Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 18. 10. 2024.

| Politika

Opozicija traži ostavku predsednika Skupštine Niša Igora Novakovića

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
opozicija 55
Ako Novaković ne podnese ostavku za 5 dana, zahtevaće vanrednu sednicu Skupštine Niša; foto: Tamara Radovanović

Nakon što je i NUNS osudio njegovu kampanju pritiska i nipodaštavanja novinara i aktivista, odbornici koalicije “Biramo Niš” i Grupe građana “Dr Dragan Milić” pozivaju predsednika Skupštine Grada Igora Novakovića da podnese ostavku. Smatraju da on “nije dostojan” te funkcije i zbog, kako kažu, sukoba interesa i neprimerenog vođenja sednice. Ako ne podnese ostavku za 5 dana, tražiće vanrednu sednicu Skupštine.

Opozicioni odbornici iz Niša pozivaju i vladajuću koaliciju, okupljenu oko SNS, da podrži zahtev za smenu Novakovića.

Takva pljuvačina i kanalizacija se ne dešava ni u birtijama. U kulturnim i civilizovanim zemljama, kada se ovakve stvari dese, narod dobije izvinjenje, koje mora da bude jasno i glasno. Kako se ne bi poslala poruka da neko može da uradi bilo šta i posle se izvini, Novaković treba da bude smenjen i neko drugi treba da bude predsedavajući. Vladajuća manjina bi tako, ipak, skrenula u pravnu stranu i pokazala da poštuje sve građane Niša i odbornike - navodi Dragan Milić.

igor novaković Građani Niša plaćaju dug Republike; foto: Tamara Radovanović Smatra da se Novaković u javnim nastupima ophodi kao “zastupnik žute štampe”, a ne kao zastupnik svih odbornika i građana Niša.

Gospodin Novaković je vratio narativ iz devedesetih. Taj narativ je skupo koštao ovu zemlju i naš grad. Neko možda zamišlja da može da radi šta hoće kad ga neko izabere, a nije bilo direktnog glasanja, ali preračunao se. Pozivam gospodina Novakovića da se izvini svim građanima za svoje ponašanje, pre svega, ljudima koje je pomenuo na neprimeren način - kaže Milić.

Odbornica koalicije “Biramo Niš” i poslanica Narodnog pokreta Srbije Ana Eraković ističe da Novaković raspiruje političke podele u gradu i poručuje da će opozicija tražiti vanrednu sednicu Skupštine Grada o njegovom razrešenju, ako sam ne podnese ostavku u roku od pet dana.

Šef te odborničke grupe i poslanik NPS-a Đorđe Stanković kaže da će, ukoliko ne bude posledica, bilo koji funkcioner moći “bahato” da se ponaša i da pokaže nepoštovanje prema institucijama.

Danas je tema Igor Novaković. Sutra će da bude bilo koji funkcioner. Sada se vidi ko na koji način želi da vodi grad i ko kako vidi budućnost Niša. Pažljivo gledamo koje odluke donose i koje predloge imaju. Ljudi nas pitaju zašto učestvujemo u radu takve gradske Skupštine. Učestvujemo da bi se videlo šta su oni. Obećavam da nikada, da li iz ugla opozicije ili iz ugla vlasti, nećemo targetirati novinare - navodi Stanković.


Opozicija iznela “tri kategorije razloga” za Novakovićevu ostavku

Narativ Novakovića prema aktivistima i novinarima opozicija vidi kao “kap koja je prelila čašu”, kritikujući i način na koji on predsedava Skupštinom Grada.

Sukob interesa, nepripremanje za sednicu i selektivna primena Poslovnika - tri su kategorije razloga koje nabraja Eraković.

opozicija 56 foto: Tamara Radovanović Podseća da je opozicija tražila da se Novaković izuzme iz rasprave i glasanja o finansijskoj podršci radnicima propalih niških firmi jer se nalazi na spiskovima, ali da je on negirao da je na njima. Smatra da to može da znači da on nije pregledao skupštinski materijal.

Prvi mogući razlog takvog izjašnjavanja jeste da je svesno izneo neistine, a drugi da zaista nije znao da je na spiskovima, što bi značilo da nije ni pripremao sednicu, da nije gledao skupštinski materijal. To ga čini nedostojnim da bude na funkciji predsednika Skupštine. Poslovnik kaže da je dužan da javno izjavi da neće učestvovati u izjašnjavanju o određenom pitanju i da neće glasati. On je tu prekršio Poslovnik i umesto da se povuče sa funkcije, on posle toga počinje obračun putem društvenih mreža sa novinarima, civilnim sektorom i građanima Niša i ne zaustavlja se. Iznosi lične podatke i nastavlja da krši propise - ističe Eraković.

Novakoviću zamera i to što prekida odbornike opozicije, što im, kako kaže, ne dozvoljava repliku, ali i što pominje one koji nisu na sednici i ne mogu da mu odgovore.

Odbornička grupa “Biramo Niš” tražila je dopunu dnevnog reda tačkom o rudarenju kod Studene, a predlog je odbijen jer kažu da je predat neblagovremeno. Predlog je predat tri dana ranije, kako Poslovnik kaže i njima to nije blagovremeno, ali je blagovremeno to što je Novaković osam tačaka dnevnog reda predložio na dan sednice. To je možda u skladu sa nekim njegovim poslovnikom - zaključuje Eraković.

Milić kaže da Skupština Niša u ovom sazivu od početka ne funkcioniše dobro.

Način na koji on vodi sednice podseća na kontinuitet bahatosti prethodne gradske vlasti. Ta bahatost je možda čak i izraženija. On je nekoliko puta rekao da može da daje reč kako i kada hoće. Ne poštuje se vreme. Drže se tirade koje traju po 15-20 minuta, dok se ostalima ukida pravo na reč i repliku. Meni lično je najviše smetao način na koji se Novaković ophodio prema odbornici Dini Marković iz “Kreni-promeni”. To može da se smatra na neki način i mobingom nad narodnim odbornicima jer i te sednice koje traju posle ponoći liče na film o Drakuli - navodi Milić.


“Kreni-promeni” podržava zahtev za smenu

Iz Pokreta “Kreni-promeni” smatraju da je glavni razlog zbog kojeg Novaković treba da podnese ostavku to što je odlagao verifikaciju narodne inicijative o besplatnim udžbenicima.

Sada kada je to pitanje rešeno u Beogradu, ali i Sremskoj Mitrovici, gde je nakon inicijative lokalnog tima “Kreni-Promeni” obezbeđeno da svi osnovci imaju besplatne udžbenike, Novaković onemogućava da to isto pravo imaju deca u Nišu - navode oni.

Podsetimo, Igor Novaković je nakon pisanja Južnih vesti objavama na Fejsbuku započeo kampanju vređanja aktivista i novinara, ali i objavio pojedine lične podatke, pa su iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije upozorili da je takav narativ opasan i pozvali ga da odmah prestane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vitez Koja

    16:37 // 18. 10. 2024.

    Pa na funkciji je zato što nije dostojan za bilo šta drugo.

  • Milance

    16:22 // 18. 10. 2024.

    Cist populizam odrzace se skupstina i nece izglasaju da se smeni Novakovic i idemo dalje

  • Др Р. Михајловић

    15:42 // 18. 10. 2024.

    Па сви у Нишу знају какав је проблем са њим, само СПС жмури над лошим особинама.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da je SPS opozicija?

Neki vic Čitalac

Tekst: Opozicione klupe blački socijalisti zamenili za gradske fotelje

Pronađite nas na: