Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:58, 23. 7. 2024.

| Politika

Postizborni "ping-pong" u Nišu se nastavlja - GIK odbio prigovor opozicije na dodelu mandata

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
gik
Opozicija podnosi prigovore, GiK ih odbija; foto: T. R.

Prigovor Grupe građana “Dr Dragan Milić” na rešenje Gradske izborne komisije o dodeli mandata za odbornike Skupštine Grada Niša, kao i skoro sve prethodne prigovore opozicije, GIK je odbio kao neosnovane. Predstavnici opozicije imaju pravo da se na ovu odluku žale Višem sudu.

Članovi niške opozicije podneli su juče tačno u 12 sati prigovor na rešenje o dodeli mandata, jer, kako su istakli, smatraju da je ono doneto nezakonito i neosnovano, pa da listi oko SNS-a treba oduzeti jedan mandat.

Nekoliko sati nakon što je prigovor podnet Gradska izborna komisija je zasedala i donela već tokom večeri odluku da se prigovor odbija. Rešenje je na sajtu GIK-a objavljeno sinoć nešto posle 20 sati.

Razmatrajući podneti prigovor, spise predmeta i propise u ovoj oblasti, Gradska izborna komisija je utvrdila da je isti neosnovan o da ga treba odbiti - stoji u rešenju.

Iz GIK-a se pozivaju na zakonske odredbe, kao i na presude Višeg suda koji je odbio sve žalbe opozicije.

Gradska izborna komisija Niš ukazuje na to da su navodi predmetnog prigovora "proizvoljni i da su zasnovani na činjenicama od kojih ne zavisi odluka o dodeljivanju mandata odbornicima u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima".

Ističu i da to što se u prigovoru ističe da je bilo nepravilnosti na biračkom mestu broj 10 u Medijani, "nije od značaja za odlučivanje prilikom donošenja rešenja o dodeljivanju mandata". Napominju da je doneto rešenje o tom biračkom mestu 21. juna, ali da ovlašćena lica nisu izjavila prigovor u ostavljenom roku.

Ovim se nastavlja "ping-pong" između opozicije, koja ulaže prigovore i žalbe i GIK-a, koji ih odbija.

Naime, i protiv ovog rešenja GIK-a može se podneti žalba Višem sudu u toku od 72 sata od objavljivanja rešenja na sajtu RIK-a.

Prema rešenju GIK-a, 30 mandata dodeljeno je listi oko SNS-a, 16 mandata pripalo je listi Grupa građana “Dr Dragan Milić”, 10 listi “Biramo Niš”, po dva su dodeljena listama “Kreni-promeni - I ja sam Niš” i “Ujedinjeni - Nada za Niš”, dok je jedan mandat pripao Ruskoj stranci.

Podsetimo, u izbornoj noći pobedu su proglasili i SNS i opozicija, da bi ujutru 3. juna podatke da većinu imaju 4 opozicione liste saopštio i Cesid, kao i neki opozicionari. Potom u 14 sati GIK saopštava da ipak lista oko naprednjaka ima 30 mandata, kao i opozicija, a da Ruska stranka ima 1.

Nakon toga kreće pravna borba opozicije da ove rezultate "obori", ali sve njihove prigovore odbili su i GIK i Viši sud, tako da su nedavno objavljeni konačni rezultati.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Rešenje GIK-a na prigovor (preuzmi) - 854.23 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    19:08 // 24. 7. 2024.

    @rene- Soske nervoza. Izgubise tvoje gazde drugu opstinu Srbije, jer su drpali, nista nisu radili i zaboravili se. Takve ne kudis, sto vam sektu onodise!
    Ko krade, namesta i falsifikuje izbore, budi siguran, bice onodjen.
    Ceo dan i noc ti sedis uz JV, odgovaras, pises nebuloze i podrzavas nenarodnu i lopovsku vlast. Nije ti nuzno da radis, jer te lihvari placaju da botujes. Dzabe, slaba vajda.

  • rene

    03:06 // 24. 7. 2024.

    @mrzim licemere..Kada si toliki Putinov fan..ogrni se NATO zastavom pa na protest ispred Kremlja i KGBa..bilo bi veoma lekovito za tebe

  • rene

    02:48 // 24. 7. 2024.

    da ti nije Bajden neki rođak po babine linije..imate mnogo sličnih mentalnih karakteristika..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mogu da ga izdaju vikendom za žurke

Goran Petrović Čitalac

Tekst: Skoro sve tezge na Pantelejskoj pijaci prazne i "hvataju" paučinu i prašinu

Pronađite nas na: