Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:55, 26. 8. 2024.

| Politika

Sotirovski tražila da joj se isplati neiskorišćeni odmor i biće joj isplaćen, opozicija njen potez naziva bahatim

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Dragana Sotirovski
Ne odgovara zašto nije iskoristila odmor; foto: Ljubica Jocić

Bivša gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski 12. avgusta podnela je zahtev za naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora i danas je Odbor za administrativna pitanja odlučio da joj se, po zakonu, to i isplati. Sotirovski ne odgovara zašto nije iskoristila odmor i koliko joj je ostalo, a narodni poslanik i opozicioni odbornik Đorđe Stanković njen potez naziva bahatim i kaže da je besramno da ona zahteva da joj građani nadoknade štetu.

skupstina, sotirovski Traži da joj se isplati neiskorišćeni odmor; foto: S. V. Na dan konstitutivne sednice Skupštine Grada Niša i poslednji dan njenog mandata, bivša gradonačelnica Dragana Sotirovski podnela je zahtev Odboru za administrativna pitanja za naknadu štete za naiskorišćeni odmor za 2024. godinu.

To je bila i jedna od tačaka dnevnog reda na prvom zasedanju tog Odbora u novom sazivu i članovi su sa pet glasova "za" i jednim uzdržanim, izglasali da se Sotirovski po zakonu isplati naknada za neiskorićeni odmor.

zahtev Zahtev podnela 12. avgusta; JV Prema zakonu, njoj će biti isplaćena naknada u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Novinare Južnih vesti zanimalo je zašto Sotirovski nije koristila odmor koji joj po zakonu pripada i koliko dana joj je ostalo da iskoristi, ali do objavljivanja ovog teksta, ona nije odgovorila.

Odbornik koalicije "Biramo Niš" Đođre Stanković ocenjuje bahatim njen zahtev da joj se isplati neiskorišćeni odmor.

U ovom slučaju ona kao slobodan građanin traži odštetu od Grada zato što nije iskoristila odmor. Pa ona bolje da je bila četiri godine na odmoru, manju bi štetu gradu napravila. Sramota je što je uopšte došlo dotle da ona traži to, bez obzira što joj sleduje, poenta je sramnost koju ona ima. Iskreno se nadam da ova odšteta znači da je sad završila političku karijeru - kaže Stanković.

Smatra da je Sotirovski u prethodne četiri godine "uništila Niš" i kaže da šteta koju je ona napravila Gradu ne može da se nadoknadi.

Ona je zaslužila da odgovara pred sudom za korupciju i mnoge druge stvari koje su se desile. Ako je ova vlast koja je, njena stranka u ovom slučaju, htela da se pokaže građanima kako im je stalo do Nišlija, trebali su da je privedu, pošto su imali ljude koji su davali iskaze za njenu korupciju, imali su mogućnost da saznaju direktne informacije o svim njenim pritiscima. Ali to se nije desilo, ona traži da njoj građani nadoknade štetu - navodi Đorđe Stanković.


Sotirovski nije jedina tražila naknadu štete

Zahtev za naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora slali su i bivši član Gradskog veća zadužen za finansije Predrag Stojanović i bivša većnica za obrazovanje Marija Ranđelović. Kao i Dragani Sotirovski, Odbor za administrativna pitanja doneo je rešenje da im se to isplati.

Odbor je doneo i rešenje o naknadi plate u trajanju od 3 meseca po prestanku funkcije bivšoj zamenici gradonačelnice Dušici Davidović. Ona je po Zakonu o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave imala pravo da to traži jer, kako tamo stoji, svaki funkcioner po prestanku funkcije ima pravo na naknadu plate u trajanju od tri meseca, u visini plate koju je imao u vreme prestanka funkcije.

Takođe, u Zakonu piše da se ta naknada može produžiti do tri meseca ukoliko u tom vremenu funkcioner stiče pravo na penziju. Davidović je juna ove godine stekla to pravo i mogla bi da naplati još više.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sofka

    07:38 // 31. 8. 2024.

    I odlaske u Majami da joj isplatite

  • BUdala

    08:33 // 29. 8. 2024.

    Jao majko, nije strašno što Gđa. grdonačelnica traži da joj isplatimo što je nismo puštali na odmor, ALi šta će radimo kad Gdin. precednik-prejminister, bude tužio državu za neiskorišćeni odmor, a on još plus najbolji pravnik po struci, ta možemo ladno da turimo katanac, i da se razilazimo.

  • Dobrujko

    08:31 // 28. 8. 2024.

    Šta se tek sad bunite,pa ona svake godine naplaćuje, nadoknadu za neiskorišćen odmor.Od kako se bavi politikom nikada ne koristi odmor,kao prvorođeni!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: