Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:52, 9. 10. 2024.

| Politika

Niška opozicija predložila besplatne obroke za đake, Veće odbilo

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
gradsko veće
Gradsko veće odbilo; foto: Grad Niš

Sve amandmane koje je opoziciona odbornička grupa “Biramo Niš” uložila na rebalans budžeta za ovu godinu Gradsko veće je odbilo. Neki od predloga su bili obnova drvoreda u centru Niša, više para za rešavanje problema napuštenih pasa, regresiranje hrane za porodilje, kao i besplatni obroci u školama, a sve to na račun umanjenja iznosa nekih drugih pozicija u budžetu.

Rebalans budžeta Niša za ovu godinu biće sutra jedna od tačaka na dnevnom redu druge sednice Skupštine, pa su iz “Biramo Niš” predali tri amandmana koja se odnose na tu tačku.

Seča zdravog drveta u ulici Nikole Kopernika Seča stabala česta u Nišu; ilustracija; foro: Igor Radosavljević Oni predlažu da se iznos za označavanje naziva ulica smanji za 15 miliona dinara i da se taj novac iskoristi za izradu registra drveća (5 miliona) i za obnovu drvoreda u istorijskom centru Niša (10 miliona dinara).

Podsećaju da je još 2018. godine budžetom bilo predviđeno 3 miliona dinara za izradu registra drveća i da je to rešenje potpisao tadašnji gradonačelnik.

Ta evidencija stabala u Nišu nikada nije urađena, uprkos izdvojenim sredstvima. Da smo pre šest godina taj registar dobili, ne bi seča stabala iz gradskih drvoreda, kao i sa javnih površina, poput kedrova posečenih na Bulevaru Nemanjića, dobila tako velike razmere, vazduh u Nišu bi bio daleko boljeg kvaliteta, a opasnost od poplava i erozija manja - navode iz “Biramo Niš”.

Predlažu i da se na svakom trotoaru u gradu gde je to moguće posadi alejno drveće, kao i da se kupi mašina za presađivanje stabala sa korenovim sistemom. Smatraju da je Nišu potrebno najmanje 10.000 novih stabala s obzirom na zagađenost vazduha i poplave.

U obrazloženju amandmana predlažu da investitori za svaki izgrađeni stan ili lokal moraju da posade jedno drvo i da se uvede projekat “Drvo za novi život”, tako što će se urediti novi park gde će roditelji novorođenčadi saditi drveće “kao simbole novog života”.


Predložili više para za rešavanje problema napuštenih životinja

psi lutalice niš Napušteni psi problem u Nišu; foto: JV Drugim amandmanom na rebalans, iz te opozicione odborničke grupe traže da se za hvatanje napuštenih pasa i mačaka na ulicama Niša umesto 54.471.000 dinara izdvoji 84.471.000 dinara.

Jedini način za smanjenje broja napuštenih životinja u Nišu, kao i svih problema koje stvara neodgovorno vlasništvo, jeste Projekat odgovornog vlasništva i udomljavanje napuštenih životinja - sprovođenje programa strateške kontrole kretanja vlasničkih pasa, kontrola reprodukcije i udomljavanja napuštenih životinja - ističu iz opozicije.

Tih 30 miliona bi se moglo obezbediti, kako navode, umanjenjem iznosa za dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju i suzbinjanje ambrozije od 52.980.000 dinara na 22.980.000 dinara, uz adekvatno kontrolu tendera. Napominju da bi deratizacija svakako bila obuhvaćena iznosom od 84.471.000 dinara.


“Izdvojiti 20 miliona za obroke za trudnice, porodilje i đake”

Iz “Biramo Niš” predlažu i da se smanji iznos za sufinansiranje medija na konkursima i da se taj novac iskoristi za regresiranje hrane za trudnice i porodilje (5 miliona) i za besplatne obroke u školama (15 miliona).

Biramo Niš Uložili tri amandmana; foto: Tamara Radovanović Smatraju da za sprečavanje seksualnog nasilja nad decom, umesto svega 20.000 dinara, treba izdvojiti 5 miliona dinara i usmeriti ih za psihološku i materijalnu pomoć deci žrtvama nasilja i trgovine ljudima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jeca gradska uprava

    17:50 // 9. 10. 2024.

    za kulturu sta kaže ivana šćekić ex bulatovic koliko će biti?

  • radnik SC.Cair

    17:07 // 9. 10. 2024.

    Eve i ja imam predlog za rebalans u SC.Cair da se i na nas uvede besplatna ishrana jer narod sa 40 000 platu gladan.

  • Pera

    16:24 // 9. 10. 2024.

    Idu u skolu, pa ce jos i da jedu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Tople probe od oktobra, a građani pucaju na stotine evra leti na grejanje. Obogaćen vazduh uračunat u cenu.

Bumbar Čitalac

Tekst: Tople probe u Nišu u ponedeljak, početak grejne sezone zavisi od prognoze

Pronađite nas na: