Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 11. 8. 2024.

| Politika

Nišlije u ponedeljak dobijaju novu vlast - rasplet postizborne krize

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
skupština 1
Sednica će biti održana 12. avgusta; foto: JV / Tamara Radovanović

Dva meseca nakon lokalnih izbora u Nišu, konstitutivna sednica Skupštine na kojoj će biti odlučeno ko će naredne 4 godine biti na čelu grada biće održana u ponedeljak, 12. avgusta. Postizborni period obeležila je pravna borba opozicije da “obori” rezultate GIK-a, ali i prebacivanje odgovornosti GIK-a i Višeg suda oko prihvatanja ili odbijanja žalbi.

opozicija, sns Ko osvaja većinu?; foto: Aleksandar Kostić Lokalni izbori u Nišu održani su u nedelju, 2. juna kada su još iste večeri pobedu na izborima proglasili i opozicija i liste okupljene oko SNS-a.

glasacka kutija, foto aleksandar kostic izbori foto: Aleksandar Kostić Dok Nišlije i Nišlijke čekali zvanične rezultate Gradske izborne komisije, CESID i IPSOS su dali projekciju raspodele mandata za odbornike Skupštine Grada Niša na osnovu 100% obrađenog uzorka - SNS ima 29 mandata, lista Dragana Milića 16, a "Biramo Niš" 10 mandata i po tim rezultatima opozicija bi imala većinu za formiranje vlasti.

Prema prvim rezultatima Gradske izborne komisije na lokalnim izborima u Nišu lista “Aleksandar Vučić - Niš sutra” osvojila je 44,31% glasova, odnosno 30 mandata, grupa građana “Dr Dragan Milić” 24,49% glasova i 16 mandata, koalicija “Biramo Niš” 16,2% glasova i 10 mandata. Po 2 mandata osvojili su Kreni-promeni “I ja sam Niš”(3,93%) i “Ujedinjeni - Nada za Niš” (3,88%), dok je jedan mandat pripao Ruskoj stranci.

sns trubaci foto: J. Ć. Rezultate Gradske izborne komisije, predstavnici liste “Aleksandar Vučić - Niš sutra” proslavili su uz trubače i šampanjac i uz saopštenje da će biti formirati vladajuću koaliciju sa Ruskom strankom koja je osvojila 1 mandat.Iz opozicije tvrde da naprednjaci i socijalisti ni sa Ruskom strankom nemaju većinu, pa je i dalje sporan taj 1 mandat.

Inače, prema poslednjem popisu u Nišu živi 121 Rus, ali je Ruska stranka osvojila, kako iz GIK-a tvrde, 1224 glasa. Rusa nema ni na izbornoj listi te stranke, od predloženih 7 samo jedna je osoba ruskog porekla i to tek na neprolaznom 6. mestu.

tihomir perić i sns Nisu valjda naprednjaci pomogli Ruskoj stranci?; Foto: M.Z/JV Nakon što je Gradska izborna komisija u Nišu navela da je prema preliminarnim rezultatima lista oko SNS osvojila 30 mandata na izborima, oglasili su se predstavnici opozicije zajedničkim saopštenjem u kojem navode da su odluke GIK-a instruisane od strane SNS-a, što "ukazuje na namernu manipulaciju izbornim procesom". Najavili su da će se boriti da izborna volja Nišlija bude ispoštovana, ali da će pre svega koristiti pravna sredstva.

Zbog toga što, kako su govorili, imaju osnovane sumnje da se na lokalnim izborima u Nišu desila krađa glasova, predstavnici niške opozicije su se sastali sa članovima posmatračke misije ODIHR i ukazali na nepravilnosti koje su se dešavale.

milic Predstavnici opozicije zajedno se obratili medijima i najavili ujedinjenje; foto: A. Kostić Kako bi dokazali da je došlo do prekrajanja izborne volje građana zatražili su uvid u celokupan izborni materijal, koji im je odobren "u poslednji čas".

Poruke koje su javnosti slali pravni timovi lista "Biramo Niš" i "Dr Dragan Milić" bile su da neće izaći iz prostorija GIK-a dok ne pogledaju izborni materajal i potvrde svoje sumnje da da izborni materijal nije regularan.

IMG_20240530_173057 foto: Sonja Vidojković Na postizborna dešavanja nije ostao imun ni predsednik Srbije i osnivač SNS-a Aleksandar Vučić koji je na Dnevniku RTS-a rekao da opozicija može da gleda izborni materijal i da prebrojava glasove 100 puta, ali da grešaka nije bilo, kao i to da ukoliko se izbori ponove da će pobeda SNS-a biti još ubedljivija.

“SNS sigurno neće biti na vlasti u Nišu jer za to nema legitimitet” - poručili su niški opozicionari i pozivali bivšu vlast da pokaže odgovornost i prizna poraz, ali takođe su najavili da velikih protesta neće biti dok ne iscrpe sva pravna sredstva, da SNS ne bi slao “ljude sa kapuljačama” i da “niške glave ne bi krvarile”.

biramo nis, pregledavanje materijala u giku, foto biramo nis Ne odustaju dok ne pregledaju sav materijal; foto: Biramo Niš Tokom provera izbornog materijala niška opozicija je zabeležela mnoge nepravilnosti sa 52 biračka mesta. Kako su rekli najčešće nepravilnosti tiču se nepodudaranju broja evedentiranih birača i broja glasačkih listića, ali primećene su i druge.

Tek nakon što je opozicija predočila javnosti dokaze o izbornoj krađi, oglasio se Gradski odbor Srpske napredne stranke i sve negirali uz reči da je očigledna “ubedljiva i veličanstvena pobeda” SNS-a u Nišu.


Postizborni "ping-pong" odbijanja i usvajanja žalbi opozicije

opozicija 34 foto: JV / Tamara Radovanović Usledili su i prigovori na izborni proces koje je opozicija uputila GIK-u, koji je imao 72 da o njima odluči.

Prvih 20 kandidata za odbornike Skupštine Grada Niša sa liste “Biramo Niš” i nakon zakonskih rokova za dostavljanje prigovora GIK-u na izborni materijal, nastavili su sa pregledavanjem izborne dokumentacije. Zakonski, kažu da imaju pravo na uvid do večeras u 20 sati i napominju da spremaju krivične prijave. Takođe, navode da je GIK pogrešno oduzeo broj izašlih birača od broja nevažećih listića.

Gradska izborna komisija Grada Niša odbacila je u toku noći između petka, 7. i subote, 8. juna 17 od ukupno 35 podnetih prigovora koje opozicija uputila nakon uvida u izborni materijal. Obrazloženje Izborne komisije bilo je da su prigovori nerazumljivi, nepotpuni i neosnovani.

opozicija 31 foto: JV / Tamara Radovanović Nakon što je GIK odbacio njihove prigovore u vezi sa lokalnim izborima, pravni timovi niške opozicije predali su žalbe o kojima odlučivao Viši sud i tom prilikom optužili v. d. predsednika Tomislava Trajkovića da vrši uticaj na Gradsku izbornu komisiju i da traži da mu komisija naknadno dostavi zapisnike sa sednica kako bi žalbe opozicije bile odbijene.

Oglasili su se iz Suda i rekli da je njihova obaveza da traže dostavu dokaza i optužili predstavnike opozicije da vrše "neprimereni uticaj na Sud". Epilog bio je usvajanje svih žalbi opozicije i vraćanje GIK-u na ponovno odlučivanje o žalbama kao po prigovorima.

Gradska izborna komisija je ponovo odbila sve prigovore opozicije, zbog čega je opozicija najavila da će podneti krivične prijave protiv predsednice GIK-a Danijele Milićević i predsednika biračkog mesta broj 10 Ivice Stojanovića, kao i svih ljudi koji su vodili statistiku.

Danijela Milićević Predsednica GIK-a Danijela Milićević kaže da rade neprekidno; foto: Nikola Đukić Nakon što je niški GIK ponovo odbio prigovore na izborni materijal, a opozicija podnela nove žalbe Višem sudu i zatražila da meritorno odluče o ponavljanju izbora na dva biračka mesta, profesor Pravnog fakulteta Aleksandar Mojašević ističe da meritorna odluka može biti donesena, samo ako činjenice pruže pouzdan osnov za to. Jedna od mogućnosti je i da ponovo vrati GIK-u na odlučivanje, ali se nada da neće biti "ping-pong" prebacivanja odgovornosti sa jednog na drugi organ, a potencijalni odlazak u sud u Stazburu bio bi “presedan”.

Međutim, žalbe koje su podnele dve liste niške opozicije na ukupan izveštaj Gradske izborne komisije o rezultatima izbora za odbornike u Nišu, odbio je Viši sud u Nišu, čime su iscrpljena sva pravna sredstva, sa čime se nisu složili predstavnici opozicije i poručili da "borbu nastavljaju".

Opozicija Iz opozicije kažu da v. d. predsednika VIšeg suda vrši uticaj na GIK; foto: Nikola Đukić Skoro dva meseca nakon što su održani lokalni izbori u Nišu, a nakon brojnih pokušaja opozicije da ospori rezultate i dokaže izbornu krađu prigovorima žalbama, koje su Gradska izborna komisija i Viši sud odbili, GIK je dodelio mandate budućim odbornicima. Tom raspodelom, 30 mandata dobila je lista oko SNS-a. Naredni korak za formiranje vlasti u Nišu je konstitutivna sednica.

I na tu odluku GIK-a opozicija je podnela prigovore i zatražili da se SNS-u oduzme jedan mandat. Prigovor je, poput ostalih, takođe odbijen.

opozicija Čeka se nova odluka Višeg suda; foto: JV / Tamara Radovanović Dva meseca nakon lokalnih izbora u Nišu i duge pravne borbe opozicije da “obori” rezultate Gradske izborne komisije po kojima je lista oko SNS-a dobila 30 mandata, zakazana je konstitutivna sednica Skupštine Grada i to za 12. avgust. Na dnevnom redu je izbor skupštinske vlasti, kao i izbor gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

Dok predsednik Skupštine Niša Boban Džunić kaže da ni eventualne nove žalbe opozicije neće odložiti konstituisanje gradske vlasti, Dragan Milić navodi da postoje brojne glasine o “preletanjima” i da će se videti ko je “prevario” birače. Ostavlja prostor za različite scenarije na konstitutivnoj sednici, zakazanoj za 12. avgust, ali tvrdi da će odbornici njegove grupe građana sigurno doći i uzeti mandate.

Južne vesti nezvanično saznaju da su SNS i koalicioni partneri imali sastanak na kome su već dogovorili ko će koju funkciju preuzeti. Lideri niške opozicije pozivaju naprednjake da pređu “na stranu naroda”, poručuju da je “svako odgovoran za svoj mandat” i očekuju maratonsku sednicu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojan M.

    10:10 // 12. 8. 2024.

    Nije Vučić osnivač SNS-a, nego Toma Nikolić. Vučić je kao po običaju čekao da vidi štaa će da bude, da li će on da postane glavni u SRS-u, pa kad je video da od toga nema ništa, onda je tek prešao u SNS. On je oduvek bio oportunista, manji od makovog zrna pred jačim od sebe, ali se iživljavao nad slabijima.

    • rene

      15:25 // 12. 8. 2024.

      da je ljiga jeste..od velikog nacionaliste do građanske opcije..a takvih koliko hoćeš u politici..Čak i obrnuto

  • I šta kaže doktor

    08:02 // 12. 8. 2024.

    Pa ne kaže ništa protiv rio tinta i mogućih kopanja od drugih kompanija na ovom delu Srbije.

    • đura

      15:26 // 12. 8. 2024.

      šta da kaže kad mu sve jasno..talasanje kratkog trajanja..

  • vmp

    07:35 // 12. 8. 2024.

    @Petar SNS
    da, zloupotrebljava, ali ne brini. pismeniji je od tebe pa se lako prepozna. vi ste vecinu ukrali jer ste nemoralni lopovi. a petre, sta ucis dete, ako ga imas? da 5 prepravi u 6 i da kaze da je polozilo ispit na faksu?
    izvini, zaboravio sam da vi kupujete diplome. zbog toga i ostalih lopovluka, oduzece vam se imovina i gulicete duge robije. ovi tvoji ce da zbrisu, a ti? a vi ostali?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: