Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 17. 10. 2024.

| Politika

Opozicione klupe blački socijalisti zamenili za gradske fotelje

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
skupština Blaca
Skupština prekinuta posle prve tačke, pa nastavljena posle nekoliko dana; Foto: D. D.

Izborom Dejane Strugarević za većnicu i ranijim imenovanjem Marka Crnoglavca za pomoćnika predsednika Opštine, naprednjaci u Blacu su u nastavku prekinute sednice Skupštine od 11. oktobra i zvanično uspeli da dogovore i ozvaniče koaliciju sa SPS-om. Pregovori od pre nekoliko meseci intenzivirani su posle posete funkcionera SPS Novice Tončeva Blacu i konačno su pomirili dve do sada nepomirljive stranke koje su kampanju decembra 2023. bazirale na međusobnim optužbama o tome "ko je veći lopov, više krade i ugrađuje se u poslove" koji se rade u opštini.

Zanimljivo da novi funkcioneri Strugarević, ali ni Crnoglavac nisu bili na listi 25 kandidata za odbornike SPS u Blacu, a ono što je još interesantno je da je Marko Crnoglavac pre samo 4 godine, na republičkim izborima 2020. bio na listi LDP Čedomira Jovanovića, pa je nejasno otkud on sada među socijalistima.

Deo odbornika SNS je za samo nekoliko dana iz njima znanih razloga promenio mišljenje i sada su pristali na koaliciju sa socijalistima o kojima ne treba trošiti reči, jer su više od svih opozicionih stranaka optuživali u kampanji te iste naprednjake na vlasti da su krali i ugrađivali se na svakom tenderu i javnoj nabavci, a sada su zbog ličnog interesa sa njima. Baš zahvaljujući takvoj kampanji u Blacu, socijalistima je narod ukazao poverenje, jer su ostvarili najbolji rezultat na nivou stranke u Srbiji, osvojivši preko 15% glasova. Sada se sve to zaboravlja i pravi se koalicija sa doskora “najvećim lopovima” - kaže odbornik opozicije u blačkom parlamentu.

Naprednjaci su za samo nekoliko dana uspeli da “uvedu red” među svojim odbornicima, jer su do skora dve nepomirljive struje, od kojih je jedna dogovarala koaliciju sa socijalistima, a druga glasala protiv toga na Skupštini, zbog čega je i prekinuto zasedanje, u nastavku iste sednice sada bili prilično jedinstveni i tesnom većinom odbornika izglasali Dejanu Strugarević iz SPS-a za članicu Opštinskog veća.


Boske "smirio" dve struje u blačkom SNS-u

Upućeni u politička dešavanja u Blacu kažu da je pomirenju naprednjaka “kumovala” i poseta visokog funkcionera SNS Dragana Stevanovića - Bosketa koga je stranka poslala da pregovara i smiri “zaraćene” naprednjačke struje.

Šta je Stevanović sugerisao svojim stranačkim kolegama i kako je došlo do pomirenja, niko u SNS nije želeo da komentariše, uz opasku da su pristali na dogovor jer je to zahtevala centrala stranke, a nakon ranijeg dogovora vrha SNS i SPS u Beogradu.

Hoće li socijalisti dobiti i obećano mesto zamenika predsednika Skupštine koje je trebao da preuzme lider SPS u Blacu Hadži Dragan Antić, ali ga naprednjaci tajnim glasanjem nisu izglasali, znaće se u narednom periodu.


Vlast u Blacu na "staklenim" nogama

Iako sada imaju čvršću koaliciju na lokalu pojačanu sa 3 odbornika SPS, zbog unutarstranačkih sukoba naprednjaka i dalje je lokalna vlast u Blacu smenjiva pa, ukoliko jedna od opcija SNS želi da napravi drugu koaliciju, može to da uradi sa 7 opozicionih odbornika, od kojih je jedan i bivši socijalista Dejan Dimitrijević koji nije želeo da pristane na pregovore sa SNS i bilo kakvu mogućnost dogovora sa ljudima iz te stranke.

Dimitrijević je široj javnosti postao poznat u jeku predizborne kampanje kada je kao tada visoki funkcioner blačkih socijalista i četvrti sa liste za lokalne izbore, pevao na jednoj proslavi i vređao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a koji je snimak okačio na svom Instagramu.

Usledilo je ekspresno izvinjenje Ivice Dačića i objava da je Dimitrijević odmah isključen iz stranke i razrešen svih funkcija.

Međutim, Dimitrijević do skora ne da nije bio isključen iz SPS-a, već je ostao i na listi za odbornika te partije, a nakon izbora i odbornik.

Tek sredinom maja socijalisti su ipak isključili Dimitrijevića iz stranke, dok je na prethodnoj sednici i nakon intenziviranja pregovora sa SNS-om i sam zvanično obavestio Skupštinu da istupa iz odborničke grupe SPS.

Dimitrijević tvrdi da svi socijalisti o blačkim naprednjacima i Vučiću misle isto što i on, ali da ćute zbog fotelja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neki vic?

    12:30 // 17. 10. 2024.

    Da je SPS opozicija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mogu da ga izdaju vikendom za žurke

Goran Petrović Čitalac

Tekst: Skoro sve tezge na Pantelejskoj pijaci prazne i "hvataju" paučinu i prašinu

Pronađite nas na: