Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 25. 6. 2024.

| Politika

Niški izbori i pravni ugao: Šta može Viši sud, a zašto bi odlazak u Strazbur bio presedan

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Viši sud Niš
Viši sud može ponovo vratiti GIK-u na odlučivanje, ali se profesor nada da neće biti "ping-pong" prebacivanja odgovornosti; foto: JV

Nakon što je niški GIK ponovo odbio prigovore na izborni materijal, a opozicija podnela nove žalbe Višem sudu i zatražila da meritorno odluče o ponavljanju izbora na dva biračka mesta, profesor Pravnog fakulteta Aleksandar Mojašević ističe da meritorna odluka može biti donesena, samo ako činjenice pruže pouzdan osnov za to. Jedna od mogućnosti je i da ponovo vrati GIK-u na odlučivanje, ali se nada da neće biti "ping-pong" prebacivanja odgovornosti sa jednog na drugi organ, a potencijalni odlazak u sud u Stazburu bio bi “presedan”.

Profesor Pravnog fakulteta u Nišu Aleksandar Mojašević ističe da u Zakonu o upravnim sporovima piše da Viši sud ukoliko nađe da bi osporeni upravni akt trebalo biti poništen, oni će presudom doneti takvu odluku.

Međutim, napominje da će se to desiti isključivo ukoliko priroda stvari to dozvoljava i ako utvrđeno činjenično stanje pruža pouzdan osnov.

Takva presuda u svemu zamenjuje poništeni akt, odnosno spor pune jurisdikcije. U pitanju je, kaže, član 43, stav 1. Zakona o upravnim sporovima. Prema tome, Sud može, ali i ne mora da odluči meritorno. Može ponovo da vrati GIK-u na odlučivanje - kaže niški profesor.

Takođe navodi da ako tužilac traži da sud svojom presudom reši upravnu stvar, sud će biti u obavezi da posebno navede razloge zbog kojih nije prihvatio njihov zahtev.

Ako Viši sud odluči meritorno, što znači ako donese pravnosnažnu odluku, time bi bio okončan postupak. Jedino pravno sredstvo bi bila ustavna žalba. Ako Ustavni sud ne usvoji ustavnu žalbu, postoji mogućnost obraćanja Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Naravno, ovo je sve hipotetički scenario i u tom slučaju treba uzeti faktor vremena - kaže Mojašević.

Aleksandar Mojašević"; foto: privatna arhiva U slučaju potencijalnog odlaska u Strazbur, Mojašević kaže da bi postupak trajao nekoliko godina, te kaže da bi se u tom slučaju nametnulo pitanje ko bi efektivno vršio vlast u Gradu. Takođe tvrdi da bi ceo slučaj bio svojevrsni “presedan”.

Kako će Sud da odluči, ostaje da vidimo. Nadamo se da nećemo ući u takozvano "ping-pong" prebacivanje odgovornosti sa jednog na drugi organ. Sve bi ti bilo na štetu interesa građana, demokratije i normalnog funkcionisanja Grada. Građani Niša to svakako ne zaslužuju - kaže Aleksandar Mojašević.

Dok se ne formira nova gradska vlast, formalno-pravno, kaže Mojašević i aktuelna vlast bi trebalo da ostane na funkcijama, jer zbog građana Grad Niš ne bi trebalo da stane.

Međutim, profesor ističe i ispunjenje formi i samo postojanje pravila ne znači da će se nadležni ponašati u skladu sa njima, i da trenutnu situaciju u Nišu ne bi trebalo posmatrati isključivo iz pravnog ugla, već da bi trebalo da postoji veća građanska svest i kontrola.

Podsetimo, nakon što je Viši sud usvojio sve žalbe niške opozicije, među kojima je bila i žalba na falsifikovani zapisnik, Gradska izborna komisija u Nišu, nakon što im je Viši sud vratio na ponovno odlučivanje, opet je odbila sve prigovore opozicije, saopštili su iz koalicije "Biramo Niš".

Zbog sumnje da su članovi Gradske izborne komisije otvarali džakove sa glasačkim listićima sa biračkih mesta 10 i 18 u Medijani i da su uklonili uočeni višak listića, niška opozicija najavila je da će podneti prijave protiv predsednice GIK-a Danijele Milićević, predsednika biračkog mesta broj 10 Ivice Stojanovića i ljudi koji su vodili statistiku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pantelejka

    11:07 // 27. 6. 2024.

    Poštovane sudije, vratite ovom narodu veru u pravdu i postenje. Možete Vi to.
    "Strah čovjeku u kalja obraz često!"

  • Dragan R

    12:24 // 26. 6. 2024.

    Pre par dana sam pročitao da je GIK poništio sopstvenu odluku o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora i naložio jednoj privatnoj firmi (???) ponovno prebrojavanje glasova sa svih 197 biračkih mesta. Ako je to tačno sve žalbe opozicije Višem sudu će biti bespredmetne jer se odnose na odluku GIK koja ne postoji (poništena). Dakle ponovno brojanje glasova, zatim odluka GIK, onda prigovori,...

  • Милош

    09:08 // 26. 6. 2024.

    Не знам докле ћете више да лажете народ, изгубили изборе па ајде да уздрмамо мало јер смо јаки а брига нас за Нишлије сто посто. О којој крађи причате па ваши контролори у бирачким одборима су све потписали без примедби а да вас је било много више, и у ГИК-у су ваши потписали све без приговора. Кога лажете ви овде, користите друштвене мреже да би спиновали јер другачије не знате. Сабрали се жути

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Hoce li da dođe Severina i zapeva "Gas, gas"

Qgo Čitalac

Tekst: Novo obećanje - kotlarnica Univerziteta u Nišu ove grejne sezone prelazi na gas

Pronađite nas na: