Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:33, 11. 10. 2024.

| Politika

Radnicima propalih firmi Grad Niš isplaćuje 2 milijarde, odlučeno na Skupštini

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
1728547072837
Usvojena odluka; foto: Tamara Radovanović

Radnicima propalih niških firmi u naredne 4 godine biće isplaćeno preko 2 milijarde dinara zaostalih zarada koje čekaju decenijama, odlučili su odbornici Skupštine Grada Niša. Dok vlast kaže da će tako pokazati radnicima da Grad brine o njima, opozicija smatra da to ne treba da bude briga građana Niša jer je to dug Republike Srbije. Radnici ističu da im ni posle rasprave nisu jasni uslovi za isplatu.

Sa 32 glasova "za" i 16 uzdržanih, odbornici niške Skupštine izglasali su Predlog programa pružanja finansijske podrške radnicima preduzeća koja su u državnoj i društvenoj svojini, a koja su u stečaju ili se nalaze u postupku stečaja. To je tek treća tačka dnevnog reda sednice koja traje jutros od 9 sati, na kojoj su odbornici prethodno usvojili rebalans budžeta. Miodrag Stanoković i ovog puta glasao je "za" kao i naprednjaci.

IMG-85ac68932406ff8204ca9875ba7f5c2c-V foto: Sonja Vidojković Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović ponovio je da će iznos od 2.113.442.963 dinara radnicima propalih firmi biti isplaćen u četiri rate.

Važno je da tim ljudima vratimo dostojanstvo, da imaju osećaj da Grad brine o njima, da Republika brine o njima. Ponudićemo tim ljudima, kad bude izglasano, sporazum od 4 godine kako bi prihvatili da im budu isplaćena sredstva. Kada kažem 4 godine, deo bi trebalo do kraja godine, druga četvrtina 2025. godine, a treća i četvrta 2026. i 2027. godine - rekao je Pavlović.

opozicija Opozija predlaže referendum; foto: Tamara Radovanović Šef odborničke grupe “Biramo Niš” Đorđe Stanković smatra da se radi o nacionalnom pitanju na više nivoa.

Iako je populistički ovo što radi Grad, može da dovede do mnogo reperkusija i tužbi zbog diskriminacije. Postoje druge ugrožene kategorije koje po istom osnovu mogu da traže novac. Ovde se zahteva od radnika i da se odreknu tužbi, a samim tim i da izgube pravo na kamate. Ne ulazim u to šta će ti radnici da izaberu na kraju, ali mislim da je potez populistički i da će samo površinski rešiti problem. Imamo i informaciju da nisu svi radnici obuhvaćeni time i da ima onih koji su dobili tužbe, a nema ih na spisku za isplatu - rekao je Stanković.

IMG-ff8f38808d3c238038af8759e33f525d-V foto: Sonja Vidojković Nakon što je opozicija u skupštinskoj sali potegla pitanje da li Grad Niš prema zakonu ne može da isplati taj novac, predsednik Skupštine Igor Novaković poručio im je da “ne brinu”.

Šta se vi sekirate kako ćemo mi obezbediti novac i da li je u skladu sa zakonom ili nije. Glasajte vi za ove radnike, mi ćemo da odgovaramo. Za 6.000 ljudi, za 6.000 porodica mi ćemo da odgovorimo - kaže Novaković.

Više od 3 sata raspravljali su opozicija i vlast ko je kriv - prethodna ili sadašnja vlast.

IMG_20241010_231422 foto: Sonja Vidojković Nekoliko radnika propalih firmi koji čekaju isplatu dugovanja, bili su u sali Skupštine Grada i od 9 sati čekali da čuju šta će odbornici odlučiti. Među njima su bili predstavnici Udruženja obespravljenih radnika i socijalno marginalizovanih građana Slavica Petrović i Slaviša Lazić kojima ni posle skupštinske rasprave nije bilo jasno šta znači "finansijska podrška radnicima".

Ja sam bivši radnik "Vulkana" Ustavni sud je doneo odluku da bivšim radnicima "Vulkana" Ministarstvo pravde isplati dugovanja. Ovde se govori o finansijskoj podršci, milostinji, ali mi hoćemo ono što nam pripada. Koliko sam razumeo, ovom odlukom mi treba da se odreknemo kamata i svega što nam sleduje, da bi nas Grad isplatio. Ja neću potpisati nikakav sporazum za Gradon, oni hoće da se dodvore radnicima odlukama koje donose na noćnim sednicama - rekao je Lazić.

Kako objašnjavaju radnici propalih firmi, potpisivanjem sporazuma sa Gradom, ostali bi bez kamata pa bi tako radnik koji je iz firme otišao sa dugom od oko 950.000 dinara, ostao bez 2 miliona dinara, koliko bi trebalo da im se isplati sa kamatom koja je godinama narasla.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MilosNis

    00:41 // 11. 10. 2024.

    I gde Dale donosi vrecu sa parama i kad krece isplata zna li se sta?

  • Milan

    00:38 // 11. 10. 2024.

    A kamate za 20 godina..nema nista od toga samo.lud ce pristane

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mi Srbi smo, garant, pali s Marsa!

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: "Možda smo, ipak, pali na Zemlju?" - predavanje u Nišu

Pronađite nas na: