Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:20, 24. 8. 2024.

| Politika

Viši sud ponovo razmatra o žalbama opozicije, rok da odluče sredina septembra

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Viši sud Niš
Viši sud ponovo odlučuje o žalbama niške opozicije; foto: Nikola Đukić

Niška opozicija podnela je žalbu Višem sudu na odluku o potvrđivanju mandata zamenskog odbornika koji je izglasan, dok opozicioni odbornici nisu bili u skupštinskoj sali. Ukoliko Sud usvoji žalbu, biće poništene sve donete odluke - od izbora predsednika Skupštine, gradonačelnika do gradskih većnika.

Sednica SKupštine Trenutak kada je niška opozicija napustila sednicu; foto: Nikola Đukić U trenutku kada je 12. avgusta tokom konstitutivne sednice u sali Skupštine bilo 30 odbornika, pošto je 30 predstavnika opozicije izašlo, predsedavajuća Skupštine proglasila je kvorum i usvojena je odluka da Slavicu Aleksić zameni Bratislav Ćirković.

Zbog toga što smatraju da kvorum nije postojao i da odluke nisu mogle da budu važeće, niška opozicija je uputila žalbu Višem sudu u Nišu, a pravnica i sedma na listi “Biramo Niš” Ana Eraković ističe da je to bila jedina žalba koju su mogli da napišu odmah nakon sednice.

Skupstina Grada Nisa, konstitutivna sednica, foto Jelena Misic 3 Pravnica liste "Biramo Niš" Ana Eraković; foto: Jelena Mišić Žalba je, prema njenim rečima, predata dva dana nakon održane sednice, a Skupština Grada Niša morala je svu dokumentaciju sa konstitutivne sednice da preda Višem sudu u Nišu, koji ima rok od 30 dana da o žalbi i odluči. Krajnji rok je 14. septembar.

U ovom periodu dok Viši sud odlučuje o žalbi, sve odluke koje donese Skupština u ovakvom rukovodstvu biće osnov daljih žalbi. Ukoliko Viši sud obori odluku o potvrđivanju mandata, onda se automatski obara odluka o izboru predsednika Skupštine, gradonačelnika i sve kasnije donete odluke - rekla je Eraković.

Skupstina Grada Nisa, konstitutivna sednica, foto Jelena Misic 9 Konstitutivna sednica Skupštine Niša; foto: Jelena Mišić Ana Eraković tvrdi i to da će Ustavnom sudu uputiti i žalbu povodom odluke o izboru Igora Novakovića za novog predsednika Skupštine, a rok koji opozicija ima, kaže da je 30 dana od održavanja konstitutivne sednice.

Ukoliko Viši sud odbije prvu žalbu, novu će moći da upute Ustavnom sudu.

Viši sud nije imao osnova da odbije ni sve pređašnje žalbe na izborni proces i izborni materijal, pa su ih odbijali. Praksa je pokazala da nemamo pravnu državu i videćemo da li će dokazati da institucije postoje. Oni moraju da sude na osnovu zakona i sudijskih uverenja, a zakoni se nisu menjali, pa neka počnu da ih primenjuju - zaključila je pravnica.

Opozicija je još na konstitutivnoj sednici održanoj 12. avgusta najavila da će uputiti žalbe sudovima.

Šta se sve izdešavalo na “maratonskoj” sednici koja je trajala do ranih jutarnjih sati, možete se podsetiti na našem zasebnom tekstu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    13:04 // 25. 8. 2024.

    Zanima me samo kakav će razlog za odbijanje ovog puta sud da navede.
    Da nije tužno bilo bi smešno.

  • Dusan

    08:39 // 25. 8. 2024.

    Pa normalno je da će Sud da poništi sve odluke,jer ceo Nis je gledao u direktnom prenosu kradju kakvu Nis ne pamti!!

  • Н. Јовановић

    08:35 // 25. 8. 2024.

    У Нишу се не зна ко је опозиција а ко власт. Ова узурпација власти, од стране потрошених манипулатора, неће се добро завршити. Премијер је долазио да би дао лажни легитимитет пораженима, а боље да је разговарао о новим изборима.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: