАЈНЕРАЗВИЈЕНИЈИ спахилук !!! Овакија ментолчиња нема нигде на свет !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mi Srbi smo, garant, pali s Marsa!

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: "Možda smo, ipak, pali na Zemlju?" - predavanje u Nišu

Pronađite nas na: