Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:59, 4. 9. 2024.

| Politika

Niški odbornici i dupli mandati: jedan se odrekao, ostali neće, Milić protiv duplih primanja

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
skupština
Neki ne odrekli, neki neće; Foto: JV

Jedanaest odbornika Skupštine Grada Niša su istovremeno odbornici u nekoj od skupština pet gradskih opština. Duplog mandata odrekao se jedan odbornik - Ljubomir Kostić, nosilac liste “Biramo Niš” za Pantelej iz, kako je naveo, "moralnih” razloga pošto zakonskih prepreka nema. Njegove stranačke kolege zadržaće duple mandate, a to će uraditi i odbornici Grupe građana "Dr Dragan Milić" jer smatraju je tako praktičnije. Ono za šta se Milić zalaže je odricanje duplih primanja.

ljuba kostić Odrekao se jednog mandata; foto: Sonja Vidojković Odbornik Skupštine Grada Niša i odbornik u Skupštini Gradske opštine Pantelej Ljubomir Kostić, podneo je ostavku na mesto odbornika u opštinskom parlamentu iz, kako je rekao, političkih i moralnih razloga.

Ovim putem se odričem svog odborničkog mandata za Skupštinu opštine Pantelej. Razlog zbog kojeg se odričem svog odborničkog mesta jeste poštovanje dogovora unutar naše koalicije da se neće duplirati mandati na gradu i na opštinama. Pošto sam izabran i za odbornika u gradskoj skupštini, postupam u skladu sa svojim političkim i moralnim principima - naveo je Kostić.

Kostić je inače bio nosilac liste “Biramo Niš” za opštinske izbore u Panteleju pa kaže da će poverenje birača sa opštine Pantelej nastojati da opravda u svom daljem odborničkom radu u Skupštini Grada Niša.

Nadam se i u samoj opštini kroz prisustvo u Savetu za strateški razvoj opštine ukoliko se isti bude formirao - kaže Ljubomir Kostić.

Skupstina Grada Nisa, konstitutivna sednica, foto Jelena Misic 13 "Nije nemoralno i sasvim je legitimno"; foto: Jelena Mišić Sa njim su odborničku klupu u Panteleju delili Slaviša Dinić i Dragana Milutinović, koji su na listi koalicije “Biramo Niš” bili na kvoti Narodnog pokreta Srbije jer je njihova stranka Zajedno bojkotovala izbore. Milutinović kaže da će njih dvoje, za razliku od Kostića, zadržati duple mandate.

Dinić i ja ostajemo odbornici i u Panteleju i u Gradu. To je verovtno unutarstranački dogovor, na nivou NPS-s. Građani su glasali za mene i na Panteleju i u Gradu i smatram da uošte nije nemoralno i da je sasvim legitimno da budem odbornik na oba mesta. Ne vidim problem - navodi Dragana Milutinović.

Skupstina Grada Nisa, konstitutivna sednica, foto Jelena Misic 6 Konstitutivna sednica Skupštine Niša; foto: Jelena Mišić Najviše duplih odborničkih mandata imaju članovi Grupe građana “Dr Dragan Milić” - nosilac te liste Dragan Milić je osim u gradskoj, odbornik i u Medijani, isto je i sa Predragom Cvetkovićem i Milenom Vakić, Oliver Paunović ima mesto i u opštinskom parlamentu u Paliluli, Mića Jevtić u Panteleju, Nenad Marković u Crvenom Krstu i Miloš Milenković u Niškoj Banji.

Da je praktičnije imati istog odbornika i u gradskoj i u opštinskoj skupštini smatra Dragan Milić, ali se protivi tome da odbornici budu, kako kaže, “dvoglave aždaje”.

Građani koji su glasali za te ljude na listi i treba da budu na tim mandatima, ali se ne slažem da ti ljudi treba da primaju dupla primanja. Generalno, nisam za to da odbornici koji već negde primaju platu uzimaju i odbornički paušal, mogli bi to da daju u humanitarne svrhe, ali o tom potom. Dupli mandati imaju smisla zbog organizacije, koordinacije rada i bolje komunikacije. Taj jedan odbornik upoznat je sa stvarima koje se dešavaju u opštinama, može to da prenese u Skupštini Grada i obrnuto - navodi Milić.

Sa liste SNS-a i koalicije okupljene oko te stranke dupli odbornički mandat ima samo Dragana Radović Janošević koja je bila prva na listi za Medijanu i četvrta za Grad.

Zakonom su dozvoljeni dupli mandati, i narodni poslanici Đorđe Stanković i Ana Eraković su u niškoj Skupštini, ali Zakon ne dozvoljava da odbornik, kao deo zakonodavne vlasti bude i u izvršnoj.

Takav je primer sa Milenom Vakić iz Grupe građana “Dr Dragan Milić” koja je odbornica u gradskoj Skupštini i većnica u Medijani, ali kako najavljuju iz Milićeve grupe, ona će uskoro podneti ostavku na mestu odbornice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    09:13 // 5. 9. 2024.

    Dragana je svojim ponasanjem ogadila birace opozicije. Za nju ni familija i komsiluk nije glas dao. Previse kontakta sa SNS.

  • Bojana

    08:52 // 5. 9. 2024.

    Prvo dr Milic je jos u sporu,drugo svi profesori,docenti,asistenti na fakultetu primaju platu i kao dr u klinickom.Edukuj se malo.Mico raspitaj se.

  • mica

    22:30 // 4. 9. 2024.

    Što onda taj isti Milić prima dve plate ,jednu kao Profesor ,a drugu na klinici .Treća će verovatno biti u politici

    • Petar

      08:44 // 5. 9. 2024.

      Mico prosto je zalosno koliko nista neznas Neke kuolarske price si nacula a da pritom nije tacno nista Ne brukaj se i ako ti ime nije to koje stoji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: