Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:43, 6. 9. 2024.

| Politika

Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Gradska kuća
Tužilaštva ćute, opozicija traži da se odgovorni izvedu pred lice pravde; ilustracija; foto: T. T.

Dva dana nakon što je Državna revizorska institucija objavila izveštaj koji vrvi od nepravilnosti i kršenja zakona koje je počinila SNS garnitura sa Draganom Sotirovski na čelu, tužilaštva se ne oglašavaju. Iz niške opozicije traže saslušanje svih koji su umešani i upozoravaju da će “nova lica u starom ruhu” nastaviti sa zloupotrebama ako niko ne bude odgovarao za ono što su utvrdili revizori.

Nakon što su državni revizori objavili niz nepravilnosti u radu niške vlasti, novinari Južnih vesti poslali su tužilaštvima u tom gradu pitanja o tome da li će preduzeti neke mere, koje su to mere i prema kome će biti preduzete. Međutim, iz tužilaštava ćute.

U međuvremenu, građani pitaju da li će sve ostati na novinarskim tekstovima i komentarima na društvenim mrežama ili će neko zaista ovog puta odgovarati za kršenje zakona i arčenje narodnih para.

sud niš Nema odgovora iz tužilaštava; ilustracija; foto: JV / Vanja KeserPitaju to i iz niškog ogranka Pokreta slobodnih građana. Očekuju reakciju nadležnih organa i pokretanje postupka protiv bivše gradonačelnice i svih odgovornih.

Nema ničeg pozitivnog u nedomaćinskom trošenju novca građana Niša koji se delio prijateljskim firmama kroz netransparentne poslove, često bez računa i zakonom predviđenih administativnih procedura. Prethodna naprednjačka ekipa je poslove nameštala drugarskim firmama, neretko bez tendera i ignorisanjem zakonskih obaveza. Bahatost se ogledala u previsokim troškovima za reprezentaciju, neopravdanom trošenju novca i aljkavosti u (s)vođenju računa, verovatno pod pretpostavkom da im niko ne može ništa - kažu iz PSG.

Traže da se građanima Niša omogući da redovno imaju uvid u lokalni budžet da takve malverzacije ne bi ponavljala “nova lica u starom ruhu”.

mića jevtić Mića Jevtić; foto: Tamara RadovanovićI Mića Jevtić, odbornik Grupe građana “Dr Dragan Milić”, smatra da su neophodne krivične prijave, ali kaže da “nije optimista” i da ne veruje da će to iko učiniti po službenoj dužnosti.

Odgovorne treba izvesti pred lice pravde. Velika je čast da budete prvi čovek ili prvi među 20 ljudi u gradu i da radite za svoj grad. Očigledno je to za nekog bila korist, a ne čast. Pomoći ćemo tužilaštvima tako što ćemo stalno postavljati pitanje gde se sa tim stalo. To možemo da uradimo. Nisam optimista i ne verujem da će oni to sami po službenoj dužnosti, pa ako budemo ćutali, to će se zataškati - navodi on.

Nebriga o gradskim lokalima, divlji azil za pse i fingiranje vanrednih situacija zarad zaobilaženja tendera - stavke su iz izveštaja koje su ga, kako kaže, najviše iznenadile.

Svesni smo da grad poslednjih godina propada, da je zavladala korupcija u gradskim institucijama, ali je čak i mene, koji sam pesimista u pogledu na gradsku vlast, iznenadio toliki broj nepravilnosti - zaključuje Jevtić.


Stanković traži suđenje Sotirovski

đorđe stanković Đorđe Stanković; foto: JVZbog svega što su ustanovili iz DRI, poslanik Narodnog pokreta Srbije i šef odborničke grupe “Biramo Niš” u gradskoj Skupštini Đorđe Stanković očekuje, kaže, saslušanje svih umešanih, kao i hapšenje i suđenje bivšoj gradonačelnici. U suprotnom, postoji opasnost da će i nova gradska vlast raditi slično, dodaje.

Godinama smo pričali koliko je niška SNS vlast ogrezla u korupciji. Godinama je radila šta je htela Dragana Sotirovski i mislila da ce biti večno na vlasti. Karticom Grada je kupovala poklone sebi i prijateljima i koristila gradske resurse kao njene. Delila je gradske kancelarije besplatno, a druge optuživala kako su nemoralni i slično - navodi Stanković.

Takav “primer korupcije”, prema njegovim rečima, mora da bude procesuiran zbog budućnosti Niša i Nišlija.

Predsednik Kancelarije za mlade Opštine Medijana iz “Kreni-promeni” Matija Đorđević smatra da problemi koje je na čistac izneo izveštaj DRI "nije novost" za građane Niša.

Kreni-promeni zahteva hitnu reakciju nadležnih organa, javnu odgovornost odgovornih lica, kao i sveobuhvatne reforme koje će obezbediti da se gradski resursi koriste na zakonit, efikasan i pravedan način. Novac koji je nenamenski trošen mogao je obezbediti besplatne udžbenike za sve osnovce u Nišu - navodi Đorđević.

mihajlo đorđević Matija Đorđević; foto: Tamara RadovanovićNema razloga da građani veruju, dodaje on, da će novo rukovodstvo grada posao obavljati na zadovoljavajući način, jer je reč o istoj stranci.

Pored ovoga, opozicija ima mogućnost i da traži vanrednu sednicu Skupštine grada sa ovom tačkom.


Milenković Kerković traži hitnu sednicu gradske Skupštine

Odbornica liste "Biramo Niš" Tamara Milenković Kerković očekuje da tužilaštvo i policija hitno započnu postupak protiv odgovornih za, kako kaže, "skandalozne primere zloupotrebe".

Izveštaj DRI kojim je izvršena kontrola završnog računa budžeta Grada Niša za 2023. godinu predstavlja svojevrsnu optužnicu protiv SNS vlasti, koja je 12 godina u kontinuitetu, a posebno poslednje četiri godine, javni novac trošila rasipnički, koruptivno i protivzakonito, a imovinom Grada upravlja kao Alaj-begovom slamom - navodi ona.

Tamara Milenković Kerković; foto: JV Tamara Milenković Kerković; foto: JV"Ispumpavanje" novca iz gradskog budžeta putem Štaba za vanredne situacije i nebriga o gradskim lokalima - neke su od stavki iz izveštaja koje izdvaja Milenković Kerković, koja traži hitnu sednicu Skupštine Niša povodom izveštaja DRI. Poziva i druge niške opozicionare da podrže taj zahtev.

Stan za zeta koji je postao sinonim za gđu Sotirovski sada lako može biti zamenjen satom gđe Svarovski, koji je od gradskih para kupljen, a ne zna se ni kome je poklonjen. Da su gradonačelnica i ostali nosioci izvršne vlasti u Nišu ovako rasipali svoju privatnu imovinu, sada bi bili siromasi i korisnici Centra za socijani rad. I obrnuto, da su Gradom upravljali onako kako su gomilali sopstvena bogatstva, Niš bi danas bio najbogatiji Grad Srbije - poručuje odbornica.

Podsetimo, u jednom od najobimnijih izveštaja DRI, na čak 313 strana, istaknute su brojne nepravilnosti koje se tiču toga kako je gradska vlast upravljala javnim novcem - od trošenja novca građana po kafanama, preko privremenih i povremenih poslova, usluga konsultanata, računa za gorivo, arčenja gradske imovine, fingiranja vanrednih situacija, do jednog sata "Svarovski" za koji se ne zna gde je završio.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Deda

    18:12 // 8. 9. 2024.

    Hugo Boss nije opozicija.

  • MilosNis

    01:42 // 8. 9. 2024.

    Niska opozicija trazi, od koga trazite? Od istog onog suda i tuzilastava kome ste se Vi obracali za izbornu kradju. jer od njih trazite?
    Kakvu opozciju imamo ovi ce da vladaju do sudnjega dana!

  • Bayazit

    20:20 // 7. 9. 2024.

    Ne li će Sotir u Zabeli da boravi ???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: