Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 21. 5. 2024.

| Politika

"Trebalo je izdržati ovaj tempo" - odbornici sumirali rad Skupštine Niša na poslednjoj sednici u ovom mandatu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
skupština 1
Održana poslednja sednica niške Skupštine u ovom mandatu; foto: JV / Tamara Radovanović

U Nišu je danas održana poslednja sednica Skupštine Grada u ovom sazivu, konstituisana 20. avgusta 2020. godine. Izbori su te godine bojkotovani, pa je od tada do danas u skupštinskim klupama sedelo samo četvoro opozicionih odbornika. Rad gradskog parlamenta u protekle četiri godine vlast ocenjuje kao transparentan, demokratski i modernizovan, dok iz opozicije kažu da su često prekidani, opstruirani i da nisu imali dovoljno vremena da analiziraju skupštinski materijal.

Počevši od konstitutivne sednice, ukupno je održano njih 39, a usvojeno je više od 900 tačaka.

skupština Građani tražili pomoć u Skupštini, ali često odlazili razočarani; foto: JV / Tamara RadovanovićRasprave su bile najduže kada su na dnevnom redu bili budžet ili rebalans budžeta, ali i različiti urbanistički planovi. Sednice su izazivale i interesovanje građana koji su ponekad dolazili da od odbornika potraže pomoć, poput stanara izgorelih kuća u Aleksandra Medvedeva i radnika propalih firmi.

Jedna od važnijih tačaka koju su odbornici usvojili, a koja je dovela i do burnih reakcija niške javnosti, jeste usvajanje odluke koja je omogućila da se uvede sistem "Oko sokolovo".

Prostor ispred zgrade Skupštine u Nikole Pašića bio je i mesto za okupljanje građana i predstavnika opozicije nezadovoljnih tačkama dnevnog reda. Imenovanja direktora, kadrovski plan, Plan razvoja Niša - izazivali su žustre rasprave u Skupštini Grada.

skupština 2 foto: JV / Tamara RadovanovićMeđutim, s obzirom na to da je većina opozicionih grupacija 2020. godine odlučila da bojkotuje izbore, pa i lokalne u Nišu, među odbornica se našlo samo četvoro predstavnika koalicije “Niš, moj grad” - Branislav Jovanović, Miodrag Stanković, Dragoslav Ćirković i Emilija Marjanović.

Većnik Nenad Stanković za govornicom je “mahao” kamenom, a žustrih rasprava nije bilo samo na relaciji vlast - opozicija, već su sukobe u skupštinskoj sali imali međusobno i naprednjaci.

Nenad Stanković "To je vaša demokratija, to ste vi"; foto: JV / Tamara RadovanovićO tome ko je u Srpsku naprednu stranku ušao sa imenom, a ko da ga napravi “na grbači” stranke, raspravljali su prošle godine odbornik Miloš Banđur i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Banđur je za govornicom dovodio u pitanje i njeno obrazovanje. Verbalno su se sukobljavali i Nikola Ilić i bivši gradonačelnik Darko Bulatović.

Dok su za predstavnike odborničke grupe predvođene SNS-om to bili “pokazatelji demokratičnosti”, iz opozicije su smatrali da to zapravo pokazuje raskol u vladajućoj koaliciji.


“Pune ruke posla” za Etičku komisiju

Iako su i iz Etičke komisije februara prošle godine poručili da imaju pune ruke posla i da kodeks krše i vlast i opozicija, predsednik Skupštine Boban Džunić kaže da je niški parlament ocenjen kao najtransparentniji u Srbiji, da je modernizovan i da je poštovano dostojanstvo Skupštine.

Dobili smo pohvale i relevantnih činilaca vlasti u Republici Srbiji u vezi sa transparentnošću i naravno nevladinih organizacija koje su sa nama učestvovale u mnogim događajima - navodi on.

tablet Postavljeni tablet računari; foto: T. T.Od svog “naslednika”, kaže, očekuje da nastavi sa projektom E-parlamenta i da nastavi modernizaciju. Predlaže da se uvede mogućnost da odbornici govore sa svog mesta, da ne moraju da idu do govornice.

Tako trošimo vreme sugrađana i novac za prenos. O tome sam razgovarao sa ambasadorom Švajcarske, koji je i donator E-parlamenta, kao i sa mnogim drugim ljudima. Očekujem u narednim godinama da naši naslednici dostignu stepen rada koji smo mi dostigli, ali i da prevaziđu to. Stepenica je postavljena veoma visoko - kaže Džunić.

Zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, skupštinske sednice u tom mandatu najpre su se održavale u sali Oficirskog doma. Kasnije je uvedena i novina - odbornici su dobili tablete za glasanje, pa više nisu morali da podižu ruke.

Zamenik predsednika Skupštine Igor Novaković smatra da je Džunić “izvanredno” vodio sednice i da je trebalo izdržati tempo od prosečno deset sednica godišnje.

Naročito sam zahvalan odborničkoj grupi “Niš, moj grad”, koja je neretko davala kvorum za održavanje Skupštine i moram da naglasim da je i meni jedanput lično značilo što su dali kvorum. Mislim da su zasedanja protekla u demokratskoj atmosferi - poručuje Novaković.

skupština 5 Opozicija ima primedbe na rad Skupštine; foto: JV / Tamara RadovanovićSa druge strane, Branislav Jovanović iz koalicije “Niš, moj grad” ističe da su on i kolege iz te odborničke grupe stalno bili prekidani i opstruirani u radu.

Zamislite da nismo pre četiri godine izašli na izbore. Kako bi izgledala Skupština? Tačke bi se završavale za pet minuta. Mi smo ovde držali skupštinsku većinu po osam, deset sati - zaključuje Jovanović.

Dragoslav Ćirković iz te koalicije, ipak, smatra da je Skupština Niša u protekle četiri godine radila “relativno dobro”. Zamerku ima na to što je opoziciji kasno dostavljan materijal za sednice, pa nije imala dobvoljno vremena da ih analizira.


Izborne kampanje za govornicom

“Svim učesnicima na predstojećim izborima želim puno uspeha, ali kao član SNS-a želim da lista ’Aleksandar Vučić - Niš sutra’ ostvari još veću i bolju pobedu” - poručio je Džunić na kraju “oproštajne” sednice.

skupština 4 Džunić se nada da će lista okupljena oko SNS u Nišu pobediti; foto: JV / Tamara RadovanovićOn je govornicu koristio da poziva građane da podrži SNS na izborima, kao što je bio slučaj 2022. godine, kada je nabrajao uspehe vladajuće stranke i predsednika države, što su odbornici ispratili aplauzom.

Politikolog je to ocenio kao zloupotrebu skupštinske govornice, ali i kao dokaz da su odbornici partijski, a ne građanski predstavnici.

Priliku da pozove birače ovog puta iskoristio je i Ćirković, uz poruku da je vreme da građani daju ocenu vlasti - “čistu nulu”.

skupština 3 “Ja znam ko će da ode, a ne znam ko će da dođe”; foto: JV / Tamara Radovanović“Ja znam ko će da ode, a ne znam ko će da dođe”, kaže Jovanović, koji sada na izborima nastupa u sklopu grupacije “Niš, naš grad”.

Ako se četvrti gradonačelnik sprema u gradu, onda je jasno da je sistem zaribao. Nemoguće da jedna stranka tri puta pogreši u izboru gradonačelnika, evo, sad sprema četvrtog koji juče grli Šešelja - navodi Bane Jovanović.

Poručuje i da su “oni tu da ne dođu gori”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Var tehnolog

    19:10 // 21. 5. 2024.

    Kao i predhodni saziv, gledali svoj dzep, uhlebljenje, dnevnice... Dizaci ruku, gde i ne znaju sta je dnevni red, jer, materijal i ne čitaju. Unistitelji Nisa, neradnici, preletaci i marginalci!

  • Poltron

    17:02 // 21. 5. 2024.

    Kad će podelite rešenja za porez za ovu godinu čekate da prodju pa posle po novim cenama ali pitanje dal će vi da budete.... Svi ste isti.

  • Katarina

    16:08 // 21. 5. 2024.

    "ćuti može gore" To je Sns slogan za sve... Zato i tonemo sve dublje i dublje...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: