Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:46, 8. 7. 2024.

| Politika

"Pirot protiv nasilja" traži smenu predsednice Skupštine Grada

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
gradska uprava
Burno u Pirotu; foto. Lj. F.

Nakon burnih dešavanja u Skupštini grada Pirota prošle nedelje, odbornička grupa “Pirot protiv nasilja” traži smenu predsednice lokalnog parlamenta Dragane Tončić zbog, kako navode, niza propusta koji su se desili na prethodnoj sednici. Tončićeva za Južne vesti kaže da nema saznanja o inicijativi opozicije za novom sednicom Skupštine i nema komentar na nastup pirotske opozicije.

pirot protiv nasilja foto: FB "Pirot protiv nasilja" Najpre navode da je već na prvoj sednici Skupštine, predsednica Dragana Tončić pokazala da je “poslušnik” gradonačelnika Vladana Vasića i da je “primala njegove instrukcije tokom sednice”. Situacija se "zaoštrila" na poslednjoj sednici kada su odbornici koalicije “Pirot protiv nasilja” blokirali skupštinsku govornicu, a razlog je bio izbor predstavnika odborničkih grupa koji bi trebalo da budu u komisijama.

Čitava je ujdurma oko Skupštine u dosadašnjem periodu kulminirala odbijanjem vlasti da se ispoštuje odredba Poslovnika o proporcionalnom dodeljivanju broja mesta u radnim telim i komisijama predstavnicima najjače opozicione grupacije na lokalu, koja je na prethodnim izborima osvojila više od trećine odborničkih mesta i napravila najbolji izborni rezultat na lokalnim izborima u Srbiji. Suštinski, ovde se radi o tome da li se poštuju građani Pirota, njih više od deset i po hiljada, odnosno da li njihovi politički izabranici mogu kroz članstvo u raznim komisija ostvariti uvid u rad ove vlasti i braniti javni interes - navode iz “Pirot protiv nasilja”.

Dragana Tončić je nakon sednice izjavila da su oni uredno bili pozvani da dostave imena za rad u komisijama, ali da su najpre rekli da ne žele da učestvuju u komisijama, a potom nisu ispoštovali rokove koji su im dati.

Na istoj sednici je odbornička grupa “Pirot protiv nasilja” tražila i da se deo skupštinskog materijala koji se tiče toplotne energije povuče jer im materijal nije dostavljen na vreme.

Ni to se nije desilo pa su opozicioni odbornici blokirali skupštinsku govornicu, a sve odluke je ostala većina odbornika usvajala bez diskusije.

Građani ne treba da brinu da li ćemo se mi povući iz skupštinske rasprave ili da li ćemo neke teme koje se tiču rada javnih preduzeća ostaviti bez diskusije. Sve će to biti predmet ozbiljnog političkog rada u budućem periodu i novog medijskog ispoljavanja naše političkih aktivnosti. Pokazaćemo jedinstvo i odlučnost u političkom delovanju i izvršiti pritisak na sve nadležne institucije kako bi naša zastupljenost u svim radnim telima i komisijama bila adekvatna - kažu iz ove odborničke grupe.

Zbog svih dešavanja u lokalnom parlamentu, oni su po Poslovniku uputili zahtev o sazivanju nove sednice Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda - da se predsednica Skupštine Grada Pirota Dragana Tončić smeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivana

    17:31 // 8. 7. 2024.

    Bezobrazluk je sta rade radikalsko-mafijaske hulje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Južne vesti juče objavile članak a od jutros je počelo sa čišćenjem i sređivanjem ispred stanice kod lokomotive. Posao završili za tri sata, eto koliko je bilo potrebno da se bar nešto dovede u red

Vremeplov Čitalac

Tekst: Glavna železnička stanica u Nišu - nekada puna života, sada pusta i zaboravljena

Pronađite nas na: