Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:04, 9. 7. 2024.

| Politika

Konačno dostupni sporni zapisnici GIK-a iz izborne noći i jutra u Nišu

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
gik
Mesec dana kasnije objavljeni zapisnici; foto: T. R.

Posle više od meseca dana na sajtu Republičke izborne komisije objavljeni su zapisnici sa dve sporne sednice Gradske izborne komisije u Nišu koje su održane u noći i u podne nakon izbora 2. juna. U jednom stoji da oko 4:30 nije statistički obrađeno 9 biračkih mesta, ali da članovi GIK-a nisu želeli zbog umora da se njima bave, već da odlučuju o tome na narednoj sednici, dok član ove komisije Danijel Dašić kaže da je ovo netačno i da su svi zapisnici uneti u sistem.

Da se izborna krađa u Nišu dogodila između 5 ujutru i podneva 3. juna, tvrde već nedeljama predstavnici opozicije. Oni se pozivaju na to da su ujutru prema preliminarnim rezultatima imali 31 mandat, dok su nekoliko sati kasnije odlukom GIK-a ostali bez jednog mandata.

Šta se dešavalo na sednici niškog GIK-a nije se moglo videti ni po zapisnicima, jer upravo zapisnici sa 36. i 37. sednice nisu do pre nekoliko dana bili javno dostupni, za razliku od ostalih.

Danijela Milićević Predsednica GIK-a Danijela Milićević rekla je da rezultati tog jutra nisu zvanični; foto: Nikola ĐukićTako u zapisniku 36. sednice stoji da je ona počela u 20 sati, a kao jedina tačka se navodi prijem izbornog materijala sa 197 biračkih mesta. Piše i da je prvi materijal dostavljen u nešto posle 21 sat, dok je poslednji izborni materijal dostavljen sa biračkog mesta broj 12 u Medijani u 3:55.

Onda se dolazi do vremena 4:26 kada u zapisniku piše "da je predsednica je članove obavestila o preliminarnom statističkom izveštaju o glasanju sa 188 biračkih mesta i istakla da je to još nezvanično".

Zatim je obavestila članove da 9 biračkih mesta nisu statistički obrađena i predložila da se izvrši uvid u izborni materijal sa tih biračkih mesta, sa čim se složio Danilo Petrović. Ostali članovi se nisu složili sa predlogom predsednice i odlučili da zbog umora I neprospavane noći uvid u izbornim materijal sa tih 9 biračkih mesta izvrše na narednoj sednici - piše u zapisniku.

U nastavku stoji da je predsednica obavestila članove da će na narednoj sednici biti odlučivano o tim biračkim mestima, kao i da će nakon uvida u izborni materijal sa tih 9 biračkih mesta biti utvrđeni i objavljeni preliminarni rezultati. Nije precizirano o kojim biračkim mestima je reč.

Izbori 2024, Jelena Mišić (22) Nelogičnosti u zapisnicima; foto: Jelena MišićMeđutim, u zapisniku sa naredne sednice, koja je održana u 12 sati istog dana, nema spomena o tih 9 biračkih mesta.

Kao tačke dnevnog reda stoji ispravljanje zapisnika zbog lakših grešaka na 7 biračkih mesta, kao i ispravljanje zapisnika zbog teških grešaka na biračkom mestu 37 u Opštini Palilula i biračkih mesta 3, 19, 20 i 27 u Crvenom Krstu.

Predsednica je nakon toga obavestila članove da se statistika obradila i pripremila neophodne podatke za donošenje Odluke o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora za izbor odbornika - piše u zapisniku.

Potom je GIK jednoglasno, sa 14 glasova "za", doneo odluku o preliminarnim rezultatima.


Dašić: Svi podaci su bili uneti u sistem

Danijel Dašić NKD Dašić kaže da su svi zapisnici do jutra bili u sistemu; Foto: JV/V. Milić Jedan od članova Gradske izborne komisije Danijel Dašić kaže da su ujutru 3. juna imali preliminarni izveštaj statistike sa svih biračkih mesta i da su svi zapisnici ušli u sistem.

Imali smo rezultate za sva biračka mesta, svi zapisnici su bili tu. Svi zapisnici su primljeni i unešeni u sistem. Jedino što je kod 9 zapisnika postojao neki problem i trebalo je proveriti da sve u džakovima i da li se sve poklapa. Ali mi smo konstatovali da je sve donešeno i unešeno. Nismo hteli da otvaramo 9 džakova da bismo proveravali greške, već smo se dogovorili da to uradimo na narednoj sednici - objašnjava Dašić.

Napominje da je tog jutra statistika pokazala da je 29 mandata ide za SNS, 31 za opoziciju i jedan za Rusku stranku. Onda su se, napominje dogovorili da se ispravke zapisnika rade na sednici koja će biti održana oko 18 sati, kako bi se svi iz komisije odmorili do tada, ali da se onda dešava obrt i zakazuje se sednica u 12 sati.

Oni baš zbog svih tih nelogičnosti nisu ni objavljivali te zapisnike, jer nisu znali kako da ih urade da se "operu" - ističe on.

Dašić napominje da više ne učestvuje u radi GIK-a jer ne vidi smisao jer, kako kaže, oni "koriste tu svoju većinu da bi izglasali šta žele".

Oni mogu da izglasaju da je sada pao sneg i da pošalju kamione da čiste sneg i da budu potpuno mirni sa tim - napominje Dašić.

Podsetimo, u izbornoj noći pobedu su proglasili i SNS i opozicija, da bi ujutru 3. juna podatke da većinu imaju 4 opozicione liste saopštio i Cesid, kao i neki opozicionari. Potom u 14 sati GIK saopštava da ipak lista oko naprednjaka ima 30 mandata, kao i opozicija, a da Ruska stranka ima 1.

Nakon toga kreće pravna borba opozicije da ove rezultate "obori", ali sve njihove prigovore odbili su do sada i GIK i Viši sud, tako da su nedavno objavljeni konačni rezultati. I na njih je uložen prigovor, koji je odbijen, ali opozicija najavljuje opet žalbu sudu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nina

    07:46 // 10. 7. 2024.

    Zapanjila sam se podatku za izbore u Engleskoj da su pre pet godina imali samo 7 primedbe ili zloupotrebe na izborima i rezultate sutradan a i novu vladu. Mi još ne mozemo da prebroditi tačno glasove. Gde smo to mi i koliko zaglibili?

    • rene

      11:25 // 10. 7. 2024.

      jel to ugledni Gardian piše

    • oni nemaju

      11:51 // 10. 7. 2024.

      SnS i Vucica sa Dacicem, Palmom, Ljajicem ...i ostalim privescina

    • Laki

      12:22 // 10. 7. 2024.

      A gde nismo totije lakše nabrojiti.

  • vmp

    07:40 // 10. 7. 2024.

    @rene
    pa valjda ti setas zbog svoje dece, zato se bunis? ne zbog ove ili one opcije. ne zelis da ti deca zive u diktaturi, da njima vladaju polu retardi. od ovih iz sekte, gori su samo oni "svi su isti". primili se na nepomenika, al ih sramota da kazu jer je glupo da veruju u letece taxije, ekonomskog tigra i slicne baljezgarije.
    a danijela ce da zaglavi robiju, njeni ce da je osude, tako to biva.

    • rene

      11:17 // 10. 7. 2024.

      šetao devedesetih...više ne..Da šetam sa Anglofilima. ni u snu..

  • Dragan

    06:33 // 10. 7. 2024.

    Imam utisak da je Oskar dao ovima da kradu,a oni siroyi nisu znali kako,zateceni s prstima u medu,pa se snalaze,ali lose,kradja je previse ocifledna,a kaznena ekspedicija u vidu vodjinog obilaska radova na obilaznici je njima znak da su pusteni niz vodu,ako znaju da plivaju,ni vodjino ime ni Rusi ne pomazu...spremajte se uskoro za odmor...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: