Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:36, 12. 9. 2024.

| Politika

Problem smrada iz Nišave i dalje nije rešen, opozicija traži novu sednicu Skupštine

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
sednica crveni krst
Traže novu sednicu sa istom tačkom dnevnog reda; foto: J.C. M.

Zato što na sednici Skupštine Gradske opštine Crveni Krst, na kojoj je glavna tačka reda bilo rešavanje problema nesnosnog smrada koji se širi duž korita reke Nišave u selima Medoševac, Popovac i Trupale, ništa, kako kažu nije zaključeno i rešeno, opozicioni odbornici ove opštine traže sazivanje nove sednice. Razočarani su, ističu, što je dogovoreno da sa predstavnicima vlasti zajedno izađu na teren u Popovcu i vide stanje kolektora, ali se niko od njih nije pojavio. Pojavili se jesu sinoć u Popovcu i to na čelu sa gradonačelnikom Niša.

Na zahtev opozicije, zbog problema neprijatnog mirisa koji se širi više od mesec dana u niškim selima, ovog ponedeljka je održana sednica Skupštine na kojoj su predstavnici vlasti tvrdili da uzrok smrada nije oštećenje popovačkog kolektora, već ekstremno nizak vodostaj reke, kao i da je jedino rešenje izgradnja postrojenje fabrike za preradu otpadnih voda.

opozicija popovac Čekali ih na terenu, ali njih nije bilo; foto: GG Dragan MilićSa druge strane, opozicioni odbornici su tokom petosatne sednice uporno insistirali na tome da stručne službe utvrde činjenično stanje i nisu bili zadovoljni odgovorom da je jedino rešenje čekanje da se izgradi postojenje za preradu otpadnih voda.

Tražili su i formiranje Anketne komisije koja bi se bavila ovim problemom, ali na kraju je pao dogovor - da svi zajedno odu na teren kod popovačkog kolektora, gde se i dogodilo oštećenje. Međutim, kako kaže Milan Stojanović, odbornik iz Grupe građana "A b'e Niš bre!!", niko od predstavnika vlasti se nije pojavio.

Dogovor je bio da se predstavnici opštine vlasti, direktor KLER-a i jedan od direktora JKP Naissus, zajedno sa nama, predstavnicima opozicije, pojave u 17 sati u Popovcu i da na licu mesta vidimo šta se dešava. Niko od prestavnika vlasti nije došao, niti su se javili zbog čega neće doći na dogovoren sastanak. Zvali smo ih telefonom, ali nije bilo odgovora. Čekali smo ih tamo do 18:10 - kaže Stojanović.

Dok ih nije bilo u dogovoreno vreme i na dogovorenom mestu u ponedeljak, predstavnici vlasti jesu posetili Popovac i to sinoć, na čelu sa gradonačelnikom Dragoslavom Pavlovićem. Na taj skup nisu pozvani predstavnici opozicije, niti mediji, već se o tome gradonačelnik kratko izvestio putem društvenih mreža.

Večeras smo sa meštanima Popovca otvoreno razgovarali o problemima koji ih muče. Naći ćemo zajedno rešenje za svaki problem - napisao je Pavlović sinoć na svojim profilima na društvenim mrežama.

Koje rešenje, nije napisao.


Traži se formiranje Anketne komisije

Zato što suštinski ništa nije zaključeno, niti rešeno na prethodnoj sednici, 7 opozicionih odbornika ove niške gradske opštine, traži sazivanje nove sednice Skupštine.

popovacki kolektor Sva otpadna voda završava u reci; foto: GG Dragan Milić U zahtevu koji su uputili predsedniku Skupštine GO Crveni Krst traže da na dnevnom redu bude predlog za formiranje Anketne komisije koja će izaći na teren, utvrditi činjenično stanje i napisati izveštaj nakon dobijenih informacija od JKP Naissus i nadležnih inspekcija.

Traže i da im se dostavi pisani izveštaj JKP Naissus o stanju kanalizacione mreže u Popovcu, kao i izveštaje nadležnih inspekcija o stepenu zagađenja životne sredine meštana Popovca, Medoševca i Trupale, o uzroku nastanka problema i preduzetim merama.

Odbornik Milan Stojanović podseća da je upravo na tom mestu pre nekoliko meseci oštećen kolektor tokom radova na samoj fabrici za preradu otpadnih voda.

Meštani sela Popovca traže da se kolektor osposobi, kako bi se kanalizacija preusmerila u reku Nišavu dalje od naselja da se ne bi osećao smrad, a potom, nakon izgradnje fabrike otpadnih voda i u samu fabriku - ističe Stojanović.

Inače, nadležni su istakli da je kolektor oštetio kamion tokom radova, a da je "krivac” za smrad izuzetno nizak vodostaj reke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ђура сарџама

    09:25 // 13. 9. 2024.

    Борити се против смрада ни по јада ! Како се изборити против менталног загађања огромном количином благостања ? Контаминација је забрињавајућа !

  • А б'е Ниш бре!! Милан Стојановић

    09:18 // 13. 9. 2024.

    Представници власти и одборници опозиционих листи договорили су састанак на терену, на лицу места. Да утврдимо да ли је то истина или не, пошто су представници власти тврдили да опозициони одборници износе паушалне наводе и да то није тачно. Представници власти се нису појавили, и нису одговарали на позиве...

  • Гага

    22:58 // 12. 9. 2024.

    Нико проблем не решава
    зашто смрди Нишава...
    Није то Црвени певац
    далеко је Медошевац...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima

Hepek Čitalac

Tekst: Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Pronađite nas na: