Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:35, 2. 6. 2024.

| Politika

Koje izborne nepravilnosti postoje i kako ih prijaviti?

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti

Ukoliko vam birački odbor na biračkom mestu ne dozvoli da glasate zato što niste poneli poziv za glasanje ili date pasoš, a ne ličnu kartu, reč je o izbornoj nepravilnosti koju možete prijaviti. Izbornih neregularnosti se javljaju u mnogo oblika, ističe profesorka Pravnog fakulteta u Nišu Maja Nastić, a objašnjava i koje od njih i kako mogu prijaviti građani.

Lokalni izbori se održavaju 2. juna, a građani će birati odbornike u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i još 87 gradova i opština. Biračka mesta se otvaraju u 7 sati i zatvaraju u 20 sati.

glasanje, birački spisak Ne sme se ispravljati birački spisak; ilustracija; foto: Jelena MišićOno što je važno je da građanin koji želi da glasa ponese na biračko mesto jeste identifikacioni dokument - važeću ličnu kartu ili pasoš. Ono što nije obavezno jeste da ponese poziv za glasanje.

Jedna od nepravilnosti jeste ako se ne da biraču da glasa ako nije doneo obaveštenje, odnosno poziv na glasanje - objašnjava profesorka Nastić.

Nepravilnost je i ako se omogući da građanin glasa bez pasoša ili lične karte, kao ako se dopusti glasanje biraču koji nije upisan u birački spisak.

Jedna od mogućih neregularnosti je i višestruko glasanje, kada jedan birač više puta glasa, odnosno ubaci više listića. Drastičniji je primer kada jedan birač glasa umesto drugog birača, a nije reč o slabovidoj osobi - objašnjava Nastić.

Kao primere nepravilnosti navodi i to da se rade bilo kakve ispravke i prepravke u biračkom spisku, promovisanje neke izborne liste na biračkom mestu ili onemogućavanje tajnog glasanja.


Kako to prijaviti?

Glasanje Prigovor možete podneti ako vam se onemogući da glasate; Foto: Vanja KeserProfesorka Maja Nastić objašnjava da najšire pravo na podnošenje prijave zbog nekih neregularnosti u toku izbonog dana imaju oni koji su podneli izbornu listu.

Što se tiče građana, oni mogu da ih prijave ukoliko se njih lično tiču. Ako su u pitanju krupne neregularnosti, koje imaju obeležje krivičnog dela, poput zloupotrebe prava glasanja ili kupovine glasova, onda i birači mogu da podnesu krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu ili sudu - objašnjava Nastić.

Ukoliko je reč o isticanju propagandnog materijala na biračkom mestu neke stranke koja učestvuje na izborima ili dođe do nekog nereda na biračkom mestu onda se podnosi prekršajna prijava.

Prigovor se podnosi se izbornoj komisiji u roku od 72 sata. Kada se on piše, treba se navesti kome se upućuje, ko podnosi prigovor, a ključno je navesti zbog čega to radite – na primer, vršili su pritisak na vas, nije vam omogućeno glasanje ili vam nije omogućeno tajno glasanje.


izbori glasanje listić KOSTA 23 Albanske stranke na svim izborima do sada imale većinu u Bujanovcu; foto: Aleksandar KostićŠta je "bugarski voz"?

Nešto što se često čuje kada su neregulanosti u pitanju jeste izraz "bugarski voz". Reč je frazi koja se koristi za označavanje jedne vrste izborne manipulacije.

Kako objašnjava profesorka Nastić, povezuje se sa izborima u Bugarskoj gde je stvoren čitav lanac izborne prevare gde prvi glasač ne ubacuje glasački listić nego iznosi prazan listić. Predaje ga predstavniku političke partije koji ga popunjava i daje drugom biraču koji ga unosi krišom i uzima prazni listić. U glasačku kutiju ubacuje popunjen listić, a iznosi opet prazan. I tako se dalje nastavlja u krug, odnosno "voz".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Boban

    13:40 // 2. 6. 2024.

    Bugarski voz je realno problem kao i rađenje vdv-a od strane vladajuće stranke tako što obilaze potencijalne birače na kućnim adresama u toku glasanja na današnji dan.Imaju NELEGALNE IZVODE IZ BIRAČKIH SPISKOVA

  • Palilulac

    12:08 // 2. 6. 2024.

    Jeli bre, kako je moguće da postoje dva biračka spiska sa različitim brojem glasača. Ja dobio dva poziva sa dva različita radna broja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: