Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:34, 11. 10. 2024.

| Politika

Preko 18 sati odbornici Skupštine Niša raspravljali o budžetu, direktorima i zaostalim platama

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
IMG-6e181679c664b0a7e39e96fc14420a61-V
Završena i druga sednica; foto: Sonja Vidojković

Kao i konstitutivna sednica, i druga sednica Skupštine Grada Niša je bila maratonska, a nakon 15 sati rasprave o tri tačke, ostalih 27 je završeno za tri sata. Odbornici Skupštine, glasovima većine, izabrali su nove v. d. direktore JKP Mediana, Direkcije za izgradnju, Direkcije za prevoz i Zavoda za urbanizam, kao i novu direktorku KLER-a.

Zanoćili su i ovog puta odbornici niške Skupštine na sednici koja je počela juče u 9 sati, a završena jutros u 3:28.

Nakon dugih rasprava o rebalansu budžeta i isplati zaostalih zarada radnicima propalih niških firmi, planovi detaljne regulacije trafo-starnica i solarnih elektrana “Solnis” i “Lovopromet 2”, izmene i dopune plana detaljne regulacije Elektronske industrije i programi poslovanja i finansijski izveštaji javnih preduzeća nisu mnogo zavredili pažnju, pre svega, predstavnika vlasti.

Finansijski izveštaji preduzeća su bili na dnevnom redu kroz 15 tačaka i to od 11. do 25. o kojima se raspravljalo zajedno. Direktori i predlagači nisu želeli da čitaju izveštaje, ali odbornici opozicije su se javljali za reč, postavljali pitanja na koju su uglavnom odgovarali većnici Ivan Grmuša i Miloš Đorđević.

Odbornica koalicije "Biramo Niš" Tamara Milenković Kerković je pričala o Zavodu za urbanizam i Generalnom urbanističkom planu (GUP), a nakon nje i Slaviša Dinić iz "Koalicije za Niš" koji je raspravljao o izveštaju JKP Naisus.

Ljubomir Kostić iz koalicije "Biramo Niš" pričao je o gubitku Gradske stambene agencije koji je prošle godine bio preko 9 miliona dinara.

U prve dve tačke sam tražio odgovornost zbog gubitaka koje ima Gradska stambena agencija. Ciljevi Stambene agencije nisu ostvareni, prema izveštaju DRI. Pitam da li ćemo, ako treba, moraćemo, ali ko će biti odgovoran i da li će se preduzeti nešto? - pitao je Kostić.

Sve je usvojeno većinom glasovima odbornika vladajuće koalicije, dok su predstavnici opozicije negde bili uzdržani, negde glasali protiv.

Odbornici opozicije su predstavili inicijative, među kojima je i pitanje zašto Tržnica koristi Rovče, a Dragan Milić je tražio odluku o odobravanju bušenja koje je započela australijska kompanija Apollo Mineral Limited, u potrazi za mogućim nalazištem bakra i srebra.


Izabrani novi v. d. direktori preduzeća i direktorka KLER-a

1728576895292 foto: Tamara Radovanović Malo pre 2:30 došle su na red tačke imenovanje vršioca dužnosti JKP Mediana, Direkcije za izgradnju, Direkcije za prevoz i Zavoda za urbanizam.

Rasprava nije mnogo dugo trajala, a Slaviša Dinić ("Koalicija za Niš") je rekao da reference Saše Taskovića ne ispunjavaju uslove za v. d. direktora jer je master inženjer zaštite životne sredine na Fakultetu zaštite na radu.

Većinom glasova usvojeno je da nova v. d. direktora JKP Mediana bude Irena Stamenković, da Saša Novićević, aktuelni predsednik Skupštine Gradske opštine Pantelej, bude v. d. direktora Direkcije za javni prevoz, Milan Milojević bude v. d. direktora Zavoda za urbanizam, a Saša Tasković v. d. direktora Direkcija za izgradnju grada Niša.

Nakon toga, Dragana Nenadov Stanković izabrana je za novu direktorku Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER).

Odbornici Skupštine su usvojili predlog za formiranje Komisije za planove koju će činiti predsednica Lidija Stefanović Nikolić, dipl.inž.arhitekture i glavni urbanista grada Niša, Marija Marković, dipl. inž. građevinarstva (JP Zavod za urbanizam Niš), Igor Igić, dipl. inž. građevinarstva (Gradska uprava za građevinarstvo), Vera Cvetković, dipl.inž.građ. (JKP „Naissus“ Niš), Mara Rašković, dipl.inž.pejz.arh, dr Marjan Petrović, dipl.inž.arh. (Akademija tehničko – vaspitačkih strukovnih studija – Odsek Niš), Miloš Veselinović, mast.inž.arh. (Gradska uprava za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove), Mirjana Ivanović, dipl.inž.arh. (JP Zavod za urbanizam Niš) i Ljubomir Rančić, dipl.inž.el. (Elektrodistribucija Srbije, Sektor za planiranje i investicije DP Niš).

Obrazovan je i Gradski štab za vanredne situacije koji će činiti komandant Dragoslav Pavlović, gradonačelnik Niša, Luka Gašević, zamenik gradonačelnika, Srđan Mitrović, načelnik Uprave za vanredne situacije, Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš, Snežana Radivojević, v. d. direktorke Zavoda za urgentnu medicinu, Dragan Trajković, Policijska uprava, Miloš Petrović, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta, Aleksandar Tričković, major Vojske Srbije, Sanja Stojanović, sekretar Crvenog krsta, Ivan Grmuša i Miloš Đorđević, članovi Veća, Ivan Mihajlović, predstavnik JKP Mediana i Tamara Milić, v. d. direktorke Vodovoda.

Usvojen je i predlog o formiranju Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća i Komisije za nagrade Grada Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milan

    15:06 // 11. 10. 2024.

    komandant Dragoslav Pavlovic, žalosno i tužno

  • Šime Pršut

    14:23 // 11. 10. 2024.

    Drugačije bi bilo kada bi u Skupštini grada imali i demokrate. Barem jednog! Ovako... Mrka kapa

  • З. Јовановић

    13:52 // 11. 10. 2024.

    Какав Председник Скупштине такви и одборници (част малом броју изузетака). Ниш ће очито начисто потонути, па нека му бар баце појас гашењем општина.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I.....je l' su uhapsili balon?

Dubioza Čitalac

Tekst: Balon sa porukom

Pronađite nas na: