Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:11, 2. 6. 2024.

| Politika

Rezultati izbora u Nišu: Pobedu proglasili i opozicija i SNS

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
opozicija, sns
Ko osvaja većinu?; foto: Aleksandar Kostić

Prema preliminarnim rezultatima koje je saopštio CESID, a na osnovu 92% obrađenog uzorka, lista SNS u Nišu je osvojila je 44,5%, dok je druga po rezultatu lista Dragana Milića - 24,5%. Lista "Biramo Niš" osvojila je 15,8%, a liste "Ujedinjeni - nada za Niš" i "Kreni-Promeni" po 4%. Opozicija u Nišu najavila je ujedinjenje i proglasila pobedu, ali su i naprednjaci proglasili pobedu.

23:30 - Na osnovu 92% obrađenog uzorka Cesidova projekcija raspodele mandata za odbornike Skupštine grada pokazuje da će SNS u niškoj skupštini imati 30 odbornika, Grupa građana “Dr Dragan Milić” 16, koalicija “Biramo Niš” 10, liste “Kreni-promeni” i “Ujedinjeni - Nada za Niš” po 2 odbornika i Ruska stranka 1.

Ako bi se opozicija ujedinila, kako su najavili, imala bi ukupno 30 odbornika, a kada bi se naprednjaci ujedinili sa Ruskom strankom,što su i najavili, imali bi 31 odbornika i većinu za formiranje vlasti.

Očekuje se da Gradska izborna komisija konačne rezultate izbora, kako za Grad tako i za opštine pojedinačno, saopšti sutra.


23:05 - Prvi na listi SNS-a u Nišu Dragoslav Pavlović izjavio je da su naprednjaci ostvarili ubedljivu pobedu kako u Gradu Nišu, tako i u svim gradskim opštinama.

sns foto: A. Kostić Rezultati su takvi da smo od predstavnika opozicije imali 3 puta više glasova i 2 puta od grupe građana. Zajedno sa Ruskom strankom SNS u Nišu možemo da progasimo pobedu. Ne vidim da postoji neko ko u ovom trenutku može da parira našoj stranci - rekao je Pavlović.

Rekao je da je danas bio “praznik demokratije u Nišu”.


22:57 - Novi preliminarni rezultati za Niš, prema podacima CESID-a, pokazuju da opadaju procenti koje je osvojila koalicija oko SNS-a u odnosu na prve rezultate koji su rađeni na manjem uzorku. Na 92% obrađenog uzorka lista SNS ima 44,5%, dok je druga po rezultatu lista Dragana Milića - 24,5%. Lista "Biramo Niš" osvojila je 15,8%, a liste "Ujedinjeni - nada za Niš" i "Kreni-Promeni" po 4%.

milic Predstavnici opozicije zajedno se obratili medijima i najavili ujedinjenje; foto: A. Kostić 22:40 - Na zajedničkoj konferenciji opozicije u centru Niša, predstavnici opozicije najavili su ujedinjenje i rekli da će zajedno imati većinu i formirati vlast u Nišu.

Dragan Milić čija je grupa građana po rezultatima odmah iza SNS koalicije izjavio da sigurno neće sarađivati sa naprednjacima jer je njima jedan jedini interes Niš i da tu nema pogađanja. Kako je rekao “od večeras nikada više nevidljiva beogradska ruka neće upravljati našim gradom, Nišlije će se pitati šta i ko”.

Niš nije na prodaju i nikada neće biti na prodaju. Nema tih funkcija i para koje mogu da operu ljagu kroz koju je Niš prošao zadnjih 12 godina. Niš traži da bude bolje mesto, bogatije mesto, pristojnije mesto, koga se ne stride građani. Dajem dobronamernu kritiku ili savet - nemojte da se igrate sa voljom Nišlija! Volja je sada rečena i ona je nedvosmislena. Nismo pobedili mi, nije pobedila naša grupa građana, pobedile su sve Nišlije i Nišlijke jer su želele slobodu i ona je došla - rekao je Milić.

Đorđe Stanković iz koalicije “Biramo Niš” rekao je Niš sigurno dobija opozicionu vlast i da SNS odlazi u istoriju. Istakao je da opoziciji sada predstoji veći posao nego do sada - da opravdaju poverenje građana.

Predstavnici opozicije saglasni su da je kampanja bila teška i neravnopravna, ali da su na pragu pobede.

Kako prenose novinari sa terena, na Trgu kralja Milana je slavlje opozicije, velika je gužva, a tu su i trubači.


izlaznost foto: Cesid 22:09 - Prema preliminarnim rezultatima koje je saopštio CESID, a na osnovu 84,1% obrađenog uzorka, lista SNS u Nišu je osvojila je 45%, dok je druga po rezultatu lista Dragana Milića - 24,4%. Lista "Biramo Niš" osvojila je 15,4%, lista "Ujedinjeni - nada za Niš" 4%, a "Kreni-Promeni" po 3,9%.

21:50 - Predsednik Srbije i osnivač Srpske napredne stranke u obraćanju javnosti rekao je da je u Nišu bila najteža politička utakmica, ali da su uspeli da osvoje 3 mandata više i da imaju većinu.

U Nišu će biti predlog da se razgovara i da se vidi kako u na koji način da se problemi rešavaju - rekao je Vučić.

Napomenuo je i rezultat Grupe građana koju vodi doktor Dragan Milić i rekao da je osvojila čak 24% što je "ogroman broj".

To nikako ne smemo da nipodaštavamo i moramo da pokažemo poštovanje - rekao je Vučić.

Izbori 2024, Jelena Mišić (12) foto: Jelena Mišić21:45 - Prema podacima CESID-a na osnovu 62% obrađenog uzorka, lista naprednjaka ima 45,9% glasova u Nišu.

Grupa građana “Dr Dragan Milić” osvojila je 24,4%, lista “Biramo Niš” 14,9, dok su iznad cenzusa i liste pokreta “Kreni-Promeni” i “Ujedinjeni- Nada za Niš” sa 3,8%.

21:40 - Miloš Nešić iz koalicije “Biramo Niš” rekao je u emisiji Južnih vesti da su izbori u Nišu “pali u senku” beogradskih i novosadskih pa se činilo da je sve u redu. Kako je rekao, kakvi god rezultati bili, sigurno je da će nakon izbora u institucijama biti opozicije u velikoj meri.

Treći na listi grupe građana “Dr Dragan Milić” Predrag Cvetković izjavio je u emisiji Južnih vesti da je ta stranka ostvarila svoj cilj.


Prethodno je predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je da je lista "Aleksandar Vučić: Srbija sutra" odnela pobedu u skoro svim gradovima i opštinama gde su danas održani lokalni izbori, osim u Tutinu, Kanjiži, Bačkoj Topoli i Senti.

Kolika je izlaznost u Nišu i zvanične podatke još nisu saopštili iz GIK-a, dok je prema podacima pokreta "Kreni-promeni" izlaznost bila 51%.

Do 19 sati, prema podacima CESID-a, u Nišu je izlaznost bila 44,4%.

Predstavnici niške opozicije organizovali su hitnu konferenciju kako bi saopštili da su tokom izbornog dana primetili i prijavili više desetina nepravilnosti. Napominju da osim "bugarskih vozova", zloupotrebe biračkih lista, pretnji članovima opozicionih biračkih odbora, tvrde i da su sva javna preduzeća i institucije zloupotrebljavaju spiskove i rade u službi SNS-a. Oni su istakli da ukoliko te nepravilnosti budu uticale na izbornu volju građana, tvrde da neće biti mirni, ali navode da će pre toga ispoštovati sve zakonske procedure.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Seljak

    13:11 // 3. 6. 2024.

    Hoćeš da kažeš da su srbi većina u Beogradu? Rekao bih da su tamo manjina. Srbi su večina u Valjevu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, Kruševcu, Jagodini, Leskovcu, Šabcu, Loznici, Užicu, Prokuplju i još poneki manji grad i mnogo sela.

  • Joxy

    12:49 // 3. 6. 2024.

    Predstavnici nade se sakrili od bruku, pa i treba tako kad su verovali da će romi da ih glasaju, to su najverniji naprednjaci ili pretorijanska garda vučića i te glasove neka svi zaborave i nek ne troše svoja novčana sredstva na njih

  • Lidija

    11:33 // 3. 6. 2024.

    Sam protiv svih tako mi je poznat taj osećaj bespomoćnosti i ujedno nade u bolje sutra ...
    Do pobede Dr Miliću !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: