Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:17, 10. 10. 2024.

| Politika

Posle 11 sati rasprave niški odbornici usvojili rebalans budžeta

Autor:Sonja Vidojković, Ljubica Jocić, Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
IMG-6e181679c664b0a7e39e96fc14420a61-V
foto: Sonja Vidojković

Glasovima odbornika koalicije oko SNS-a i Miodraga Stankovića iz grupe "Ujedinjeni - Nada za Niš", umesto 16.177.100.000 dinara, niški budžet iznosiće 18.899.630.824 dinara. Kada je počelo glasanje, predsednik Skupštine Igor Novaković proglasio je pauzu koja je trajala kraće od najavljene i tada je usledilo glasanje. Rasprava o bužetu trajala je 11 i po sati, ali mnogo minuta i sati iskorišćeno za predloge i planove za budžet za 2025, za odbijene amandmane opozicije i podsećanje na privatizaciju i početak ovog veka.

1728547072837 Druga sednica Skupštine Niša počela raspravom; foto: Tamara Radovanović Posle skoro pola dana rasprave, kada je glasanje došlo na red za u sali je bilo 56 odbornika, ali je predsednik Skupštine Grada Igor Novaković proglasio pauzu od 2 minuta.

Odbornici opozicije izašli van sale, a Novaković je utvrdio kvorum od 32 odbornika i stavio rebalans budžeta na glasanje. Svi odbornici koji su tada bili u sali glasali su "za", među njima je bio i odbornik "Ujedinjeni - Nada za Niš" Miodrag Stanković. Osim njega za su glasali odbornici koalicije okupljene oko SNS-a.

Šef odborničke grupe Đorđe Stanković kaže da bi opozicija "svakako glasali protiv rebalansa".

Želeli su da što pre glasaju. Naravno, nisu bili svi na broju, njih 31, pa su proglasili pauzu. Mi smo, naravno, izašli na pauzu, a oni su videli da ipak imaju 31 odbornika i nastavili su sednicu. To je jedna od situacija sličnih onim na prethodnoj sednici. To je pokušaj da se, bez obzira na to šta je po zakonu i pravilniku, sve uradi po svom - kaže Stanković.


Duga rasprava

1728576905359 foto: Tamara Radovanović Za razliku od glasanja, koje je prošlo brzo, rasprava je trajala preko 11 i po sati.

Manje para za poljoprivredu, za invalidska udruženja i za održavanje kanalizacije, a više za sport, za dnevnice i paušale odbornika, za kazne, penale i naknade štete - predviđeno je rebalansom budžeta Niša.

Jedna od većih promena u rebalansu jeste uvođenje nove pozicije - za isplatu zaostalih zarada radnicima propalih niških firmi, a to je naredna tačka na dnevnom redu Skupštine koja će trajati do “iscrpljenja dnevnog reda”. Predsednik Skupštine Igor Novaković pominjao je i početak ovog veka i privatizaciju Niteksa.

Imao sam potraživanja u Niteksu u vrednosti blizu 20.000 evra sa kamatom. Hteo sam da prijavim potraživanja, otac mi nije dozvolio. Nisam na spisku i sada biste pričali da se zalažem za ovo da bih namirio svoja potraživanja - rekao je Novaković.

Odbornici opozicije davali su i predloge kako bi mogao novac iz budžeta da se koristi i sledeće godine, a bilo je i pohvala što nema akva-parka u rebalansu, što je pomenula odbornica Tamara Milenković Kerković. Ona je za govornicom istakla nepravilnosti koje je Državna revizorska institucija otkrila u vezi aka parka.

Ovaj budžet je nepopravljiv, da vam nisam u koži. Štrbnuli ste malo od odbrazovanja, kulture, zaštite životne sredine, akva parka - to mi se sviđa. Uzimamo s jedne strane da krpimo drugu, čini mi se da je ovo kazna za sve nišlije i to od strane predsednika države za loše rezultate u Nišu - rekao je odbornik "Koalicije za Niš" Slaviša Dinić.

Pomenuto je da treba više para i za kulturu, a novac za sport bi trebao da bude najviše izdvojen za školski sport i rekreaciju.

Manje para biće izdvojeno za javnu rasvetu, javne toalete, za zoohigijenu, za suzbijanje ambrozije, za održavanje kanalizacije, za javni prevoz, za invalidsko-boračka udruženja, za poljoprivredu i za ishranu starih i iznemoglih.

Smanjuju sredstva za rasvetu jer, izgleda, ne žele da građani Niša vide šta rade. Da li vas nije sramota da smanjimo novac za kanalizaciju, prevoz, poljoprivradu, a da povećamo dnevnice i paušale? - rekao je Milić.

Iako je imao zamerke na predlog rebalansa budžeta i izneo svoje ideje, odbornik "Ujedninjeni - Nada za Niš" Miodrag Stanković pozvao je sve odbornike da glasaju za usvajanje rebalansa budžeta "kako bi Niš krenuo napred".

Sednici na nekoliko sati nisu prisustvovali odbornici i narodni poslanici Ana Eraković i Đorđe Stanković jer su bili na sednici Skupštine Srbije po povratku u salu niške Skupštine tražili su reč.

Ana Eraković javila se po povredi poslovnika. Iako je izašla za govornicom, Igor Novaković joj nije dozvolio da priča, a Eraković mu je silazeći dobacila “Ćeraćemo se mi, Novakoviću”. Predsednik Skupštine je zatim tražio da se ona izbaci iz sale jer ga je “uvredila”.

Oliver Paunović i Milena Vakić koji su nedavno napustili Milićevu grupu građana, otišli su sa sednice nekoliko sati ranije i nisu se vraćali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr Jakov Zlatar

    22:58 // 10. 10. 2024.

    To smo znali.

  • Vanja

    22:37 // 10. 10. 2024.

    Dale bez snage, volje, energije,
    Lipsaja nacisto

  • Lela

    22:15 // 10. 10. 2024.

    Dinica treba da je sramota!
    Umesto da smo dobili solarno selo u Matejevcu znog njegove bahatosti to izgubismo. Sada mu smeta sto je grad kupio zadruzni dom u Matejevcu.
    Vazno da je trosio narodne pare u ono vreme da ide u Bugarsku.
    Sramota

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mi Srbi smo, garant, pali s Marsa!

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: "Možda smo, ipak, pali na Zemlju?" - predavanje u Nišu

Pronađite nas na: