Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:13, 6. 6. 2024.

| Politika

Opozicija u Nišu podnela prigovore na izborni proces, na potezu GIK

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Biramo Niš gik
Tvrde da je najviše zloupotreba bilo sa glasanjem van biračkog mesta; foto: Biramo Niš

Predstavnici opozicionih stranaka predali su prigovore Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu u kojima su ukazali, kako kažu, na brojne nepravilnosti u izbornom procesu. Sada je na potezu GIK, koja ima rok od 72 sata da odluči o prigovorima, a opcije su da ih prihvati, odbije ili poništi glasanje na biračkim mestima u kojima su se dogodile neregularnosti.

Rok za predaju prigovore istekao je sinoć u 20 sati, a nešto pre tog roka opozicija je predala, kako kaže članica pravnog tima liste “Biramo Niš” Dragana Milutinović, prigovore za nepravilnosti koje su se dogodile na brojnim biračkim mestima.

Očekujemo da GIK usvoji naše prigovore i ispoštuje izbornu volju građana, odnosno da proglasi pobedu i proglasi rezultate koje je imala statistika u 5 ujutru 3. juna - rekla je Milutinovićeva.

Kaže da je najviše prigovora zbog zloupotrebe u slučajevima kada se glasa van biračkih mesta, ali da je bilo i brojnih nepravilnosti na samim biračkim mestima.

Jedan od drastičnih primera je na biračkom mestu Medijana broj 18, gde je došlo do ozbiljne disproporcije i neslaganja glasova u izbornoj kutiji gde se nalazilo više od 613 listića, dok je u biračkom spisku bilo evidentirano glasanje oko 590 birača - objašnjava Milutinovićeva.

Napominje da Gradska izborna komisija može da prihvati njihove prigovore, da ponište glasanje na tim biračkim mestima i ponove glasanja, kao i da odbiju prigovore. Ukoliko ih odbiju, sledeći korak je da nastave borbu u nadležnim sudovima.

Podsetimo, predstavnici 4 opozicione liste tražili su uvid u izborni materijal zbog toga što tvrde da je došlo do izborne krađe i manipulacije. Oni i dalje imaju pravo na taj uvid, ali je rok za prigovore GIK-u istekao sinoć.

Oni su se obratili juče javnosti i istakli da “SNS sigurno neće biti na vlasti u Nišu jer za to nema legitimitet”. Nikakve nove lokalne izbore neće priznati, a velikih protesta, navode, neće biti dok ne iscrpe sva pravna sredstva, da SNS ne bi slao “ljude sa kapuljačama” i da “niške glave ne bi krvarile”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Organizovana masinerija

    06:39 // 7. 6. 2024.

    U ovom lancu kradje na izborima,jasno je da ne postoje uslovi da se ovde nesto promeni zakonski...nazalost,predvidjam zakon dzungle..ovi su stvarno inovativno kad je kradja u pitanju,i neumorni kao perpetuum mobile...sada da vidimo opoziciju iz drugih gradova da ociglednu kradju sprece posle famoznih 72h,ili ce opet muvati i muljati...nema PONAVLJANJA,priznajte poraz ljudski,i ne mesajte ruse aman

  • neko iz mase

    23:58 // 6. 6. 2024.

    ...čuo sam da je US ambasador Hill poznatiji kao Vučićev gazda čestitao opoziciji i dr Miliću pobedu u Nišu...aj da vidimo šta će sada Vučić da uradi da li će smeti da ne posluša svog gazdu...

  • neko iz mase

    23:52 // 6. 6. 2024.

    sada je svima jasno da je SNS u Nišu doživeo poraz i to čak i ovakvim neregularnim i nedemokratskim uslovima gde su imali sve TV pod svojom kontrolom, neograničene resurse za kampanju, za podmićivanja, za ucene, čak i sa bojkotom dela opozicije nisu uspeli da pobede, toliko su loši, toliko su katastrofalno radili proteklih 12 godina, žao mi što sva opozicija nije izašla tek tada bi doživeli debakl

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Hoce li da dođe Severina i zapeva "Gas, gas"

Qgo Čitalac

Tekst: Novo obećanje - kotlarnica Univerziteta u Nišu ove grejne sezone prelazi na gas

Pronađite nas na: