Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:44, 5. 10. 2024.

| Politika

Rudarenje u okolini Niša: Opozicija traži skupštinsku raspravu i obustavu kopanja

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Screenshot 2024-10-04 at 09.43.47
Opozicija traži zabranu; ilustracija; foto: Apollo Minerals Limited

Nakon što su iz australijske kompanije "Apollo Mineral Limited" saopštili da su počeli bušenje blizu Niške Banje u potrazi za bakrom i srebrom, odbornik koalicije “Ujedinjeni - nada za Niš” Miodrag Stanković traži da se kopanje zaustavi dok gradska vlast ne izađe pred građane sa zvaničnim i preciznim informacijama i dok se ne održi javna rasprava. Iz Pokreta "Kreni-promeni" pokrenuli su peticiju kojom traže zabranu rudarenja kod Niša, a iz Grupe građana "Dr Dragan Milić" traže dopunu dnevnog reda sednice Skupštine Niša tačkom o rudarenju. Obustavu iskopavanja traže i iz Narodnog pokreta Srbije.

Potraga za potencijalnim nalazištem deo je “Beogradskog projekta bakra” i odvija se na obroncima Suve planine, kod niških sela Gornja Studena i Bancarevo.

Miodrag Stanković traži da se obavi nezavisno ispitivanje uticaja na životnu sredinu, kao i studija izvodljivosti.

Reaktivacija Projekta Jadar podstakla je očigledno druge kompanije koje su se bavile istraživanjem litijuma da se bave iskopavanjem i drugih nalazišta. Javnost i građani su vidno uznemireni zbog početka bušenja jer se u blizini nalazi jedno od izvorišta vode kojom se snabdeva Niš. Dodatno uznemirava činjenica da kompanija Apollo Mineral vrši bušenje na dubini od 600 metara na lokaciji Studena - ističe Stanković.

Od gradske vlasti u Nišu zahteva da se oglasi tim povodom i da građane upozna sa tim šta se dešava u okolini Niške Banje, kao i da organizuje javnu raspravu, gde bi se uključila i stručna javnost.

U međuvremenu, niški ogranak Pokreta "Kreni-promeni" pokrenuo je peticiju sa zahtevom da se zabrane istražne radnje za potrebe rudarenja bakra i srebra u blizini Gornje Studene.

Pozivamo nadležne da preduzmu sve mere kako bi zaštitili prirodna bogatstva i izvore pijaće vode u ovoj oblasti i obustave sve dalje radnje u vezi sa geološkim istraživanjem i rudarskom eksploatacijom - navode iz "Kreni-promeni"

I Grupa građana “Dr Dragan Milić” traži hitna razjašnjenja nadležnih o bušenjima u niškim selima.

Zahtevamo da se javnosti da na uvid sva dokumentacija u kojoj se vidi ko je, kako i zašto dozvolio bušenje u blizini vrela Studena. Takođe, tražimo hitnu obustavu bušenja od strane australijske firme Appolo Mineral. Ruda koju traže nalazi se na Mesecu, ne u Nišu - poručuju oni.

Iz te grupe građana traže i dopunu dnevnog reda Skupštine Niša, koja će biti održana 10. oktobra, temom rudarenju u tom gradu.

Iz niškog ogranka Narodnog pokreta Srbije danas obilaze lokacije na kojima su počela bušenja i takođe traže obustavu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sta radite bre?

    11:48 // 5. 10. 2024.

    Protesti,mesecima traju što zbog litijuma što zbog nasilja,niz nastavite sami...I šta ste postigli NISTA!!Kopa se po celoj zemlji i nikom ništa,muka mi je vise od opozicije koja ništa nije uspela da uradi mesecima,samo laju a vetar nosi

  • samo vi gradjani Nisa ćutite

    11:48 // 5. 10. 2024.

    a i vi iz seoskih sredina koji ste im dali glasove ne izborima. Kupovaćete vodu i djubriti njive jalovinom

  • Nenad

    11:15 // 5. 10. 2024.

    Tu je podzemno jezero sa čistom pijanom vodom,pa vi vidite?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Južne vesti juče objavile članak a od jutros je počelo sa čišćenjem i sređivanjem ispred stanice kod lokomotive. Posao završili za tri sata, eto koliko je bilo potrebno da se bar nešto dovede u red

Vremeplov Čitalac

Tekst: Glavna železnička stanica u Nišu - nekada puna života, sada pusta i zaboravljena

Pronađite nas na: