Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:51, 30. 7. 2024.

| Politika

Konstitutivna sednica niške Skupštine zakazana za 12. avgust

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Skupština grada niša
Formira se vlast; foto: JV / N. Đ.

Dva meseca nakon lokalnih izbora u Nišu i duge pravne borbe opozicije da “obori” rezultate Gradske izborne komisije po kojima je lista oko SNS-a dobila 30 mandata, zakazana je konstitutivna sednica Skupštine Grada i to za 12. avgust. Na dnevnom redu je izbor skupštinske vlasti, kao i izbor gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

Poslednjeg dana po roku koji ima, odnosno 29. jula, predsednik predhodnog saziva niškog parlamenta Boban Džunić sazvao je konstitutivnu sednicu.

sednica printscreenOna će biti održana u ponedeljak, 12. avgusta, a na dnevnom redu je 9 tačaka – od potvrde mandata, izbora predsednika, zamenika i sekretara Skupštine, obrazovanju nekoliko odbora, do izbora gradonačelnika.

Kako će proteći ova sednica prava je enigma jer lista oko SNS-a ima “tesnu” većinu od jednog odbornika, i to odbornika Ruske stranke.

I dok su predstavnici 4 opozicione liste tvrdili da su ujedinjeni, uvek postoji mogućnost da neko od njihovih odbornika “preleti” kod naprednjaka, dok se spekuliše da postoji i mogućnost da se dogodi obrnuta situacija – da neko sa liste SNS-a podrži opoziciju.

tihomir perić i sns Naprednjaci odmah slavili uz trubače; Foto: M.Z/JVUkoliko se ne dogodi ni jedna od ove dve opcije, svakako će donošenje odluka biti otežano zbog kvoruma i eventualnog odsustva nekog odbornika. To dugoročno može dovesti do krize vlasti, pa se kao opcija već nezvanično pominje ponavljanje izbora.

Niška Gradska izborna komisija je dodelila 30 mandata listi oko SNS-a, 16 mandata pripalo je listi Grupa građana “Dr Dragan Milić”, 10 listi “Biramo Niš”, po dva su dodeljena listama “Kreni-promeni - I ja sam Niš” i “Ujedinjeni - Nada za Niš”, dok je jedan mandat pripao Ruskoj stranci.

opozicija Opozicija tvrdi da je ujedinjena; foto: JV To praktično znači da će naprednjaci, zajedno sa Ruskom strankom, imati 31 odbornika od ukupno 61.

Podsetimo, u izbornoj noći pobedu su proglasili i SNS i opozicija, da bi ujutru 3. juna podatke da većinu imaju 4 opozicione liste saopštio i Cesid, kao i neki opozicionari. Potom, u 14 sati GIK je saopštio da ipak lista oko naprednjaka ima 30 mandata, kao i opozicija, a da Ruska stranka ima 1.

Nakon toga kreće pravna borba opozicije da ove rezultate "obori", ali sve njihove prigovore odbili su i GIK i Viši sud.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    13:14 // 30. 7. 2024.

    sta je bilo Dr Milicu i ostali veliki borci za svaki glas naroda? Pustili ste niz vodu grad, sramota da vas bude. Pokazivali ste brojke, pokazivali danima. I sad? Gori ste od aktuelnih. eeee moji vi, lagano utihnulo sve i sad nikom nista. Gostovanja po televizijama, i sad? Neke ljude i poznajem licno, npr Ljubu: sad postavlja fotke sa planinarenja, odmora... i on nista... mrka kapa

  • Sanja Mitic

    12:15 // 30. 7. 2024.

    Za SNS ce glasati iz Miliceve GG i Biramo Nis kao sto su glasali na Crvenom Krstu i Paliluli.

  • Bajagaa

    10:29 // 30. 7. 2024.

    Mikica ce opet glasa za Sns sektu a prica se da ima neki potpisi za neke odbornike falsifikovani a oni nisu tu,sve moze sns sekta

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: