Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:01, 9. 6. 2024.

| Politika

Nova sednica GIK-a u Nišu: Opozicija i građani traže zvanične informacije, predsednica moli za razumevanje

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Danijela Milićević
Opozicija traži zvanične informacije; ilustracija; foto: Nikola Đukić

Nedelju dana nakon održavanja lokalnih izbora u Nišu, građani nemaju zvaničnu informaciju o tome ko definitivno ima većinu. Gradska izborna komisija na novoj sednici odlučuje o utvrđivanju preliminarnih rezultata, a predsednica GIK-a Danijela Milićević ne saopštava ishod sednice i moli medije za razumevanje.

Nakon što je GIK na jučerašnjoj sednici odbio i odbacio primedbe pravnih timova četiri opozicione liste koje su prešle cenzus, opozicionari su predali žalbe na takvu odluku. Sada je na Višem sudu da žalbe opozicije usvoji ili odbaci.

opozicija Vakić, Milutinović i Radovanović; foto: JV / Tamara RadovanovićDok čekaju Viši sud, koji ima rok od 72 sata da odluči, predstavnike opozicije je zbunila nova sednica GIK-a, za koju su saznali nezvanično, a na kojoj je jedna od tačaka utvrđivanje preliminarnih rezultata, što je, kažu, usvojeno još dan nakon izbora.

Zbunjena sam - o čemu odlučuju, kada su to usvojili 3. juna - pita Dragana Milutinović sa liste “Biramo Niš”.

Druga tačka je odlučivanje o prigovoru liste “Biramo Niš” na preliminarne rezultate, dodaje ona. Taj prigovor odnosi se upravo na utvrđivanje preliminarnih rezultata.

U vezi sa današnjom sednicom, koja je počela u 15 sati, GIK se ne oglašava, a predsednica Danijela Milićević saopštenje najavljuje za ponedeljak i moli za razumevanje.

Informišemo se preko sajta RIK-a. Tu smo videli da su naši prigovori ili odbačeni ili odbijeni i uložili smo danas žalbe. Nijedan prigovor nije usvojen. Zvanično nam niko ništa ne govori - ističe Milutinović.

Kada je reč o daljim koracima, čak i ako Viši sud odbaci žalbe opozicije, navodi Milena Vakić iz Grupe građana “Dr Dragan Milić”, nisu iscrpljena sva pravna sredstva. Iz te grupe građana takođe pripremaju žalbe.

Naš pravni tim predaće žalbe ukoliko sutra. Ostajemo pri tome da je bilo nepravilnosti na biračkim mestima. Najviše nepravilnosti tiče se glasanja van biračkog mesta i naše žalbe biće usmerene u tom pravcu. Ako Viši sud usvoji naše žalbe, smatram da će veliki broj glasova biti izmenjen. To nije kraj pravne borbe, postoji još pravnih sredstava - priča Vakić.

Jedini prigovor Milićeve grupe građana koji je GIK delimično usvojio tiče se nevažećeg listića koji je pridodat listi “Aleksandar Vučić - Niš sutra”.

On ne može značajno da utiče na dalji postupak. GIK je usvojio taj naš prigovor i taj glas biće poništen - kaže Vakić.

Milutinović veruje da neće biti potrebe da se pišu predstavke Ustavnom sudu, što je vanredni pravni lek i da će Viši sud usvojiti žalbe.

Ono što je u vezi sa samim rezultatima za sada poznato jeste to da opozicija ima 3.332 glasa više od koalicije okupljene oko SNS, a da SNS i Ruska stranka imaju većinu od 31 odbornika.

Poznato je i da na Medijani opozicija ima većinu, ali će na dva biračka mesta u toj opštini glasanje biti ponovljeno zbog utvrđenih nepravilnosti.

Svetlana Radovanović sa liste “Ujedinjeni - Nada za Niš” kaže da je reč o biračkim mestima 16 i 14 i da na ponovljenom glasanju opozicija može da “zaradi” još neki mandat.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Siniša Kitić

    22:12 // 10. 6. 2024.

    Braćo i sestre, deco. Imam 76 godina i osetih potrebu da Vam kažem jednu istinu. Bio je Niš naš grad divni u prošlosti grad opozicije u državi. Došli su naši nevešti političari sa mnogim obećanjima, koje nisu nikada ispunili te od Niša napraviše palanku. Od naroda sirotinju. Došli su gladni vlasti i para, a bez znanja i podrške države. Primer Vam je naša Niška Banja koja je i dan danas ukopana

  • nislija

    17:20 // 10. 6. 2024.

    Zapamtiti ovo lice,kada dodje sloboda doticnu na visegodisnju robiju oterati.Bice,sigurno ..

  • Zvonicica

    09:01 // 10. 6. 2024.

    Izbori su pokradeni, ne znam sta jos ocekujete? Moralo bi cudo da se desi da prizna poraz u Nisu, a cuda se u ovoj zemlji odavno ne desavaju.
    Opozicija ce se zadovoljiti mandatima na kraju, a ON ce nastaviti da glumi Hitlera dok poslednji Srbin odavde ne ode.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: