Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 16. 8. 2024.

| Politika

"Kreni-promeni" odbija da prizna Novakovića za predsednika Skupštine

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
dina markovic i igor novakovic, printscreen 2
Dina Marković i Igor Novaković na Skupštini; foto: printscreen, Belle Amie

U znak protesta jer Igor Novaković nije izabran već samoproglašen za predsednika niške Skupštine, kako kaže odbornica "Kreni-promeni" i najmlađa odbornica u novom sazivu Skupštine Dina Marković, odbila je da se rukuje sa Novakovićem po postavljanju njega za predsednika. Iz pokreta naglašavaju da ovaj čin simbolizuje protest protiv onoga što smatraju političkom manipulacijom i nedemokratskim procesima u lokalnoj vlasti.

dina markovic i igor novakovic, printscreen 1 Dina Marković i Igor Novaković na Skupštini; foto: printscreen, Belle Amie Dina Marković je kao najmlađa odbornica na konstitutivnoj sednici Skupštine pomagala u radu predsedavajućoj najstarijoj odbornici Mirjani Lapajne iz SNS-a. U trenutku kada je socijalista Igor Novaković trebalo da preuzme mesto predsednika niške Skupštine, za razliku od Lapajne koja mu je srdačno čestitala, odbornica "Kreni-promeni" mu nije ni pružila ruku.

Iz pokreta naglašavaju da ovaj čin simbolizuje protest protiv onoga što smatraju političkom manipulacijom i nedemokratskim procesima u lokalnoj vlasti.

"Kreni-Promeni" odbija da prizna samoproglašene rezultate izbora za funkcije u Skupštini grada, ukazujući na brojne nepravilnosti i kršenja zakona i pravilnika od strane vladajuće koalicije tokom konstitutivne sednice - kažu iz pokreta.

Dina Marković kaže da je reč o flagrantnom kršenju Poslovnika i demokratskih principa.

Igor Novaković je na mesto predsednika Skupštine došao grubim kršenjem Poslovnik Skupštine Grada Niša. Nakon flagrantnog kršenja elementarnih demokratskih principa u vidu narušavanja tajnosti glasanja, komisija, čiji sam i ja bila član je utvrdila da su izbori neregularni. Igor Novaković nije izabran za predsednika Skupštine, on je samoproglašen. Dakle, ne radi se o nekulturi ili nevaspitanju... Kada bude bio izabran na fer i legitiman naćin, ja cu pružiti ruku, a do tada, baš kao što sam rekla i u snimku - niste izabrani i ja ne mogu da Vam čestitam - kaže Dina Marković.

Tokom glasanja za predsednika Skupštine, opozicija nije ni glasala već su odbonici ostavljali prazne listiće pored kutije. S druge strane, odbornici sa liste "Aleksandar Vučić - Niš sutra" i odbornik Ruske stranke, glasali su javno, jedni pred drugima.

Komisija za brojanje glasova, u kojoj je opozicija imala većinu, proglasila je glasanje nevažećim jer nije bilo tajno, ali je Vladica Maričić iz SNS-a ispred Komisije pročitao je da je Igor Novaković izglasan za predsednika Skupštine Niša sa 31 glasom za i nijednim protiv. Maričić je kasnije predložen i izabran za Novakovićevog zamenika.

Tokom noći predsednik Skupštine Niša Igor Novaković predložio je odbornika SNS-a Dragoslava Pavlovića za kandidata za gradonačelnika Niša i on je u ranim jutarnjim satima izabran za gradonačelnika.

Pravni timovi opozicije u novom sazivu Skupštine Grada Niša već su najavili su će iskoristiti pravo da se žale Ustavnom i Višem sudu na odluke koje su donešene na maratonskoj konstitutivnoj sednici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pepe le tvor Niš

    11:08 // 19. 8. 2024.

    Posle ovakvog ponašanja opozicionih predstavnika u Skupštini grada Niša još uvek će se pitati zašto im opada "popularnost" u biračkom telu. Njihovo ponašanje u stilu deteta predškolskog uzrasta odbija buduće glasače od svih njih čija funkcija je da prenesu šta običnog građanina tišti u ostvarivanju građanskih prava.

  • Mare

    16:09 // 17. 8. 2024.

    Gledao sam celokupnu skupstinu, opozicija je sve vreme opstruisala istu, a istakle su se pravnice Ana Erakovic i Dragana Milutinovic vikom, drekom, arlaukanjem, ponasanje nedostojno mesta na kome su se nalazile. Ova mala takodje nekulturna i bezobazna, bahata prema dosta starijoj koleginici Mirjani Lapajne. Ne daj Boze da takvi sutra cine vlast, podsetile su na Vjericu Radetu i Natasu Jovanovic.

  • Durlanski zet

    09:14 // 17. 8. 2024.

    Staviti opet coveka koji ima optuznicu,pa strasno.Ovo mu je zadnji politicki trzaj,gotovi su i on i sps i onaj prepametni iz Js.Prokljuveni ste,jos malo i cao

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mala deca, veliki ljudi! Bravo dečaci, bravo šampioni!

Dimitrije Đurđević čitalac

Tekst: Dečaci fudbaleri iz Niša postali šampioni, pa povređenom drugu odneli medalju

Pronađite nas na: