Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

04:34, 13. 8. 2024.

| Politika

Konstitutivna sednica Skupštine Niša [live blog] - Dragoslav Pavlović gradonačelnik Niša

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Dragoslav Pavlović
Dragoslav Pavlović; foto: Tamara Radovanović

Potvrđivanje mandata odbornika, izbor skupštinske vlasti, kao i izbor gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća danas su na dnevnom redu konstitutivne sednice Skupštine Niša. Ipak, sednicu su obeležile rasprave opozicije i vlasti o utvrđivanju mandata. U poslepodnevnom nastavku sporna je zamena odbornice SNS i vodi se bitka za glasanje i za pokazivanje većine. Posle 18 i po sati trajanja konstitutivne sednice za gradonačelnika Niša izabran je Dragoslav Pavlović (SNS).

4:34 - Mladen Đurić, predsednik Opštine Medijana, podneo je ostavku na mesto odbornika Skupštine Niša.

04:31 - nakon višesatne rasprave odbornici Skupštine Niša 31 glasom "za" izabrali su Dragoslava Pavlovića za gradonačelnika Niša. Predstavnici opozicije nisu glasali.

01:45 - kandidat za gradonačelnika Dragoslav Pavlović pročitao je svoj ekspoze.

00:50 - za zamenika gradonačelnika kandidat Dragoslav Pavlović predložio je diplomiranog pravnika Luku Gaševića (SNS). Za članove Gradskog veća predložio je Ivana Grmušu, Mihajla Zdravkovića, Mihajla Ilića, Miloša Đorđevića, Stevana Veselinovića, Milicu Paulus, Ivanu Cvetković, Svetozara Aleksova i Milana Milanova.

00:44 - Predsednik Skupštine Niša Igor Novaković predložio je odbornika SNS-a Dragoslava Pavlovića za kandidata za gradonačelnika Niša.

00:36 - za šefa odborničke grupe "Biramo Niš" je izabran Đorđe Stanković, a zamenik je Tamara Milenković Kerković. Šef odborničke grupe "Ujedinjeni za Niš Nada, Kreni promeni" je Miodrag Stanković, a zamenik Mihajlo Cvetković. Šef odborničke grupe "Dr Dragan Milić" je Dragan Milić, a zamenik Oliver Paunović, a šef odborničke grupe koalicije oko SNS-a je Uroš Radulović, a njegov zamenik Danijela Nešić.

23:54 - sa 31 "za" i bez glasa protiv za zamenika predsednika Skupštine Niša predložen je i izabran Vladica Maričić (SNS), diplomirani pravnik. Predstavnici četiri opozicione liste nisu glasali. Za zamenika sekretara Skupštine Grada Niša izabrana je Milena Kostić.

22:43 - za sekretara Skupštine predložena je i izabrana Anđela Milojević, diplomirana pravnica.

22:34 - Vladica Maričić (SNS) je ispred Komisije pročitao je da je Igor Novaković (SPS) izglasan za predsednika Skupštine Niša sa 31 glasom za i nijednim protiv.

22:13 - Novaković nije izabran, većina članova komisije (u kojoj opozicija ima većinu) proglasila glasanje nevažećim jer nije bilo tajno. Moguće ponavljanje.

20:33 - opozicija ne glasa, ostavlja prazne listiće pored kutije. Odbornici liste "Aleksandar Vučić - Niš sutra" uglavnom glasaju javno pred drugima sa te liste. Javno je glasao i odbornik Ruske stranke. ks 1 foto: JV / Tamara Radovanović

20:20 - završena rasprava, za predsednika Skupštine glasaće se tajno, a Komisiju koja će brojiti glasove čine: Vladica Maričić (SNS), Dragan Milić (GG Dragan Milić), Mihajlo Cvetković (Kreni-promeni), Marko Miletić (Novi DSS), Tihomir Perić (Ruska stranka), Ana Eraković (Biramo Niš).

19:53 - završen prvi krug javljanja po tački izbora predsednika Skupštine. Većinom se javljali odbornici opozicije, zameraju da nije izglasan dnevni red i da nisu dobili zvaničnu biografiju Igora Novakovića. O ličnosti Novakovića uglavnom pohvalno. ks 2 foto: JV / Tamara Radovanović

19:06 - u trenutku kada je u sali bilo 30 odbornika, pošto je 30 predstavnika opozicije izašlo, predsedavajuća Skupštine Mirjana Lapajne (SNS) rekla je da ima 31 odbonik i da imaju kvorum i oni su usvojili da Slavicu Aleksić zameni Bratislav Ćirković. Đorđe Stanković iz koalicije "Biramo Niš" kaže da je sve što je vladajuća stranka uradila je pogrešno, a predstavnik SPS-a Igor Novaković tvrdi da nije nezakonito što je Ćirković glasao.

18:20 - odbornici Skupštine Niša usvojili su da produže radno vreme.

17:50 - odbornik SNS-a Uroš Radulović predložio je Igora Novakovića (SPS) za predsednika Skupštine Niša, a predstavnici opozicije traže ponovno glasanje povrede Poslovnika pošto prethodno nije bilo kvoruma.

17:41 - predsedavajuća Skupštine Mirjana Lapajne (SNS) istakla je da Poslovnik nije povređen i da su imali kvorum za zamenu 31. odbornika.

17:36 - predstavnici opozicije (30 odbornika) napustili su sednicu Skupštine, pa je predsedavajuća Mirjana Lapajne (SNS) rekla da imaju kvorum od 31 odbornika koji su, bez prisutne Slavice Aleksić, izglasali mandat Bratislavu Ćirkoviću koji je zamena Aleksićevoj.

16:31 - verbalna bitka oko glasanja - opozicija reklamira povredu Poslovnika i traži da se glasa o prestanku mandata Aleksić, pre nego što odbornik postane Ćirković, čime bi pokazali da SNS nema (još) većinu. S druge strane, SNS traži da se glasa samo o povredi Poslovnika, čime bi pokazali da opozicija nema većinu.

16:06 - nastavljena sednica posle sat i po, SNS traži da odbornicu Slavicu Aleksić zameni Bratislav Ćirković, a opozicija se poziva na Poslovnik i zahteva da Skupština glasa i potvrdi prestanak mandata Aleksić.

14:27 - opozicija osporava utvrđivanje mandata, odbornici položili zakletvu, konstatovano da je Slavici Aleksić prestao mandat jer je promenila prebivalište, odnosno to je pročitala predsedavajuća, opet određena pauza - četvrta danas.

13:55 - sednicu i daje obeležavaju vika, nekoliko uzastopnih pa ponovljenih glasanja i osporavanje opozicije da se utvrde mandati, nazivaju ceo čin nelegitimnim.

13:32 - nastavljena sednica, kvorum je 57, predsedavajuća čita imena odbornika, pročitano i ime sporne odbornice na listi SNS, a ovog puta i ime Tihomira Perića iz Ruske stranke. Opozicija opet osporava Perićev mandat jer ga Verifikaciona komisija nije "verifikovala".

12:46 - ponovo određena pauza.

12:42 - Verifikaciona komisija pročitala imena odbornika, ali nisu pročitali ime Tihomira Perića iz Ruske stranke, opozicija traži da on "ne uđe" u kvorum i da je kvorum 59, a ne 60.

Skupstina Grada Nisa, konstitutivna sednica, foto Jelena Misic 1 Konstitutivna sednica Skupštine Niša; foto: Jelena Mišić 12:02 - iz opozicije ukazuju na kršenje procedura, Milić kaže da je Skupština pravo mesto za borbu za demokratiju, a Đorđe Stanković navodi da bi opozicija mogla da preuzme Grad i "da bi to bilo pravedno i viđe nego etički".

11:31 - pauza još traje, nema dogovora, SNS-u na početku fali jedna odbornica, što možete čitati u posebnoj vesti.

10:53 - opet proglašena pauza, nastavak posle konsultacija, zaseda Verifikacioni odbor.

10:49 - opozicija blokirala govornicu i predsedavajući sto, traže ili prozivku ili nova pauza da se odredi.

IMG_2566 foto: Nikola Đukić 10:40 - pročitano je da sednici prisustvuje 60 odbornika, kako saznajemo nedostaje jedna odbornica sa liste SNS. Opozicija traži da se kvorum utvrdi prozivkom.

10:38 - za govornicom je Đorđe Stanković, mikrofon isključuju odbornici SNS, sednica zvanično nije nastavljena, opozicija traži dopunu dnevnog reda.

10:24 - određena pauza od 10 minuta.

10:22 - verbalna rasprava i dalje traje, rad po tačkama nije počeo, nekoliko opozicionih odbornica se uključilo u raspravu.

10:12 - sednicom predsedava najstarija odbornica Mirjana Lapajne iz SNS, verbalni sukob na početku, Dragana Milutinović iz "Biramo Niš" reklamira povredu Poslovnika.


Ko su odbornici prema podacima GIK-a?

Skupstina Grada Nisa, konstitutivna sednica, foto Jelena Misic 5 Konstitutivna sednica Skupštine Niša; foto: Jelena Mišić Više od dva meseca nakon izbora kada su pobedu na izborima proglasili i opozicija i liste okupljene oko SNS-a, Niš bi trebalo da dobije novu vlast.

Iz koalicije “Aleksandar Vučić - Niš sutra” odbornici su Dragoslav Pavlović, Igor Novaković, Milan Lazarević, Dragana Radović Janošević, Maja Živković, Vladan Ćosić, Olivera Nikolić, Boris Đinđić, Ljubomir Dinić, Slavica Aleksić, Mile Ilić, Ivan Mihajlović, Danijela Nešić, Uroš Radulović, Snežana Jovanović, Mirjana Lapajne, Luka Gašević, Marija Kostić, Branislav Stojković, Stevan Veselinović, Saša Vidojković, Ivana Cvetković, Igor Paunović, Rade Rajković, Danijela Banićević, Vladica Maričić, Vladimir Stanojević, Nataša Jović, Darko Nikolić i Marija Becić.

U odborničkim klupama je prvih 16 sa liste Dragana Milića, koja je u tom gradu osvojila najviše glasova posle koalicije okupljene oko SNS: Dragan Milić, Oliver Paunović, Predrag Cvetković, Daliborka Alihodžić, Marica Bajović, Mladen Đurić, Boban Stojanović, Slavica Georgijev, Aleksandra Milenković, Milena Vakić, Miloš Milenković, Mića Jevtić, Nenad Marković, Lela Lazović, Stanislava Popčević i Marko Stojanović.

Iz koalicije “Biramo Niš” su Đorđe Stanković, Tamara Milenković-Kerković, Slaviša Dinić, Ljubomir Kostić, Tatjana Nikolić, Srbobran Branković, Ana Eraković, Ivan Jovanović, Dragana Milutinović i Andrej Mitić.

Sa liste “Ujedinjeni - Nada za Niš” su Miodrag Stanković i Marko Miletić.

Mihajlo Cvetković i Dina Marković su sa liste "Kreni-promeni".

Tihomir Perić Tihomir Perić - "tas na vagi"?; foto: Tamara Radovanović Iz Ruske stranke će se u gradskoj Skupštini naći prvi na listi - Tihomir Perić.

Kako je protekao postizborni proces i šta se sve dešavalo, možete čitati u posebnom tekstu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    14:57 // 13. 8. 2024.

    Gospodine, Dragoslave, čestitamo od srca!!! Vi ste zaslužili i više, ovo je samo jedna sitnica koju je grad učinio za Vas!!

  • Milan

    14:51 // 13. 8. 2024.

    A gde je Obraz?

  • Oni priznaju samo sud svoje partije

    13:45 // 13. 8. 2024.

    Pokajte se bezboznici,ova' pobeda" u cik zore ce vam izaci na nos vrlo brzo...ex vadikali,sa otpadnicima demokratskih stranaka i sps i nekih kvazi stranaka uz fantomske stranke usavrsili kradju ko modus vivendi u srbistanu...jasno je da vise putem izbora nema promene vlasti...hajde da sacekamo kopanje.,..,

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Duže su ga rekonstruisali nego što je trajao.

Kosta Gogov čitalac

Tekst: Počela rekonstrukcija rekonstruisanog tvrđavskog mosta u Nišu

Pronađite nas na: