Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:15, 6. 6. 2024.

| Politika

Niška opozicija: Ako GIK usvoji prigovore i definitivno pobeđujemo

Autor:Nikola Đukić, Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
opozicija 3
Čeka se odluka GIK-a; foto: JV / Tamara Radovanović

Nakon saopštenja Gradske izborne komisije Grada Niša da su primili 35 prigovora na izborni materijal, Komisija će imati 72 sata da odluči da li će prigovore prihvatiti ili odbiti. Iz pravnih timova opozicije kažu da ukoliko njihovi prigovori budu sagledani u skladu sa zakonom o lokalnim izborima da će definitivno i pobediti, a ako budu odbijeni žaliće se Višem sudu. Najavljuju i krivične prijave protiv osoba koje su 3. juna od 5 ujutru do 12 popodne izmenile izbornu dokumentaciju.

biramo nis, pregledavanje materijala u giku, foto biramo nis Najavljuju i krivične prijave; foto: Biramo Niš Pravnica Ana Eraković sa liste “Biramo Niš” kaže da je opozicija nastavila da pregledava izborni materijal iako je rok za podnošenje prijava istekao, zbog toga što su, kako kaže, sabotirani od strane nekih članova GIK-a. Ako prigovore odbiju, najavljuje da će se žaliti Višem sudu u Nišu.

Navodi da će, pošto je istekao rok za prigovore, početi javno da objavljuju sve nepravilnosti do kojih su došli, ali i onih do kojih će tek doći.

Ukoliko postupaju u skladu sa zakonom prihvatiće sve prigovore, ali s obzirom na to da su i do sada radili nezakonito, ne bi nas začudilo i da prigovore odbiju. Plan je i da podnesemo i krivičnu prijavu protiv odgovornog lica, statističara, jer imamo osnovanu sumnju da su od 5 ujutru do 12 popodne tog 3. juna unosili netačne podatke. Imamo odgovorno lice i lica koja su unosila rezultate - kaže Eraković.

Dragan MIlić Kažu da su uočili brojne nepravilnosti; foto: Nikola Đukić Grupa građana “Dr Dragan Milić” za sada neće podnositi krivične prijave, navodi njihova pravnica Milena Vakić, ali su i oni pregledom izbornog materijala uočili brojne nepravilnosti i podneli prigovore GIK-u.

Uočili smo i lake greške, ali i grube poput toga da potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta nisu bile popunjene ili su popunjene na jako nepropisan način - nije bilo jasno i precizno navedeno o kom licu se radi, njegov potpis je nečitak ili nepravilan, gde je trebalo da stoji ime i prezime bili su inicijali. Takođe, našli smo da sami izveštaji o kontroli zapisnika, o radu biračkog odbora, nemaju datum, vreme, kada i kako su sačinjeni. Našli smo nepodudarnosti u brojevima glasača - broj lica koji je glasao prema izvodu iz biračkog spiska se razlikuje od broja lica koje je glasalo prema zapisniku. To znači da imamo višak listića - navodi Vakić.

Dok čekaju odluku GIK-a, Milena Vakić napominje da imaju još pravnih mogućnosti koje će koristiti, s obzirom na to da će na nekim biralištima biti ponovljeno glasanje, a pravo na prigovor imaće i na ukupan izveštaj GIK-a.

Ukoliko svi naši prigovori budu sagledani u skladu sa zakonom o lokalnim izborima, naše mišljenje je da će opozicija definitino pobediti i da će dobiti veći broj glasova od glasova koji je evidentiran. To je jasno - Ističe Milena Vakić.


"Kreni-promeni" o borbi i vraćanju mandata u Beogradu

Prvi na listi za odbornike iz organizacije “Kreni-promeni” Mihajlo Cvetković očekuje da prigovori budu prihvaćeni i da usvoje preliminarnu listu koju su ustanovili u 5 ujutru kada je SNS imao 29 mandata.

Danijela Milićević Čeka se odluka GIK-a; foto: Nikola Đukić U suprotnom, kaže Cvetković, spremni su da članove GIK-a pozovu na ličnu odgovornost imenom i prezimenom.

Mi smo spremni da pozivamo i na ličnu odgovornost imenom i prezimenom, pa i adresom članove GIK-a koji su zbog uskopartijskih interesa rešili da prekrajaju volju građana Niša. Ko su ti pojedinci koji smatraju da toliko otvoreno mogu da manipulišu izbornom voljom - rekao je Mihalo Cvetković.

Osvrnuo se Cvetković i na vraćanje mandata članova njegove organizacije u Beogradu i napomenuo da je “Kreni-promeni” najjača opoziciona lista tamo i da je to validan način borbe, ali da u Nišu to neće biti slučaj zato što je opozicija pobedila na izborima i tvrdi da će zajedničkim naporima to i dokazati.

O vraćanju mandata članova iz Niša govorio je i Savo Manojlović i rekao da bi to bio “sulud potez”, jer bi time onemogućili građanima Niša da se bore.


“Gradska izborna komisija - nezavisno telo u službi SNS-a”

Kada govore o sednicama Gradske izborne komisije, ujedinjena niška opozicija tvrdi da su mnogi konstruktivni predlozi odbijani zato što dolaze od "opozicije", te kažu da iako bi GIK trebalo da bude nezavisno telo, koje će raditi objektivno bez obzira na to koje su ih stranke delegirale. Kažu da u Nišu to ipak, nije bio slučaj.

Većina članova GIK-a je ispred koalicije oko SNS-a i odbija sve predloge. Iako bi trebalo da GIK bude nezavistan i da se ponaša objektivno bez obzira na to koje ih stranke delegiraju, to ipak nije bio slučaj - kaže Ana Eraković.

Sumnju dodatno pojačava, kako kaže Milena Vakić i to što je izborna komisija svoj rad završila 3. juna oko 5 ujutru, kada su se rastali sa činjenicom da je pregledano, upisano i obrađeno 100 odsto materijala i da po tom materijalu SNS ima 29 mandata.

Napominje i to da je sumnjivo što poziv za sastanak GIK-a članovi nisu dobili mejlom, već telefonom oko podneva što nije bilo uobičajeno. Tada se pojavio jedan mandat više za SNS, kojim mogu da formiraju skupštinsku većinu i za koji je, kako kaže, potreban veliki broj glasova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • veteran

    21:23 // 8. 6. 2024.

    @zlobnik || dok je čivava kao što si ti tu nema uspeha ..cupkaj i dalje

  • Zlobnik II

    00:18 // 8. 6. 2024.

    @"veteran" : U čemu li si ti "veteran" ? Pok. Šaban je gospodin za tebe i slične tebi !!!!

  • Zlobnik II

    14:15 // 7. 6. 2024.

    @Maks : Idi u halu "Čair" tj. u svoj brlog i nastavi sa pozivanjem, ucenjivanjem svojih satrapa !
    Vidi se da si se doklecao odnegde i došao do "nekle" ! A zna se , po Niški šta je "NEKLE" !

    • veteran

      16:42 // 7. 6. 2024.

      kako li si ti dobauljao do Šabana odnekle....i tamo cupkao od sreće

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: