Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 23. 7. 2024.

| Politika

Niška Medijana i zvanično prva opoziciona opština u Srbiji, Bošković predsednik Skupštine

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
medijana 4
Miloš Bošković dobio 16 glasova za; foto: JV / Tamara Radovanović

Niška Medijana, prva opoziciona opština u Srbiji, dobila je novo rukovodstvo parlamenta. Predsednik Skupštine je i zvanično Miloš Bošković iz koalicije “Biramo Niš”, njegov zamenik je Dragan Maslaković iz Grupe građana "Dr Dragan Milić", dok je za sekretara imenovan Miodrag Grujović, takođe iz grupacije “Biramo”. Sednica na kojoj će biti izabrani predsednik i zamenik predsednika Opštine biće održana 30. jula.

medijana 1 Bošković novi predsednik Skupštine Medijane; foto: JV / Tamara RadovanovićOpozicione liste “Biramo”, “Dr Dragan Milić” i “Ujedinjeni - Nada za Niš” u Skupštini Medijane imaju ukupno 16 odbornika, dok SNS i njeni koalicioni partneri imaju 11.

Upravo po 16 glasova dobili su tajnim glasanjem Bošković i Maslaković, dok je 11 odbornika bilo protiv. 16 njih glasalo je i za Grujovića.

Problem na koji će se sada već bivša opozicija fokusirati u Medijani jeste nesavesno i neodgovorno trošenje novca svih građana, kaže Bošković, koji je na listi “Biramo” bio na kvoti Narodnog pokreta Srbije.

Ima naznaka da je bilo mnogo problema. Trošeno je na sve i svašta. To će biti glavni fokus čim krenemo ozbiljnije da radimo. Znam da su građani željni da vide promenu odmah. Ne može baš danas, ali moramo makar simbolično da pokažemo da smo počeli sa promenama na početku, a od septembra, nadam se, da budemo operativniji i da radimo ozbiljnije. Molim građane za razumevanje. Ako radimo brzo, biće i kuso. Tek smo na pola prvog koraka - navodi on.

medijana 3 foto: JV / Tamara RadovanovićFokusiraće se, dodaje, i na komunalne probleme, onoliko koliko je to u nadležnosti Opštine, kao i na to da svi odbornici, bez obzira na stranačku pripadnost, u Skupštini Medijane budu ravnopravni.

Jedan od koraka koji obećavaju da će napraviti jeste prodaja službene “škode superb” na licitaciji.

To je ozbiljan auto, drumska krstarica velike kubikaže. Auto je za vožnje od više od 200 kilometara, a Medijanu možete da pređete biciklom za 15 minuta. Izuzetno se radujem predlogu doktora Milića da prodamo taj auto na licitaciji. Ima prepreka da se to tehnički izvede, ali se nadam da ćemo to da rešimo. Šta će ti službeni auto te veličine u površinski najmanjoj opštini Niša? Hajde da se vozimo javnim prevozom, možemo i pešaka, privatnim kolima ili biciklom - poručuje Bošković.

Sednica na kojoj će se birati predsednik i zamenik predsednika Opštine trebalo bi da bude održana 30. jula. Kako su ranije naveli iz opozicije, za te funkcije biće predloženi Mladen Đurić (Grupa građana "Dr Dragan Milić") i Marko Aleksovski (Demokratska stranka - "Biramo Niš").


Kocić: Mi smo pobedili, ali se opozicija “združila”

medijana 2 foto: JV / Tamara RadovanovićDosadašnji predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić kaže da će odbornici liste “Aleksandar Vučić - Medijana sutra” biti konstruktivna opozicija. Poraz na izborima u toj opštini ne priznaje.

Naša lista je osvojila najveći broj glasova. Mi smo pobednici ovih izbora. Nama su građani poklonili skoro 40% poverenja i predstavljamo veliki broj njih. Svi ostali su se zbrojili. Mi smo pobedili. To što su se sad združile i zbrojile ostale liste… Mi imamo 11 odbornika - navodi Kocić.

Dragan Milić, koji je u Medijani jedan od odbornika, ističe da je do promene vlasti u toj opštini došlo “na pristojan, kulturan i demokratski način”.

Vidite, neće se srušiti svet i to je poruka svima da je vlast smenjiva i da treba tako da bude, da to u Srbiji bude normalno. Pre svega, bićemo odgovorni, a ne bahati. Građani Medijane će se pitati koje su im potrebe, šta i kako treba da se radi. Dobra strana naše medalje je što nam komandanti nisu u Beogradu, već ćemo slušati volju građana - kaže Milić.


Ko čini novo rukovodstvo Skupštine Medijane

Miloš Bošković rođen je u Nišu 1985. Odrastao je na Bulevaru Nemanjića, gde i sada živi. Završio je Gimnaziju “Bora Stanković”, potom osnovne studije iz računarstva na Elektronskom fakultetu u Nišu i master studije iz te oblasti.

medijana 5 foto: JV / Tamara RadovanovićBio je i na Erazmus studijama u Velikoj Britaniji, Grčkoj i Španiji. Bio je narodni poslanik od 2016. do 2018. Pokretač je inicijative “Ne damo niški aerodrom”. Višegodišnji je aktivista sa fokusom na komunalne probleme u Nišu. 12 godina radi u privatnom sektoru kao softverski inženjer za razvoj veb-aplikacija.

Dragan Maslaković je rođen 1972. Završio je Gimnaziju “Svetozar Marković”, a nakon toga niški Mašinski fakultet, gde je stekao zvanje diplomirani inženjer mašinstva. Radi u JKP Mediana. Od 2008. do 2011. bio je inženjer održavanja vozila, od 2011. do 2013. rukovodilac Službe logistike, od 2013. do 2022. direktor Sektora upravljanja otpadom, a od 2022. do 2024. bio je vodeći inženjer za održivi razvoj.

Miodrag Grujović rođen je 1977. Diplomirani je pravnik. Od 2003. bio je zaposlen u Opštinskom sudu u Nišu kao sudijski pripravnik sve do 2005, kada je primljen na poziciju sudijskog pomoćnika vanpretresnog krivičnog veća.

2006. je imenovan za sekretara Opštinskog suda u Nišu i te poslove je obavljao do 2009, kada je raspoređen za sudijskog pomoćnika vanpretresnog krivičnog veća u Višem sudu. Od decembra 2008. koordinator je Centra za medijaciju odeljenja u Nišu.

2010. je izabran za sudiju niškog Osnovnog suda i na dužnosti je bio sve do imenovanja za izvršitelja i polaganja zakletve 2012. Tokom obavljanja javnoizvršiteljske delatnosti dva puta je biran za predsednika Izvršnog odbora Komore javnih izvršitelja Srbije i za predsednika organizacione jedinice Komore u Nišu.

Rešenjem Ministarstva pravde od 2023, na sopstveni zahtev, izbrisan je iz imenika javnih izvršitelja i zamenika javnih izvršitelja, čime mu je prestala ta delatnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bumbar

    09:15 // 24. 7. 2024.

    Aj nek je sa srecom pa sad malo neko drugi da nas krade.

  • Medijana FOREVER

    07:25 // 24. 7. 2024.

    Cestitke opstini Medijana,sretan rad i ocistite nesposobne i privilegovane partijske apartcike...vidim i preCednik se uzbudio zbog sednice pa resio da poklopi njegov pocetak kraja nekakvim Aristonom i terminalom aerodroma koji Nisu ionako ne pripada...jadno i bedno,neka skokne do Valjeva,zeljno ga ocekuju...istorija se u Srbiji ponavlja,manje ili vise krvava...

  • PaVuN

    06:15 // 24. 7. 2024.

    @Petar SNS
    Petre, aj se dogovori, godinama se predstavljaš kao gradski lik, sad odjednom "kod mene u selu"?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mogu da ga izdaju vikendom za žurke

Goran Petrović Čitalac

Tekst: Skoro sve tezge na Pantelejskoj pijaci prazne i "hvataju" paučinu i prašinu

Pronađite nas na: