Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:13, 10. 10. 2024.

| Politika

Rasprava vlasti i opozicije već na početku druge sednice Skupštine Niša

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
1728547064080
Druga sednica Skupštine Niša počela raspravom; foto: Tamara Radovanović

Drugo zasedanje Skupštine Grada Niša počelo je raspravom između odbornika vlasti i opozicije, a nesuglasica ima već kod usvajanja zapisnika sa konstitutivne sednice i dodele mandata novim odbornicima. Na početku u sali su bila 52 od 61 odbornika. Glavna zamerka opozicije na početku odnosi se na to što im, kako tvrde, nije dostavljen zapisnik sa konstitutivne sednice, pa smatraju da ga se vlast “stidi”.

1728547039814 Druga sednica Skupštine Niša počela raspravom; foto: Tamara Radovanović Nako što je predsednik Skupštine Niša Igor Novaković rekao da je Socijalistička partija Srbije formirala posebnu odborničku grupu i da je njen predsednik Mile Ilić, kao i da zasebnu grupu sada ima PUPS, na čelu sa Mirjanom Lapajne.

Saopštio je i zvanično da su Oliver Paunović i Milena Vakić napustili Grupu građana “Dr Dragan Milić”, kao i da su Lela Lazović, Dragana Milutinović i Slaviša Dinić formirali odborničku grupu “Koalicija za Niš”. Takođe, konstatovano je i da je Mihajlo Zdravković podneo ostavku na funkciji člana Gradskog veća.

Zakletve je položilo troje novih odbornika liste “Aleksandar Vučić - Niš sutra”.

1728547051090 Druga sednica Skupštine Niša počela raspravom; foto: Tamara Radovanović Primedbe na zapisnik sa konstitutivne sednice iznela je najpre odbornica grupe “Biramo Niš” Ana Eraković (Narodni pokret Srbije) koja je istakla da opozicija nije ni dobila taj materijal.

Nismo dobili zapisnik. Slučajno smo ga juče našli. Da li je to zato što se stidite zapisnika kao što se stidite gradonačelnika, pa ste ga odabrali u 4 sata ujutru? Molim vas da proglasite pauzu od jedan sat kako biste nam dostavili zapisnik i kako bismo mogli da se upoznamo sa njim - navodi ona.

Međutim, pauza nije određena, a opozicija ima primedbe i na sadržaj zapisnika, koji su, kako navode, sami morali da traže.

U zapisniku nema ničega o tome što je bez kvoruma izglasan novi odbornik vladajuće liste, nema izjašnjenja petoro ljudi o tome da Igor Novaković ne bude predsednik Skupštine, a ima izjašnjenja četvoro njih da jeste. Glasanje nije bilo tajno, a u zapisniku piše da jeste - kaže Eraković.

1728547072837 Druga sednica Skupštine Niša počela raspravom; foto: Tamara Radovanović Odbornica Grupe građana “Dr Dragan Milić” Daliborka Alihodžić poručuje da će studenti prava izučavati kako su usvojene određene odluke na prvoj sednici, koju naziva “farsom i silovanjem demokratije”.

Dragan Milić podsetio je da su četiri opozicione liste na izborima imale više glasova od vladajuće koalicije, dok je šef Odborničke grupe “Aleksandar Vučić - Niš sutra” Uroš Radulović odgovorio da su imali duplo više glasova i zamolio da se o tome više ne raspravlja. Umešao se i predsednik Skupštine Igor Novaković koji je poručio da je "jedini odbornik u istoriji Skupštine Niša koji ne poštuje njeno dostojanstvo".

Moja poslanička grupa ima duplo više glasova nego Vaša, kolega Miliću. Na istom linku gde je do sada postavljan materijal, nalazi se i sada. Početak je mandata, razumem da se kolege ne snalaze. Imate pomoć stručnih službi. Materijal je okačen 4. oktobra. Materijal se nama ne dostavlja štampano - navodi Radulović.

Zamerke je imao i Mihajlo Cvetković iz "Kreni-promeni", pre svega, na račun toga što se na konstitutivnoj sednici nije odlučivalo o dnevnom redu.

Šef odborničke grupe “Biramo Niš” Đorđe Stanković kaže da na osnovu izveštaja Državne revizorske institucije, u kojem je konstatovano da se zapisnici sa sednica vode “neodgovorno i nedovoljno precizno”, to treba da se promeni.

Vi ste bili zamenik predsednika skupštine u tom periodu i molim vas da zapisnike vodite adekvatno onome što se dešava na sednice - navodi Stanković.

Na dnevnom redu je više od 30 tačaka, a neke od njih su rebalans ovogodišnjeg i završni račun prošlogodišnjeg budžeta Niša, imenovanje direktora pojedinih javnih preduzeća, finansijski izveštaji javnih preduzeća i predlog isplate zaostalih zarada radnicima propalih niških firmi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    11:23 // 10. 10. 2024.

    Odmah se videlo ko je saradnik. Gde su Oliver i Milena Dragana dupli mandat i Slavisa dupli koji ne ucestvuje na Panteleju.

  • Niski

    10:52 // 10. 10. 2024.

    Pored tesne vecine fale odbornici dr Milica i zasto..opet cini sns sekti kako bi se sve izglasalo

    • Posmatrac

      11:25 // 10. 10. 2024.

      Fali i Dragana Miliutinovic koja glumi opoziciju. A Slvaisa fali na Panteleju. Sve saradnici SNS-a

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mi Srbi smo, garant, pali s Marsa!

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: "Možda smo, ipak, pali na Zemlju?" - predavanje u Nišu

Pronađite nas na: