Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 6. 8. 2024.

| Politika

Miloš Nešić novi predsednik Skupštine niške Medijane, kompletirano opštinsko rukovodstvo

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
medijana 1
Nešić novi predsednik Skupštine; foto: JV / Tamara Radovanović

Umesto Miloša Boškovića, novi predsednik Skupštine opštine Medijana biće Miloš Nešić iz koalicije “Biramo Niš”, odlučili su odbornici na današnjoj sednici. Za predsednika Kancelarije za mlade izabran je Matija Đorđević iz pokreta “Kreni - promeni”. Time je kompletirano novo rukovodstvo jedine opštine u kojoj je na proteklim izborima pobedila opozicija.

medijana 7 foto: JV / Tamara RadovanovićBošković je za predsednika Skupštine Medijane imenovan na prvoj, konstitutivnoj sednici te opštine pre dve nedelje. Međutim, prošle nedelje je izabran za većnika za komunalna pitanja, pa je mesto predsednika parlamenta ostalo upražnjeno.

Sa 15 glasova za i 11 protiv, tu funkciju je danas preuzeo Miloš Nešić iz Narodnog pokreta Srbije i koalicije “Biramo”.

medijana 3 foto: JV / Tamara RadovanovićUjedinjena niška opozicija je juna i najavila da će on biti na toj funkciji, ali nije mogao da je preuzme pre nego što se “pomerila” lista odbornika i pre nego što je seo u odborničke klupe.

Nešić kaže da će mu prioriteti u radu biti transparentnost prema građanima i medijima, kao i jednakost svih odbornika bez obzira na političku opredeljenost i stranačku pripadnost.

Ovaj dom ćemo mi kao odbornici otvoriti za građane, da čujemo njihove ideje direktno, da možda organizujemo određene debate. Često čujem reč nadležnost. Ne smemo raditi izvan naših nadležnosti, ali nadležnosti ne smeju biti ni izgovor za nevršenje određenih radnji. Nadležnost ne sme biti alibi da ne radimo u interesu građana i u skladu sa izbornim obećanjima. Bićemo partner izvršnoj vlasti, konstruktivni - navodi on.

medijana 5 foto: JV / Tamara RadovanovićMiloš Nešić rođen je u Knjaževcu 1985. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u Nišu, gde je tokom studija na Ekonomskom fakultetu od 2009. do 2012. bio predsednik Studentskog parlamenta.

2013. je izabran za predsednika Skupštine Studentske konferencije univerziteta Srbije. Od te godine je i privatni preduzetnik u oblasti turizma i saobraćaja i licencirani je turistički vodič.

Jedan je od osnivača Narodnog pokreta Srbije i član je Izvršnog odbora, a bio je i šef kampanje koalicije “Biramo Niš” na ovogodišnjim lokalnim izborima.

medijana 2 foto: JV / Tamara RadovanovićIako u Medijani nemaju svoje odbornike, iz pokreta “Kreni - promeni” imaće predstavnika u toj opštini - Matiju Đorđevića, koji je izabran za predsednika Kancelarije za mlade. Kako je istaknuto, on neće primati novac za tu funkciju.

Kancelarija za mlade će u budućnosti raditi sa mladima i za mlade. Sve aktivnosti koje budemo organizovali biće dostupni svim mladim Nišlijama bez obzira na političko uverenje jer smatram da sve državne institucije treba da budu servis svih građana - kaže Đorđević.

On je rođen 2001. u Nišu. Završio je Osnovnu školu “Dušan Radović” i Gimnaziju “Stevan Sremac”. Trenutno je student završne godine Pravnog fakulteta u Nišu. Od ove godine je u pokretu “Kreni - promeni”. Pre toga nije bio politički aktivan.


Zamerke SNS na račun rada Skupštine Medijane

Bivši predsednik Opštine Medijana iz Srpske napredne stranke Nebojša Kocić zamerio je predstavnicima nove vlasti to što, kako tvrdi, nisu dostavili skupštinski materijal u roku svim odbornicima, a sa liste “Aleksandar Vučić - Medijana sutra” zamerili su i pravopisne greške u materijalu.

medijana 4 foto: JV / Tamara RadovanovićOdbornik Dragan Milić kaže da je reč ili o grešci u komunikaciji ili o tome da služba “namerno podmeće” novim predstavnicima vlasti.

Prošle nedelje smo imali sednicu administrativnog odbora. Na toj sednici sam pitao nadležne službe i predsednika Opštine da li je materijal dostavljen na vreme. Rekli su mi iz službi koje ste vi postavili, a koje smo mi nasledili, da kada se preda i pošalje dnevni red na mejl, da je završeno sa tom obavezom. Ako to nije urađeno, izvinjavam se. To znači da stručne službe koje to rade nisu radile svoj posao, a te službe su nasleđene. Da li to rade iz neznanja ili namerno, pokazaće vreme. Utvrdićemo čija je to krivica - poručuje Milić.

Dodaje da će oni za koje se utvrdi da su krivi za propust biti sankcionisani, dok Kocić kaže da ne želi da prihvati krivicu i za “nasleđenu službu”.

Prihvatamo izvinjenje, ali ne prihvatamo to da smo opet mi krivi i da je neko nekog nasledio. Sad ste vi vlast, mi smo opozicija i ponašamo se onako kako dolikuje. Ista greška se ponavlja dva puta. Nas zanima da sve bude kako treba i po zakonu, kako ste i vi insistirali na tome. U naše vreme je uvek tako bilo - navodi Kocić.


Medijana u deficitu od 13,5 miliona dinara

medijana 6 foto: JV / Tamara RadovanovićPredsednik Opštine Medijana Mladen Đurić kaže da je, zaključno sa 1. avgustom, deficit budžeta oko 13,5 miliona dinara i da su neke pozicije koje bi trebalo da se realizuju tokom cele godine potrošene već tokom prva dva kvartala.

Socijala koja je red veličine 6 miliona dinara realizovana je u prvih 6-7 meseci 90%. Klima, laminat, neka investiciona ulaganja i održavanja blizu su 70%. Smatramo da je to loš primer i da opština koja ima treći rebalans već u junu nije dobro predstavila same prihode. Opština koja dobro projektuje i planira budžet može da napravi jedan ili dva rebalansa, a mi smo imali i treći. Naša nova skupštinska većina ukinula je blizu 40 funkcija. Verujemo da će se te uštede videti već u septembru i nekih 7 miliona bismo mogli da uštedimo i da prebacimo na ove pozicije koje su neracionalno trošene - ističe Đurić.

Dodaje da se u njegovom kabinetu “ne piju kafe i sokovi o trošku reprezentacije”, kao i da je jedina kilometraža koju je prešla službena “škoda”, čiju su prodaju ranije najavili, otkako su oni na vlasti - od parkinga do dvorišta Opštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ratko Korac

    23:58 // 7. 8. 2024.

    Miloš Nešić - nekadasnji clan DSa, a mozda i nekih drugih stranaka.
    Tacno da je u turizmu, ali predsednik Studentskof Parlamenta nije bio dok je bio na fakultetu, imao je neke druge funkcije. Tacno se znalo ko vodi Parlament i sta je radio M.Nesic.
    Svakako bolje resenje od ovih “naprednih”..Samo pitanje sada ko se kako kotira i ko ce izdrzati i ostati jak.
    Ajde da vidimo…

  • Palilulac

    08:42 // 7. 8. 2024.

    ...Ooooo narode moj...mnogo ste bre na niskom nivou inteligencije. Komentari su vam za sanitarnu inspekciju. Ajd ako neko može bolje nek pokaže e jado

  • mali Djokica

    00:37 // 7. 8. 2024.

    Da li uopšte znate ko je Milos Nesic?.... Čovek koji nije slagao samo onog sa kime nije pricao! Opet, za razliku od bivse druzine, pismen je.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: