Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:39, 16. 9. 2024.

| Politika

Mladen Đurić: Niške gradske opštine u ovakvom formatu nemaju razlog postojanja

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti

Niška Medijana je kao prva opština u kojoj SNS i njihovi koalicioni partneri nisu na vlasti dobila novo rukovodstvo pre mesec i po dana. O tome šta je opozicija, sada vlast na Medijani, do sada ispunila od obećanja, koje funkcije je ukinula i da li su određeni potezi zaista bili zarad uštede ili su samo bili populistički - u emisiji “15 minuta” govorio je predsednik Opštine Mladen Đurić iz Grupe građana “Dr Dragan Milić”.

Đurić za Južne vesti kaže da ingerencije gradskih opština u Nišu jesu male, ali da opštinska vlast ne sme da se krije iza toga. Ipak, veruje da u takvom formatu one nemaju budućnost.

Postoji cifra od oko 1,2 milijarde dinara koliko one koštaju. Da li će se u narednom periodu dati veća ovlašćenja gradskim opštinama, da li ćemo mi kao rukovodstvo dati primer kako voditi opštinu, videćemo. Ovakve opštine nemaju razlog postojanja - navodi on.

Tvrdi da će Medijana u poslednjem tromesečju ove godine imati uštedu od 6 miliona dinara samo na skupštinskim pozicijama, kao i da on kao predsednik Opštine nema savetnike na platnom spisku, niti šefa Kabineta.

Informacija kojom smo raspolagali jeste da Kancelarija za mlade ima sedam koordinatora. Posle smo saznali da ih je čak devet. Kad smo preuzeli vlast, izlazile su nove informacije, poput nabavke klima i ugovora sa mobilnim operaterom od 4,8 miliona. Prva sednica Odbora trajala je dva sata i sve funkcije koje smo uočili, a dali reč da ćemo da ih ukinemo, ukinuli smo. Nema računa za kafane i nismo zadužili mobilne telefone i kartice - ističe Đurić.

Službena “škoda superb” i dalje nije prodata, ali je ne koriste, već stoji parkirana u dvorištu zgrade Opštine, kaže on i dodaje da su u toku pregovori sa čelnicima grada oko toga.

Da li je bilo nezakonitosti u radu prethodne opštinske vlasti, kako navodi, biće poznato kada završe analize svih ugovora iz tog perioda.

Đurić kaže i da saradnja sa opštinskim kadrom koji su “nasledili” nije na zadovoljavajućem nivou, ali da nema opstrukcija, već da je problem u sistemu funkcionisanja. Saradnjom sa gradskom vlašću je zadovoljan.

Poznato je takozvano groblje automobila pored sale Skupštine u dvorištu GO Medijana. Reč je o pet vozila koja su za rashodovanje. Prethodno rukovodstvo to nije rešilo, da li iz neznanja ili zbog loše organizacije. Mi smo za tri dana to rešili sa Upravom za imovinu i sada smo u procesu javne licitacije, da konačno taj deo dvorišta, koji se graniči sa školom, bude, pre svega, bezbedan - navodi Đurić.

Za Južne vesti je govorio i o tome koliko autonomije i slobode ima u radu kao član Milićeve grupe građana, o vožnji autobusom na službeni put, o tome da li je pravna borba bila pravi put da se “obori” jedan mandat SNS-u, o predlozima Medijane za gradski budžet, o tome koliko odgovornosti nosi funkcija u prvoj opozicionoj opštini, zašto se susreo sa nekoliko ambasadora, kao i o konstitutivnoj sednici Skupštine Niša kojoj je prisustvovao kao odbornik.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoki

    23:32 // 17. 9. 2024.

    Podržavam svaku inicijativu za ukidanje opština.Ako treba peticija da se potpise tu sam.

  • З. Јовановић

    19:05 // 16. 9. 2024.

    Вратити Месне заједнице (укинути измишљене Свете грађана), те укинути непотребне Градске Општине. У МЗ је једино Секретар био скромно плаћено лице а радили су више и боље од партијских општина.

  • Var tehnolog

    18:39 // 16. 9. 2024.

    Samo napred gospodo! Botovi tesko podnose poraz, pa umesto da nalaze nesposobne u svojim redovima,smene ih, zbog poraza, kukaju ovde i kao, " sve je isto". Ne poznajem licno g-dina Markisica, al kako mu ne dojadi da ga Belka u svakom drugom komentaru pominje? Uz izgubljene izbore na Medijani, ovo mu dodje ko so na ranu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Hoce li da dođe Severina i zapeva "Gas, gas"

Qgo Čitalac

Tekst: Novo obećanje - kotlarnica Univerziteta u Nišu ove grejne sezone prelazi na gas

Pronađite nas na: