Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:58, 14. 7. 2024.

| Politika

Kraj pravnog puta - Viši sud opet odbio žalbe niške opozicije, sledi dodela mandata

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Viši sud Niš
Opet odbijene žalbe; foto: Nikola Đukić

Žalbe koje su podnele dve liste niške opozicije na ukupan izveštaj Gradske izborne komisije o rezultatima izbora za odbornike u Nišu, odbio je Viši sud u Nišu, čime su iscrpljena sva pravna sredstva, pa GIK ima mogućnost da dodeli mandate odbornicima, nakon čega sledi konstitutivna sednica lokalnog parlamenta. Šta su dalji koraci niške opozicije, nisu saopštili.

Više od mesec dana trajala je pravna borba niške opozicije da ospori odluke Gradske izborne komisije, ali to im nije pošlo za rukom. Prigovori su im odbijani, žalbe takođe.

zalba Poslednji pokušaj bile su žalbe protiv rešenja Gradske izborne komisije da se odbija njihov prigovor na ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Niša kojim lista oko SNS-a ima 30 mandata i Ruska stranka 1 mandat, što je dovoljno za većinu u lokalnom parlamentu koji čini 61 odbornik.

Ali i te žalbe su odbijene.

Sudsko veće koje čine sudija Nebojša Žikić, Olgica Papović i Ivana Milovanović odbilo je žalbu liste “Biramo Niš”, a sudsko veće u sastavu sudija Tomislav Trajković, Milena Simonović I Snežana Milićević odbilo je žalbu liste “Dr Dragan Milić”.

Polazeći od činjeničnog i pravnog stanja ove izborne stvari, po oceni Višeg suda u Nišu, pravilno je Gradska izborna komicija Niš odbila prigovor podnosioca žalbe izjavljen na Ukupan izveštaj o rezultatima za odbornike Skupštine Grada Niša od 1. jula 2024. godine. Isti je donet nakon što su Gradskoj izbornoj komisiji Niš dostavljene odluke o svim podnetim pravnim sredstvima i protekli rokovi za podnošenje pravnih sredstava na odluke Gradske izborne komisije. Naime, Ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Niša donet na osnovu statističke obrade podataka iz dostavljenih zapisnika o radu biračkih odbora sa svih 197 biračkih mesta i rešenja o ispravljanju zapisnika o radu biračkih odbora na onim biračkim mestima na kojima je Gradska izborana komisija utvrdila postojanje greške u zapisniku i isti shodno odredbi član 48 Zakona o lokalnim izborima, ispravila rešenjem. Stoga su žalbeni navodi ocenjeni kao neosnovani - stoji u odluci Suda na žalbu grupe "Dr Dragan Milić".

Za navode o falsifikovanim rezultatima na biračkom mestu broj 10 u Gradskoj opštini Medijana, iz Suda navode da su oni već razmatrani i ocenjeni kao neosnovani u presudi donetoj 26. juna.

opozicija 33 foto: JV / Tamara RadovanovićObjašnjavaju da je GIK, nakon prve presuda suda od 14. juna, ispravio zapisnik sa ovog biračkog mesta, ali "da ovlašćena lica nisu dala prigovor na to rešenje u zadatom roku, pa je ono postalo konačno".

Na zamerke opozicije o neslaganju brojki o broju birača koji su glasali i broju nevažećih listića, iz GIK-a navode su se promene desile nakon ispravljanja zapisnika o radu biračkih odbora. Navedeno je i to da rešenja o ispravljanju zapisnika, koje je donosila, "nisu osporavana pravnim sredstvima, iako je za to postojala mogućnost ulaganjem prigovora i eventualno žalbe".

Odbijanjem ovih žalbi opozicije, već saopšten Ukupan izveštaj o rezultatima izbora 2. juna postaje konačan, pa je sledeći korak Gradske izborne komisije da donese rešenje o dodeli mandata budućim odbornicima. Prema tom izveštaju raspodela mandata će biti sledeća - 30 mandata koaliciji “Aleksandar Vučić - Niš sutra”, 16 mandata Grupi građana “Dr Dragan Milić”, 10 mandata koaliciji “Biramo Niš”, po dva mandata “Kreni - promeni” i listi “Ujedinjeni - Nada za Niš”, a jedan mandat Ruskoj stranci.

Nakon dodeljivanja mandata, po Zakonu o lokalnim izborima, predsednik skupštine iz prethodnog saziva saziva konstitutivnu sednicu u roku od deset dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata, tako da se ta sednica održi najkasnije 30 dana od dana dodele mandata.

Šta su dalji koraci niške opozicije nije poznato. Kako su ranije rekli, imaju pripremljene poteze, ali ne žele da ih sve otkrivaju.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Presuda "Biramo Niš"  (preuzmi) - 1,709.36 KB
  2. Presuda GG "Dr Dragan Milić" (preuzmi) - 1,345.15 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bayazit

    11:05 // 17. 7. 2024.

    U septičkoj jami "pravni put" NIKADA NIJE ni započet, tako da ne mož' da ima kraj, kad nema ni početak.

  • Miša Martic

    00:05 // 16. 7. 2024.

    Zanimljivo,kad Sud donese odluke u korist opozicije,Djilas pokazivao preko 100 presuda u njegovu korist u Skupštini, onda je to super a kad Sud
    Donese nešto što im se ne svidja onda to nije pravna država.Opzicija sa sistemom KALIMERO,neće nikuda stići.
    Nego ponudite program,napravite ozbiljne stranke i lidera sa hariznom a ne samo da kukate kad god izgubite.

  • Milos

    15:00 // 15. 7. 2024.

    od svih silnih akcija svih iz opozicije pred izbore, sad nigde nikog, ni onaj mladi momak, ni Ljuba Kostic iz njegove stranke, nigde nikog.... Verovatno ukapirali da su ispali glupi, ali vazno da je bilo sve po zakonu u zemlji u kojoj ne vaze zakoni. Bravo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: