Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 21. 10. 2024.

| Politika

Nove plaćene funkcije u Opštini Medijana i prva neslaganja u vladajućoj koaliciji

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
sednica medijana 4
Nove komisije, novi izdaci; foto: Tamara Radovanović

Odbornici Skupštine niške Opštine Medijana usvojili su rešenje o dve nove komisije, među kojima je i Komisija za analizu trošenja budžeta u prethodne četiri godine, čiji će članovi u naredna dva meseca primati po 50.000, a predsednik 70.000 dinara iz budžeta građana. Izabrani su i članovi tri već postojeće komisije. Za razliku od prethodnih sednica, vlast (doskorašnja opozicija) na Medijani nije bila jedinstvena u donošenju pojedinih odluka.

Iz opozicije, sadašnje vlasti na Medijani, prošle nedelje su najavili da će obelodaniti ko je loše vodio opštinu u prethodnom mandatu i da će “optužiti” odgovorne.

Na današnjoj sednici formirana je Komisija koja bi trebalo da to otkrije tako što će pregledati sve ugovore i fakture prethodne SNS vlasti i da nakon dva meseca izađe u javnost sa rezultatima.

Zadatak Komisije će biti davanje određenih izveštaja Skupštini Medijane, s obzirom na to da svaki odbornik ima pravo da ima uvid u finansijsko poslovanje Opštine. To su javni dokumenti i javna sredstva - kaže predsednik Skupštine Miloš Nešić.

Komisija je oročena na dva meseca, odnosno do kraja budžetske godine, a nakon toga odlučiće se da li će nastaviti rad i u kom sastavu. Predsednik će primati 70.000 dinara mesečno, a članovi po 50.000. Predsednik je Bojan Mitić, a članovi Srđan Nonić i Bogoljub Nikolić.

Dok Nešić tvrdi da “redovne dnevne aktivnosti ne ostavljaju vremena” novoj vlasti da se sama pozabavi time, pa je Komisija zato neophodna i da to nije nikakav “privatni DRI”, šef (opozicione) odborničke grupe okupljene oko SNS Nebojša Kocić smatra da time treba da se bave državne institucije.

Mislim da tu ima zle namere. Ako hoće neko moju glavu, ako nešto sumnjate, imate tužilaštvo i policiju. Kako ljudi koji nisu iz državnih institucija da rade ovo? To će nas koštati 170.000 dinara bez PDV-a mesečno - ističe Kocić.

Još jedna nova komisija čije je formiranje izglasano jeste Komisija za saradnju i razvoj civilnog društva, ali njeni članovi i predsednik još nisu izabrani.

Formirane su i tri postojeće komisije - “Sveta Petka”, Komisija za socijalna pitanja i Komisija za komunalna pitanja i urbanu estetiku.

Predsednik Opštine Mladen Đurić kaže da će članovi Komisije “Sveta Petka” raditi besplatno, dok će u preostale dve primati 5% republičkog proseka po sednici. Predsednici te dve komisije, sa druge strane, primaće po 7,5%.


Prva neslaganja nove opštinske vlasti

Upravo tačka o formiranju Komisije za analizu budžeta dovela je do nepodudaranja mišljenja u redovima odbornika vlasti, nekadašnje opozicije na Medijani.

sednica medijana 5 Svetlana Radovanović; foto: Tamara Radovanović Za tu odluku nije glasala odbornica liste “Ujedinjeni - nada za Niš” Svetlana Radovanović, koja je bila uzdržana.

Smatram da Komisija za trošenje budžeta treba da se formira, ali mislim da članovi treba da se biraju na sledećoj sednici i da to mora da bude neko nezavisan, stručan, iz oblasti ekonomije. Moj predlog je da to bude neka državna revizija koja se bavi time. To je najkompetentnije - navodi ona.

Protivi se i ukidanju dnevnica odbornicima jer smatra da su one podsticaj odbornicima da budu funkcionalniji. Veruje da je bolje proveravati ko od odbornika zaista obavlja svoj posao, a ko ne.

Nisam za ukidanje dnevnica jer smatram da se tako obezvređuje rad odbornika. Posao odbornika je da se bavi kontrolom. Ako mu date da posmatra i istražuje potrošnju, da li je utrošeno milion ili dva, a onda se pitate da li mu je potrebna dnevnica, to nije u redu. Mislim da je to i stimulacija za funkcionalan rad, odbornik ne radi osam sati, već uvek. Ne radim ovo zbog dnevnice, ali svaki rad treba da se plaća. Smatram da je to sitan iznos i da tu ne treba štedeti, već voditi računa o tome koliko su odbornici stvarno funkcionalni i da li neko zaslužuje da bude odbornik ili ne - poručuje Radovanović.

Tvrdi i da ostali iz “Biramo Niš” i Milićeve grupe građana nisu konsultovali grupaciju kojoj ona pripada kada je reč o izboru novog većnika Luke Cvetkovića.

U međuvremenu, odbornici govore o pritiscima SNS i mogućnosti novih izbora.

Pritisci SNS-a dolaze preko odbornika. Jednom našem odborniku u Skupštini Grada ponuđeno je direktno, sa najvišeg mesta iz Grada, da pređe na njihovu stranu i ponuđena mu je funkcija u Beogradu. SNS tako vređa inteligenciju naroda. U ovom trenutku ne vidim mogućnost izbora, sve protiče bez problema, a da li će se sutra desiti nešto drugačije, ne znam. Uvek postoji granica prodaje - navodi Dragan Milić.

Smatra da naprednjacima ne bi odgovarali novi izbori i da zato pokušavaju da “potkupe” pojedine odbornike.

Predsednik Opštine Mladen Đurić ističe da bi “jedina normalna” reakcija na prekrajanje izborne volje “Medijanaca” bila upravo novi izbori, ali ih za sada ne očekuje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Eureka

    22:05 // 21. 10. 2024.

    Za češljanje pronevera nisu neophodni stručni koliko nepotkupljivi

  • Banjac

    22:03 // 21. 10. 2024.

    Umesto da ih ukinemo mi ce mo da im plaćamo 50 hiljada da nas zamajavaju nekakvim besmislenim komisijama.Nislije , probudimo se i ukinimo ove potpuno nepotrebne Opstine!

  • Haha

    21:36 // 21. 10. 2024.

    Ekspert Nonic!?
    Mi smo dotakli DNO!
    I jos da ga podmire sa 2 puta 50.000
    Ejjjj strasno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Čemu troškovi puta do Beograda!? Mogli su da prođu sa 3:0!

Đura Sardžama Čitalac

Tekst: Radnički ispraćen iz Beograda "petardom" - Zvezda porazila Nišlije

Pronađite nas na: