Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:11, 3. 6. 2024.

| Politika

Niška opozicija poručila: Branićemo izbornu volju Nišlija, sigurni smo u našu pobedu

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
milic
Opozicija ujedinjena; foto: Aleksandar Kostić

Nakon što je Gradska izborna komisija u Nišu navela da je prema preliminarnim rezultatima lista oko SNS osvojila 30 mandata na izborima, konačno su se oglasili predstavnici opozicije zajedničkim saopštenjem u kojem navode da su odluke GIK-a instruisane od strane SNS-a, što "ukazuje na namernu manipulaciju izbornim procesom". Navode da će se boriti da izborna volja Nišlija bude ispoštovana, ali da će pre svega koristiti pravna sredstva.

IMG_1380 Stanković pročitao saopštenje; foto: N. Đ.I dok su podaci sinoć i jutros pokazivali da 4 opozicione liste zajedno imaju 31 odbornika, od ukupno 60 u lokalnom parlamentu u Nišu, odluka GIK-a, koja je objavljena u oko 14 sati, donela je nove rezultate - jedan mandat više listi oko SNS-a.

Gradska izborna komisija je donela odluku koja je značajno promenila prvobitne rezultate lokalnih izbora u Nišu. Očigledno je da su sve odluke GIK-a instruisane od strane SNS, što ukazuje na namernu manipulaciju izbornim procesom. Imamo situaciju da su rezultati sa devet biračkih mesta naknadno ubačeni bez prisustva predsednika biračkih odbora, kako nalaže zakon, što je drastično uticalo na konačne rezultate izbora - navodi se u saopštenju opozicije.

Kažu da su zahtevali uvid u kompletni birački materijal kako bismo mogli da proverimo sve navedene neregularnosti i ustanovimo tačne podatke.

Koristićemo sva sredstva za obranu glasova Nišlija. Primat dajemo pravnim. Naš pravni tim već ima dokaze o velikim nepravilnostima koje su se desile tokom izbornog procesa. Ovi dokazi će biti predočeni nadležnim organima kako bi se osigurala pravda. Tražimo da se svi naši prigovori uvaže i da se ponište odluke koje su naknadno donesene. Ovo je neophodno kako bi se vratila izborna volja građana Niša - ističu.

IMG_1385 Ispred prostorija gde je GIK okupili se predstavnici opozicije i građani; foto: N. Đ.Napominju da su sigurni u svoju pobedu na izborima i da su Nišlije pokazale da žele promene.

Mi ćemo se boriti da ta volja bude ispoštovana. Branićemo izbornu volju Nišlija svim demokratskim sredstvima - poručuju u saopštenju.

Zajedničko saopštenje, koje potpisuju liste Grupa građana Dragan Milić, koalicija "Biramo Niš-Đorđe Stanković", "dr Savo Manojlović-I ja sam Niš" i Koalicija "Ujedinjeni-Nada za Niš- Miodrag Stanković", ispred prostorija GIK-a Niš pročitao je večeras Đorđe Stanković.

Ispred samog Oficirskog doma, gde zaseda GIK, ima puno predstavnika opozicije, kao i građana.

Podsetimo, Gradska izborna komisija izašla je tek danas u 14:15 sa prvim rezultatima izbora, a prethodno je Cesid dao projekciju po kojoj ujedinjena opozicija ima većinu za formiranje vlasti u Nišu. Nakon toga, i CESID je promenio svoje rezultate.

Potom su proglašenje pobede uz trubače organizovali naprednjaci u Nišu i saopštili da će imati većinu, pošto im se priklonila Ruska stranka čiji je jedan mandat bio presudan za formiranje vlasti.

Prema rezultatima Gradske izborne komisije na lokalnim izborima u Nišu lista “Aleksandar Vučić - Niš sutra” osvojila je 44,31% glasova, odnosno 30 mandata, grupa građana “Dr Dragan Milić” 24,49% glasova i 16 mandata, koalicija “Biramo Niš” 16,2% glasova i 10 mandata. Po 2 mandata osvojili su Kreni-promeni “I ja sam Niš”(3,93%) i “Ujedinjeni - Nada za Niš” (3,88%), dok je jedan mandat pripao Ruskoj stranci.

Po broju glasova Nišlija i Nišlijki, opozicija ima više, samo 4 opozicione liste koje su prešle cenzus imaju 53.799 glasova, a SNS sa SPS-om ima 49.243.

Izlaznost u Nišu bila je 49,13%, na izbore je izašlo 111.169 birača.

Obraćanje niške opozicije ispted GIK-a

Posted by Južne vesti on Monday, June 3, 2024
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gorandamnjanovic

    21:16 // 4. 6. 2024.

    bas cete da pobedite pigotovo kad vam se sada prikljuce manojlovic milivojevic i aleksic polako sklanjaju milica da oni preuzmu vlast ne dozvoliti to

  • Tinpu

    14:33 // 4. 6. 2024.

    Tako je doktore , volja gradjana mora biti ispoštovan ! Prvo bila je velika izlaznost u Nišu, to što ne pričaju o izlaznosti je da bi fingirali listiće , drugo vlast je poražena i više od jednog odbornika !
    Samo istrajno gradjani su uz vas !

  • Miki

    13:06 // 4. 6. 2024.

    Još kukaju da im reši Beograd

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Uzeće mu prednji točkić?

Vladica Petrović čitalac

Tekst: Prijava protiv Nišlije - vozio električni trotinet sa preko 2 promila alkohola

Pronađite nas na: