Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:25, 12. 9. 2024.

| Politika

Novaković odbio inicijativu "Kreni-promeni" za besplatne udžbenike, prihvata isti predlog gradonačelnika

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
novaković
foto: Sonja Vidojković

“Kreni-promeni” nije podneo inicijativu za đačku pomoć i besplatne udženike u skladu sa poslovnikom Skupštine Grada Niša, tvrdi predsednik Skupštine Igor Novaković i zato se ona neće naći na dnevnom redu. U Skupštini će se raspravljati o istoj ideji novog gradonačelnika Niša, a Novaković već najavlje usvanje tog predloga i besplatne udžbenike za niške đake od naredne godine.

Odbornici iz "Kreni-promeni" predali su Skupštini Grada predlog za dnevni red naredne sednice na kom će biti "đačka pomoć od 20.000 dinara za ovu školsku godinu i finansiranje kompleta za naredne dve školske godine". Uoči isteka roka za odgovor, predsednik Skupštine Grada Igor Novaković navodi da se ta inicijativa neće naći na dnevnom redu.

Dostavljeni predlozi nisu izraženi u skladu sa Poslovnikom Skupštine Grada Niša, s obzirom na to da ne sadrži sve elemente propisane poslovnikom, neophodno je da se isti predlozi dostave u formi u kojoj ih Skupština Grada donosi. Dostavljen predlog je nerazumljiv - u naslovu piše narodna inicijativa, u tekstu građanska inicijativa. To su potpuno različite stvari, različiti zakoni ih regulišu - kaže Novaković.

Dragoslav Pavlović (1) Kaže da je ideja Pavlovićeva; foto: Nikola Đukić Za razliku od inicijative “Kreni-promeni” Novaković podržava isti predlog novog gradonačelnika Niša Dragoslava Pavlovića.

Inicijativa je dobra, ali podsećam da je ona već prezentovana u ekspozeu gradonačlenika Niša na konsitutivnoj sednici i u planu je da uskoro bude na dnevnom redu sednice Skupštine Grada. Pozdravljamo inicijativu, samo je već viđena, da li zbog brzine da se prikupe jeftini politički poeni… U ekspozeu gradonačelnika je jasno naznačeno da ćemo mi 2025/26 godine pri odluci o dodeli budžeta dati besplatne udžbenike - navodi Igor Novaković.

Kako kaže, problem će biti sprovođenje javne nabavke jer nastavnici traže različite udžbenike, ali obećava da će svim niškim đacima Grad obezbediti besplatne udžbenike za narednu godinu.


Novaković o privođenju člana "Kreni-promeni": Sve urađeno u skladu sa zakonom

puž, česma, čair Opet o rešetki i otiraču; foto: "Kreni-promeni" Nakon što je člana “Kreni-promeni” Dimitrija Glukčevića policija privela, a Dušanu Anđelkoviću “upala” u stan, zbog preformansa koji su izveli sa otiračem i rešetkom, i tvrdnje tog pokreta da je sve “sredio” predsednik Skupštine Grada Igor Novaković, on negira da ima bilo kakve veze sa tim.

Krivična prijava je podneta 5. septembra i ja o tome nisam znao ništa. Nišstan je podneo krivičnu prijavu još tada, a ja sam o tome kasnije obavešten. Niti smo znali da su u pitanju, odbornici ili članovi, ne znam šta su… političke, ne znam da l je stranka ili nije, ali je organizacija neka. Nišstan tog trenutka uopšte nije znao da su to oni, podneli su krivičnu prijavu policiji, počinioci su zbog tog dela koje neko zove akcijom, neko performansom, pozvani na informativni razgovor. Pritom, niti ja poznajem načelnika Policijske uprave u Nišu, niti sam nešto sređivao, niti mogu da sredim, nego je na osnovu krivične prijave Nišstan to urađeno u skladu sa zakonom - navodi Novaković.

Podsetimo, članovi “Kreni-promeni” su u petak, 6. septembra su uzeli otirač i rešetku ispred zgrade Nišstana i postavili ih kod česme “Puž” u Čairu.

Igor Novaković je u utorak, 10. septembra, na svom fejsbuk profilu objavio snimak sa ulaza Nišstana, napisao da su predstavnici “Kreni-promeni” ukrali otirač i rešetku i u ime Nišstana najavio krivične prijave protiv njih.

Nišstan se tek kasnije oglasio, ali bez detalja o krivičnim prijavama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • coa

    09:59 // 13. 9. 2024.

    Isto je tako bilo i prosle, pretprosle godine....sledece godine bice!

    Eeee deco, deco!

  • Istina

    22:46 // 12. 9. 2024.

    Besplatni udžbenici već postoje iz fondacije Alek Kavčić odobreni od ministarstva, ali iz očigledno koruptivnih razloga umesto da roditelji plate 2000 samo troškove štampe mora nemačkim izdavačima i ko zna još kome da se plati 20 i kusur hiljada. Inače besplatno iz budžeta ne postoji jer ga ne punite vi državni paraziti nego isti mi koji već plaćamo preko 20 hilj komplet.Samo je sad besplatno jel?

  • Kolaricu Panicu

    22:34 // 12. 9. 2024.

    Ne lipsi magarce do zelene trave. Obecavaju, a znaju da nece sedeti tu naredne godine. I vidi molim te, nije predat zahtev Skupstini u skladu sa Poslovnikom, sakupljanje jeftinih politickih poena...,a sta znaci njegovo uvlacenje nelegitimnom gradonacelniku, koji pritom, sta radi sem da na istoj temi pokusava da sakupi takodje jeftine politicke poene.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima

Hepek Čitalac

Tekst: Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Pronađite nas na: