Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:09, 1. 7. 2024.

| Politika

Opozicija u Nišu nema 3.332 nego 3.350 glasova više, ali SNS i "Rusi" imaju većinu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
danijela milićević gik
Milićević bez konkretnih odgovora na pojedina pitanja; foto: JV / Tamara Radovanović

Gradska izborna komisija donela je ukupan izveštaj o rezultatima lokalnih izbora u Nišu - SNS sa Ruskom strankom ima 31 mandat i većinu, a četiri opozicione liste imaju 30 mandata. Izveštaj pokazuje i da je opozicija dobila preko 3.000 glasova više od naprednjaka i Ruske stranke zajedno (3.350). Predsednica Danijela Milićević nema konkretne odgovore na pitanja o tome da li je GIK bio pod bilo kakvim pritiscima, niti na pitanja o ručno prepravljanim zapisnicima.

Tri dana nakon što je Viši sud odbio žalbe opozicije čije bi kasnije usvajanje dovelo do ponavljanja izbora na dva sporna biračka mesta u Nišu, GIK je doneo izveštaj sa konačnim rezultatima.

Na osnovu člana 59 Zakona o lokalnim izborima, GIK Niš je na sednici održanoj 1. jula 2024. godine doneo ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Niša održanih 2. juna 2024. Broj obrađenih biračkih mesta je 197. Broj birača upisanih u birački spisak je 226.268. Broj izašlih na izbore je 111.170. Broj birača koji su glasali je 111.112. Broj nevažećih glasačkih listića je 1.875. Broj važećih je 109.237 - navodi Milićević.

opozicija foto: JV / Tamara Radovanović49.230 glasova i 30 mandata osvojila je koalicija “Aleksandar Vučić - Niš sutra”, 27.211 glasova i 16 mandata Grupa građana “Dr Dragan Milić”, 17.914 glasova i 10 mandata koalicija “Biramo Niš”, 4.371 glas i dva mandata “Kreni - promeni”, 4.307 glasova i takođe dva mandata lista “Ujedinjeni - Nada za Niš” i 1.223 glasa i jedan mandat Ruska stranka.

SNS i njeni koalicioni partneri, zajedno sa Ruskom strankom, koja je na ovim niškim izborima učestvovala kao manjinska, imaju 50.453 glasa. Četiri opozicione liste koje su prešle cenzus imaju 53.803 glasa.

O tome što je neku opozicionu opciju zaokružilo preko 3.000 birača više nego što je zaokružilo SNS i što Dragan Milić tu cifru često ističe pokazujući je ispisanu na tabli(3.350), predsednica GIK-a Danijela Milićević kaže - ne zna o čemu govore na televiziji.

Bavim se isključivo stručnošću, u skladu sa zakonom, apsolutno, gde je i Viši sud kao krajnja instanca potvrdio sve naše odluke - navodi ona.

Krivičnu prijavu koju je opozicija podnela protiv nje ne želi da komentariše.

Ne bih da komentarišem, biće verovatno prilike nekom drugom prilikom. Apsolutno su neke neistine iznesene, ali sad ne bih o tome - kaže Milićević.

Na pitanje Južnih vesti o tome da li je Gradska izborna komisija u Nišu bila pod bilo kakvim pritiscima, pa i pod pritiskom Srpske napredne stranke, odgovara:

Ne znam na koje pritiske mislite. Ovde se rokovi mere na sate, ne na dane. Verujte, mi 24 sata imamo rok da damo odgovor na žalbu. Ne znam šta podrazumevate pod pritiscima. Ovo je jako ozbiljan posao, gde morate prvo da budete politički neutralni. Meni je interesantno što kada smo vršili uvid u izborni materijal kao GIK u ponovnom odlučivanju po presudama suda, gde je bila petočlana komisija, gde su izveštaj o kontroli zapisnika potpisali i ispred opozicione stranke, a posle su glasali protiv rešenja o prigovoru - kaže ona.

zapisnici Milićević kaže postoji samo jedan zapisnik; foto: JV / Tamara RadovanovićIako su i građani mogli da vide dve različite verzije zapisnika sa biračkog mesta broj 10 u opštini Medijana, gde su u jednom brojke ručno prepravljane, kaže - “za nas postoji jedna verzija”.

Mi nemamo drugi zapisnik. Taj zapisnik je okačen na veb prezentaciji RIK-a. Nema tu prepravljenih, imamo jedan originalni. Zapisnici se rade u šest primeraka. Prvi, originalni dolazi kod GIK-a, drugi je okačen na biračkom mestu. Preostala četiri dobijaju stranke koje su osvojile najveći broj glasova. Sud je doneo konačne odluke i potvrdio da su naše odluke u skladu sa zakonom, da nije bilo nikakvih nepravilnosti. GIK je radila u skladu sa zakonom - navodi Milićević.

Protiv ukupnog izveštaja o rezultatima podnosioci izbornih lista i birači mogu da podnesu prigovor GIK-u u roku od 72 sata.

U roku od sedam dana GIK će doneti rešenje o dodeli mandata, dodaje Milićević, a nakon toga će moći da se krene sa konstituisanjem Skupštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rimtutituki

    07:56 // 3. 7. 2024.

    I lopov kad opljačka zlataru ne zna da ga čeka od 10 pa na dalje godine robije ... Ali vi ste gospoda pravnici, valjda znate šta se dobija za kradju! ? I zakonskim putem i šeretckim putem ( ako me razumete ?) Plus ste zapošljenici uprava , koji od nas gradjana prima platu !

  • Pepe le tvor Niš

    19:45 // 2. 7. 2024.

    Kada je svojevremeno žuti analitičar Đorđe Vukadinović ušao u Skupštinu Srbije kao pripadnik Vlaške manjine, tada niko nije komentarisao njegova krvna zrnca.

  • Nišlija

    15:43 // 2. 7. 2024.

    Treba formirati Ukrajinsku stranku, ne bilo kakvu. To bi ujedno poslalo pravu poruku. Ukrajinska nacionalna manjina postoji u Srbiji već dugo. U Vojvodini postoje ukrajinska sela još iz vremena Austro Ugarske, a sa poslednjim migracijama zbog rata, ta manjina je sada još veća i značajnija u Srbiji. Takav projekat bi podržao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Naravno da nije problem u direkciji... problem je u 2. junu!

Ivan čitalac

Tekst: Žitelji niškog sela Hum žale se na probleme sa prevozom, iz Direkcije kažu da nije problem u njima

Pronađite nas na: