Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 13. 8. 2024.

| Politika

Opozicija spremila žalbe sudovima protiv odluka sa niške Skupštine

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
IMG_2566
Žalbe opozicije povodom odluka na konstitutivnoj sednici Skupštine Grada Niša; foto: Nikola Đukić

Pravni timovi opozicije u novom sazivu Skupštine Grada Niša najavili su će iskoristiti pravo da se žale Ustavnom i Višem sudu na odluke koje su na konstitutivnoj sednici donešene a u kojima su, kako kažu, bespravno učestvovali odlučujućim glasovima Tihomir Perić i Bratislav Ćirković i zaključuju da su predstavnici pozicije Zakon poštovali samo kada “nenamerno pogreše”.

Tihomir Perić Tihomir Perić - "tas na vagi"?; foto: Tamara Radovanović Mandat Tihomiru Periću iz Ruske stranke Verifikaciona komisija nije potvrdila, jer su opozicioni članovi komisije smatrali da mandat ne može biti potvrđen zbog niza nepravilnosti i nezakonisti u postupku kandidovanja, izbornom procesu i tokom proglašenja mandata.

U sastavu Verifikacione komisije bili su Mile Ilić sa liste “Aleksandar Vučić - Niš sutra”, Dragan Milić ispred Grupe građana “Dr Dragan Milić” i Dragana Milutinović sa liste “Biramo Niš”.

Od toga da su njemu dali status nacionalne manjine, a po sopstvenim rečima je jedan od osnivača Srpske radikalne stranke, što se kosi sa zakonskom odredbom da neko ne može biti kandidat i nosilac liste nacionalne manjine, ukoliko je istaktnuti član bilo koje druge političke organizacije - rekla je Milutinović.

Skupstina Grada Nisa, konstitutivna sednica, foto Jelena Misic 13 Dragana Milutinović; foto: Jelena Mišić Najavila je da će svi predstavnici opozicije čiji su mandati verifikovani i potvrđeni, svoje potpise overiti kod notara i napisati žalbe i inicijative protiv svih odluka koje su na konstitutivnoj sednici donete odlučujućim glasom Tihomira Perića.

Imamo mogućnost ustavnih žalbi, ali i mogućnost poništaja pred Višim sudom u Nišu, i koristićemo sva pravna sredstva. S obzirom na to da nije izborni postupak, žalbe ne mogu biti po hitnom postupku i ne postoji vremenska ograničenja i to je problem. Svakako mi ćemo to iskoristiti, ali građani na konstitutivnoj sednici su i mogli da vide našu rešenost da iskoristimo ta pravna sredstva - rekla je Dragana Milutinović.

Iako je konstitutivnu Skupštinu, obeležila sporna zakonitost od samo početka i neusvajanja dnevnog reda, kako kaže Dragana Milutinović, povod žalbi biće i usvajanje svih odluka donetih bez kvoruma kada je opozicija napustila salu Skupštine.

Razlog zbog kojeg smo mi otišli je upravo bio nedostatak kvoruma, a oni su krivotvorili kvorum, jer su u tom trenutku u sali imali 30 mandata. Verifikacijom mandata mi smo imali 60 odbornika, Bratislav Ćirković nije imao prava da zameni Slavicu Aleksić. To je moralo da ide u regularnoj proceduri preko Izborne komisije, kako će ići nakon što su neki članovi dali ostavke sinoć i danas se ulazi u proceduru zamene za nove odbornike. Svaku priliku za “silovanje” Zakona su iskoristili, dok su poštovali Zakon samo kada “pogreše” - tvrdi Milutinović.

Sednica SKupštine Opozicija napustila sednicu; foto: Nikola Đukić Neregularan je bio, kaže i izbor Igora Novakovića za novog predsednika Skupštine, jer odbornici nisu glasali tajno.

Od 9 članova Izborne komisije za izbor Igora Novakovića za predsednika Skupštine, mi smo imali većinu od 5 članova iz opozicije i bili smo protiv te odluke zbog toga zbog povrede člana Zakona kojim je propisano tajno glasanje. Ostali članovi nisu želeli da potpišu odluku kojom on nije izabran. Međutim, 4 člana iz pozicije su doneli novu odluku i izveštaj koji su samo oni tajno potpisali da je on izabran. U tom trenutku Igor Novaković počinje da čita svoj pobednički govor. Tada mu je rečeno da on nije izabran, ali njih to nije interesovalo - rekla je Milutinović.

Podsetimo, na konstitutivnoj sednici koja je počela u ponedeljak, 12. avgusta u 10 sati, a koju su obeležile vika, dreka i rasprava i koja je trajala do 4:30 ujutru, Dragoslav Pavlović izabran je za novog gradonačelnika Niša.

Kako je tekla konstitutivna sednica Skupštine Niša možete videti u našem posebnom tesktu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • rene

    20:20 // 15. 8. 2024.

    @toma...ajd nađi ko odgovarao za silne lopovluke od 2000gd od krupnije ribe..ne sitna boranija

  • Milos

    09:49 // 14. 8. 2024.

    zalbe???? i onda jedna zlaba, pa odbiju, pa visi sud, pa odbiju i toliko. Jel su retardirani ti ljudi? Pa opet ce iti isto, aman. I posle svega toga sta onda???? SRAMOTA DA IH BUDE KOLIKO SU NESPOSOBNI. Brane glasove? Vidim, ljige nesposobne, uzas

    • toma

      14:22 // 15. 8. 2024.

      Mora žalba, mora prijava tužilaštvu, sudu, sve to mora da bi ostao pisani trag njihovog lopovluka! Svakoj vlasti dođe kraj pa će i ovoj, a onda jedno po jedno, sudije, tužioci, gradska izborna komisija, lopovi, svi na optuženičku klupu i na robiju sa oduzimanjem imovine za štetu koju su izazvali!!! Revolucija će možda biti neophodna ali nipošto nam ne treba nam više ikad revoluciona pravda!

  • kada je zakon selektivan a neki samo

    17:42 // 13. 8. 2024.

    gledaju licni interes i napredovanje ili su postavljeni da sluze, od zalbi nece biti nista. Sta je bilo sa nekim krivicnim prijavama- nista

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mala deca, veliki ljudi! Bravo dečaci, bravo šampioni!

Dimitrije Đurđević čitalac

Tekst: Dečaci fudbaleri iz Niša postali šampioni, pa povređenom drugu odneli medalju

Pronađite nas na: